Saeima lems par jaunās valdības apstiprināšanu (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

10.Saeima šodien plkst.10 ārkārtas sēdē lems par Valda Dombrovska ("Vienotība") jaunās valdības apstiprināšanu.

Valdību veidos divi politiskie spēki - apvienība "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Paredzēts, ka jaunā Ministru kabineta pirmā sēde notiks plkst.13.

Kā jau ziņots, vakar, uzrunājot 10.Saeimu, Valsts prezidents Valdis Zatlers paziņoja, ka ir pieņēmis lēmumu aicināt Dombrovski sastādīt jauno Ministru kabinetu. Pēcpusdienā parlamentā tika saņemts Zatlera rīkojums, ka viņš aicina Dombrovski veidot Ministru kabinetu.

Jaunveidojamajā Dombrovska valdībā ZZS tiks atvēlētas sešas, bet "Vienotības" pārziņā būs septiņas ministrijas.

ZZS jaunajā valdībā iegūs zemkopības, apvienotās vides un reģionālās attīstības, izglītības un zinātnes, labklājības, satiksmes un veselības ministra amatus. Savukārt "Vienotībai" būs finanšu, ārlietu, ekonomikas, aizsardzības, kultūras, iekšlietu un tieslietu ministra amati.

Paredzēts, ka apvienoto Vides un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt pašreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Saeima gan vēl nav izdarījusi grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, tāpēc deputāti nevarēs apstiprināt amatā vides un reģionālās attīstības ministru. Līdz abu ministriju apvienošanai Vējonis pildīs vides ministra pienākumus, bet premjers Dombrovskis uzņemsies pildīt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra pienākumus.

ZZS satiksmes ministra amatam izvirzījusi līdzšinējo labklājības ministru Uldi Auguli, izglītības ministra amatam - Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentāro sekretāru Rolandu Broku, labklājības ministra amatam - Labklājības ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku, bet veselības ministra amatam - Liepājas slimnīcas vadītāju Juri Bārzdiņu. Zemkopības ministriju turpinās vadīt ZZS virzītais Jānis Dūklavs.

Apvienība "Vienotība" finanšu ministra amatam izvirzījusi bijušo "SEB bankas" ekonomistu Andri Vilku (PS), bet ekonomikas ministra amatam - jau esošo ministru Arti Kamparu (JL).

Ārlietu ministra amatam "Vienotība" virzījusi "Pilsoniskās savienības" (PS) līderi Ģirtu Valdi Kristovski, bet aizsardzības ministra amatam - bijušo ārlietu ministru Arti Pabriku (SCP). Uz tieslietu ministra amatu pretendē Aigars Štokenbergs (SCP).

Iekšlietu ministra amatam izvirzīta esošā ministre Linda Mūrniece (JL), savukārt uz kultūras ministra posteni pretendē Sarmīte Ēlerte (PS).

"Vienotības" un ZZS veidotajai valdībai parlamentā būs 55 balsis.

Dombrovskis vadīja arī līdzšinējo valdību, par kuras vadītāju viņš tika apstiprināts 2009.gada 12.martā. Līdzšinējā Dombrovska vadītā valdība otrdien nolika savas pilnvaras.

Pirms lemšanas par valdību Saeimā paredzēts apstiprināt deputāta mandātus Jānim Ādamsonam (SC) un Klāvam Olšteinam ("Vienotība"), kuri nebija ieradušies uz vakardienas sēdi, kurā notika svinīgā deputāta zvēresta nodošana un deputātu mandātu apstiprināšana.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu