Turcijas prezidents: sievietes un vīrieši nav piemēroti vienu darbu veikšanai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sievietes un vīrieši nav piemēroti vienādu darbu veikšanai, jo tas ir pretrunā ar dabas likumiem, pirmdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

«Nedrīkst nostādīt māti, kas baro ar krūti, stāvoklī, kurā tiek sagaidīts tas pats, kas no vīrieša, kam nav šādas atbildības,» uzstājoties Stambulā konferencē, kas veltīta sieviešu līdztiesības jautājumiem, norādīja Erdogans.

Viņš uzsvēra, ka sievietes prioritāte ir mātes loma,

kas atbilst arī pareizam islāma dzīvesveidam. Erdogans piebilda, ka viņš būtu gatavs «skūpstīt mātes pēdas».

«Nedrīkst sievietei likt strādāt tādos pašos darbos kā vīriešiem, kā to darīja kādreizējie komunistiskie režīmi,» piebilda Turcijas prezidents. «Iedot viņai lāpstu un likt strādāt? To nedrīkst darīt.»

Erdogans norādīja, ka

dzimumu līdztiesība nodarbinātībā ir pretrunā ar dabas likumiem.

«Daļa ļaužu to var saprast, bet citi nē. To nevar ieskaidrot feministēm, jo viņas nepieņem mātišķuma ideju,» piebilda prezidents. «Tas, kas vajadzīgs sievietēm, ir būt līdztiesīgām, nevis vienlīdzīgām [ar vīriešiem], jo vienlīdzība upuri pārvērš apspiedējā un otrādi.»

Jaunais Turcijas prezidents, kas cenšas atjaunot musulmaņu konservatīvo vērtību lomu sabiedrībā, jau iepriekš izpelnījies kritiku par aicinājumu katrā īstā turku ģimenē audzināt vismaz trīs bērnus.

Iepriekš Erdogans 11 gadus ieņēma premjera amatu un vadīja valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP), kas dibināta uz aizliegtās islāmistu kustības bāzes. Taču augustā viņš pameta AKP līdera amatu, kļūstot par pirmo vispārējās vēlēšanās ievēlēto Turcijas prezidentu.

Lai gan prezidenta postenis formāli ir bezpartejisks, Erdogans joprojām saglabā ciešu saikni ar AKP.

Jau atrodoties premjera krēslā, viņš izpelnījās arvien skaļāku kritiku par slēptiem centieniem likvidēt Turcijas sekulāro iekārtu un ierobežot pilsoņtiesības, tostarp sieviešu līdztiesību.

Prezidenta izteikumi jau izraisījuši sašutuma vētru.

Parlamenta deputāte Ailina Nazliaka, kas pārstāv opozīcijā esošo sekulāro Republikāniskā Tautas partiju (CHP), norādījusi, ka Erdogans mēģina sievietes «izstumt», attēlojot tās kā maigas, vājas un bezspēcīgas, kuru vienīgā loma ir mātišķums.

«Erdogans ir publiski pastrādājis naida noziegumu (..), taču es turpināšu cīņu ar šo cilvēku, kas nesaskata atšķirību starp teroristiem un feministiem,» teikts deputātes izplatītajā paziņojumā.

Savukārt televīzijas kanāla «Kanal D» ziņu diktore Sule Zeibeka prezidenta izteikumus nosodījusi tiešraidē.

«Esmu feministe un, pateicoties Dievam, esmu māte. Es neskūpstītu savas mātes pēdas, taču jūtu pret viņu lielu cieņu,» uzsvēra Zeibeka.

Sieviešu nodarbinātības līmenis Turcijā joprojām ir relatīvi zems

un saskaņā ar Pasaules Bankas datiem sasniedz tikai 29%, kamēr, piemēram, Vācijā un ASV tas attiecīgi ir 54 un 57%.

Tajā pašā laikā sievietes Turcijā daudz lielākā mērā cieš no vardarbības ģimenē. Saskaņā ar neatkarīgā ziņu portāla «Bianet» datiem 2013.gadā 214 sievietes tika noslepkavotas, kļūstot par savu partneru upuriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu