Pirmā palīdzība mazulim

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sniegt pirmo palīdzību zīdainim, kurš bezpalīdzīgi savu sāpi spēj izteikt tikai asarās, nevis vārdos, nav grūti un sarežģīti, ja vien... zina, ko un kā darīt.

Augsta temperatūra

Visbiežāk vecākiem raizes sagādā pārmērīgi augsta bērna ķermeņa temperatūra, kas mēdz parādīties pēkšņi un it kā bez redzama vai zināma iemesla. Taču tas ir pirmais signāls, ka mazajā organismā ieperinājušies nelāgi vīrusi vai baciļi, ar kuriem jātiek galā. Augsta temperatūra ir ķermeņa aizsargreakcija, kas pēc iespējas ātrāk jānormalizē. Pretējā gadījumā mazulim draud pārkaršana.

Atšķirībā no lielākiem bērniem un pieaugušajiem, kuri zināmu laiku bez medikamentiem var paciest arī 38 un vairāk grādu augstu temperatūru, zīdainim zāles jādod, tiklīdz temperatūra pārsniedz 37,5 grādus. Ignorējot paaugstinātu temperatūru, zīdainim var sākties krampji, elpas trūkums u.c. Zinot, ka temperatūra varētu būt, piemēram, profilaktisko pošu vai zobu augšanas dēļ, mazulim palīdzēs rektālās paracetamola svecītes. Ja iemesls varētu būt meklējams citur vai arī par temperatūras cēloņiem vecākiem nav ne jausmas, steidzami jāmeklē ģimenes ārsta vai neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķa padoms.

Lielākam bērnam medikamenti jādod, tiklīdz temperatūra pārsniedz 38,5 grādus. Šādiem neparedzētiem gadījumiem ieteicams mājas aptieciņā vienmēr glabāt paracetamolu, dažādus sīrupus, kas satur šo temperatūru un iekaisumus mazinošo medikamentu, suprastīnu u.c. līdzīgas zāles. Tādus spēcīgus medikamentus kā, piemēram, analgīns drīkst dot tikai īpaši kritiskos gadījumos, ja temperatūra nekrītas vairākas stundas. Svarīgi atcerēties, ka visprātīgāk ir rīkoties nevis uz savu galvu, bet gan steigšus meklēt mediķa palīdzību, kurš vislabāk zinās, kā palīdzēt mazulim. Ārstu gaidot, temperatūras mocīto var atvēsināt, uz pierītes liekot vēsas kompreses. Nevajag sevi mierināt ar domu, ka augsta temperatūra būs tikai uz mirkli – tikpat labi tās iemesls var būt angīna, meningīts, plaušu karsonis vai citas nopietnas un bīstamas slimības.

Atceries!

Paaugstinātas temperatūras vai drudža gadījumā:

mazulis jāatsedz, ar vēsām kompresēm jāatvēsina. Ja moka drebuļi – silti jāsasedz;

bērnam daudz jādzer;

jāparūpējas, lai telpas būtu labi izvēdinātas;

pēc nepieciešamības jādod kādi temperatūru mazinoši līdzekļi.

Aizrīšanās

Pārlieku liela piena vai iemīļotās tējas deva, maizes kumosiņš, burkāna gabaliņš – ar ko tik bērni nemēdz aizrīties! Interneta portālā calis.lv lasāma arī daudz dramatiskāka pieredze: dēls aizrijies ar sirds formas kuloniņu, ko mamma nēsāja ķēdītē ap kaklu. "Brīdī, kad noliecos mazajam iedod buču saldiem sapnīšiem, pat nepamanīju, ka mazais ir paņēmis kuloniņu mutē. Kad cēlos augšā, ķēdīte pārtrūka un kuloniņš neatgriezeniski jau bija ieslīdējis rīklē. Par laimi, ļoti ātri noreaģēja ātrie un viss beidzās labi," stāsta kāda mamma. Nekavējoties saukt ātro palīdzību šādos gadījumos ir vispareizākais. Ierastās metodes ar bērna karināšanu kājām gaisā, likšanu pār celi ar galvu uz leju un vieglu uzsišanu pa muguru ne vienmēr var palīdzēt. Šādām situācijām nav viennozīmīga risinājuma. Arī palīdzību aizrīšanās reizēs var gaidīt ilgi un ne tik ilgi. Tāpēc visprātīgāk ir ievērot visus priekšnoteikumus, lai aizrīšanās vispār nebūtu iespējama: zīdaini nepārbarot, ēdināt lēnām, raudzīties, lai mazulis ēdot gulētu vai sēdētu mierīgi, nevis dīdītos, rāpotu ar ēdiena pilnu muti utt.

Atdzišana un apsaldējumi

Bērni, īpaši zīdaiņi, ir ļoti jutīgi pret aukstumu, tāpēc liela uzmanība jāpievērš pareizai un pietiekamai viņu apģērbšanai. Visos gadalaikos mazuli ir svarīgi saģērbt ne par plānu, ne par biezu. Vecāki bieži vien rīkojas kļūdaini, domādami, ka aukstā ziemas laikā bērns jāsatuntuļo pēc iespējas biezāk. Šādos gadījumos negribot tiek panākts pretējais – zīdainis sakarst, sasvīst. Pēc tam strauji noģērbjot, bērns ātri atdziest un tiek pakļauts saslimšanas riskam. Optimālu ķermeņa temperatūru palīdz saglabāt apģērbs no dabiska materiāla, kas "elpo", nepieļaujot pārkaršanu.

Ja pastaigas iecerētas vēsā un lietainā laikā, svarīgi neaizmirst pienācīgi sagatavot zīdaiņa sejas ādu: vairākas stundas pirms došanās ārā ieziest to ar barojošu aizsargkrēmu.

Ja tomēr no roku, kāju, degungala un citu ķermeņa daļu apsaldēšanās nav izdevies izvairīties, atceries:

mazulis pēc iespējas drīzāk jānogādā siltumā;

aukstais un mitrais apģērbs jānomaina pret siltu un sausu;

bērns jāsatin siltā sedziņā, kas lēnām, bet pamatīgi sasildīs;

jādzirda ar siltu, bet ne karstu dzērienu.

Par nopietniem apsaldējumiem liecina uz ādas izveidojušies pūslīši, pietūkums un citas vizuāli redzamas izmaiņas. Šādā gadījumā noteikti un nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība. Berzēšana, rīvēšana un līdzīga pašiniciatīva ir kategoriski aizliegta.

Konsultējusi ģimenes ārste Dace Krūmiņa

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu