Ukrainas ministrs: nevar zināt, kurā jūrā Putins grib izvietot «Mistral» kuģus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nevar zināt, kurā jūrā Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas izvietot jaunos desantkuģus «Mistral», aģentūrai BNS sacīja Ukrainas valdības ministrs Ostaps Semeraks.

Viņš pauda, ka joprojām nav zināms, vai Putins ir ieplānojis «Mistral» kuģus izvietot Melnajā jūrā vai arī Baltijas jūrā.

«Putina mērķis ir ļoti skaidrs - viņš vēlas izveidot kaut vai daļu no tās impērijas, kāda Krievija kādreiz bija. Viņš taču savulaik ir teicis, ka neuzskata Ukrainu par nopietnu valsti - tātad šā cilvēka mērķis ir panākt, lai Ukraina būtu vāja, neattīstīta un viegli ietekmējama,» sacīja Semeraks.

Ministrs atgādināja, ka savulaik Krievija nesodīti iebruka Gruzijā, atņemot tai daļu teritorijas, bet tagad līdzīgu scenāriju mēģina īstenot Ukrainā.

«Mēs nezinām, kuru kaimiņvalsti Putins ir iecerējis sev pakļaut kā nākamo - varbūt Moldovu, bet varbūt kādu no Baltijas valstīm,» tā Semeraks.

Ukrainas valdības ministrs Semeraks šonedēļ bija ieradies Jūrmalā, lai piedalītos no 19. līdz 21.novembrim notiekošajā Eiropas Tautas partijas biroja sanāksmē.

Jau vēstīts, ka Francija 2011.gadā vienojās uzbūvēt un piegādāt divus «Mistral» tipa helikopteru bāzes kuģus Krievijai 1,2 miljardu eiro vērtībā. Pirmo kuģi ar nosaukumu «Vladivostok» bija paredzēts piegādāt šogad oktobrī vai novembrī, bet otro ar nosaukumu «Sevastopoļ» - 2015.gadā.

Francijas prezidents Fransuā Olands septembrī paziņoja, ka valsts ir iesaldējusi pirmā kuģa piegādi «līdz novembrim» un lēmums par tālāku kuģu piegādi būs atkarīgs no situācijas Ukrainā.

1,2 miljardus eiro vērtā līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas NATO dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis, kas bažījas par kuģu nonākšanas Krievijas bruņojumā negatīvo ietekmi uz to drošības situāciju.

Gaidot kuģa nodošanu Krievijai, Sennazēras ostā uz mācību kuģa «Smoļnij» atrodas 400 Krievijas kara jūrnieki - «Vladivostok» un «Sevastopoļ» apkalpju locekļi, kas no 30.jūnija ir mācījušies vadīt « Mistral» tipa kuģus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu