Obamas demokrāti Kongresa vēlēšanās zaudē Pārstāvju palātu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tikko noslēgusies balsošana ASV Kongresa vēlēšanās. Tās noritēja bez lieliem pārsteigumiem, un sākotnējie rezultāti liecina, ka prezidenta Baraka Obamas pārstāvētie demokrāti zaudējuši kontroli Pārstāvju palātā.

Šie rezultāti nozīmē nopietnus šķēršļus Obamas administrācijai turpmākajā darbā. Pārņemot kontroli pār Pārstāvju palātu, republikāņi ne tikai spēs bloķēt Obamas iniciatīvas attiecībā uz globālās sasilšanas ierobežošanu un imigrācijas sistēmas reformu, bet arī sākt izmeklēšanas, analizējot Baltā nama pēdējos divos gados pieļautās kļūdas.

Eksperti republikāņu panākumus skaidro ar vēlētāju neapmierinātību ar ekonomisko lejupslīdi.

Republikāņiem tā arī neizdevās gūt kontroli pār Senātu

Balsu skaitīšanas rezultāti un vēlētāju aptaujas štatos, kuros norisinājās vissīvākā cīņa, liecina, ka republikāņiem tā arī nav izdevies pārņemt savā kontrolē Senātu.

Demokrātu uzvara tādos štatos kā Rietumvirdžīnija un Kalifornija pielikusi punktu republikāņu cerībām iegūt papildus desmit senatoru vietas, lai nodrošinātu vairākumu Kongresa augšpalātā.

Pat ja republikāņiem izdotos gūt uzvaru atlikušajos štatos, piemēram Nevadā, Ilinoisā, Pensilvānijā un Aļaskā, viņiem neizdosies kopumā izcīnīt vismaz pusi vietu Senātā.

Republikāņi atkarojuši vairākas senatoru vietas

Jau iepriekš kļuvis zināms, ka republikāņiem izdevies demokrātiem atkarot četras senatoru vietas un viņi ir vadībā Pensilvānijā un Ilinoisā, taču tur pagaidām abu partiju kandidātu izredzes ir pārāk līdzīgas, lai spriestu par galīgo iznākumu.

Tikmēr Nevadā, kur norisinājās sīva cīņa starp pašreizējo Senāta vairākuma līderi Hariju Rīdu un tā sauktās tējas dzērāju kustības atbalstīto Šeronu Endžlu, balsu skaitīšana tikko sākusies.

Tajā pašā laikā viss liecina, ka republikāņiem izdevies pārņemt savās rokās Pārstāvju palātu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu