Tibetieši cīnās pret ķīniešu valodas uzspiešanu (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ķīnas ziemeļrietumos vēršas plašumā tibetiešu protesti, kuru dalībnieki pieprasa tiesības mācīties dzimtajā valodā un pauž sašutumu par ķīniešu valodas uzspiešanu, ceturtdienas vakarā paziņoja Londonā bāzētā tibetiešu tiesību organizācija "Free Tibet".

Vairāki tūkstoši tibetiešu vidusskolu audzēkņu otrdien protestēja Cinhajas provinces Malho tibetiešu autonomajā prefektūrā. Vēlāk šie protesti izplatījās uz divām citām tibetiešu prefektūrām Cinhajas provincē.

Apmēram 2000 skolēnu no četrām skolām Colho prefektūras Čabčas pilsētā trešdien devās gājienā uz pašvaldības ēku, pieprasot "brīvību tibetiešu valodai". Policija un skolotāji lika viņiem doties atpakaļ.

Policija neļauj iziet ielās

Skolēni ceturtdien protestēja Gologas prefektūras Davu pilsētā. Policija atbildēja uz to, neļaujot vietējiem iedzīvotājiem iziet ielās.

Visi priekšmeti skolās jāmācās ķīniski

Protestus izraisīja izglītības reformas Cinhajas provincē, saskaņā ar kurām visi mācību priekšmeti, izņemot tibetiešu valodu un angļu valodu, ir jāmāca ķīniešu valodas Pekinas (mandarīnu) dialektā un visām mācību grāmatām šajos priekšmetos jābūt šajā valodā.

Okupējusi Tibetu jau pusgadsimtu

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Tibetā un apkārtējos tibetiešu apdzīvotos rajonos Ķīnā 2008.gada martā notika tibetiešu nemieri pret Ķīnas pārvaldi Tibetā, kas bija lielākie nemieri aptuveni 20 gadu laikā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu