SAB pērn 42 gadījumos atteicis izsniegt pieeju valsts noslēpumam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizvadītajā gadā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atteicis izsniegt pieeju valsts noslēpumam 42 gadījumos, liecina SAB pārskats par darbību 2015.gadā.

Atbilstoši likuma «Par valsts noslēpumu» noteiktajai kompetencei SAB, līdztekus Drošības policijai un Militārās izlūkošanas un drošības dienestam, veic arī tiešus valsts noslēpuma aizsardzības pasākumus. Valsts noslēpuma aizsardzības jomā SAB veic personu pārbaudes pirms tām izsniedz speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu, ka arī pārbauda un sertificē darbā ar klasificētu informāciju izmantotas telpas.

SAB veic valsts noslēpuma apstrādei paredzēto informācijas sistēmu akreditāciju. Procedūra paredz, ka personai ir tiesības SAB pārsūdzēt pārējo valsts drošības iestāžu (DP un MIDD) pieņemtos lēmumus par pieejas valsts noslēpumam atteikumu.

Kopumā aizvadītajā gadā SAB sagatavoja un izsniedza 656 speciālās atļaujas (apliecības) darbam ar valsts noslēpumu. No tām 244 bijušas pirmās kategorijas apliecības (2014.gadā 268), 270 - otrās kategorijas apliecības (slepeni) (2014.gadā - 332), bet 142 bijušas trešās kategorijas apliecības (konfidenciāli) (2014.gadā - 247).

Kritēriji, pēc kuriem tiek izlemts par speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu piešķiršanu vai atteikšanu ir noteikti likuma «Par valsts noslēpumu» 9. pantā. Aizvadītajā gadā SAB ir atteicis izsniegt pieeju valsts noslēpumam 42 gadījumos, tostarp izskatot DP un MIDD pieņemtos un birojam pārsūdzētos lēmumus. Pēdējos gados atteikumu skaits pakāpeniski pieaug, norāda SAB.

Galvenais šīs tendences iemesls ir valsts drošības iestāžu īstenotie uzlabojumi, pilnveidojot pārbaudes procesu un ieviešot jaunas metodes. SAB direktora lēmums par speciālās atļaujas atteikšanu ir pārsūdzams ģenerālprokuroram. Pērn ģenerālprokuroram iesniegtas 25 pārsūdzības un visos gadījumos ģenerālprokurors ir atzinis, ka SAB lēmums ir bijis pamatots un atbilstošs likuma prasībām.

SAB aizvadītā gada darbības rezultātus otrdien valdība skatīja sēdes slēgtajā daļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu