Sieviete – donžuāns jeb trofeju medniece (45)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kas ir vīrietis donžuāns — tas aptuveni ir skaidrs, jo par tiem dzirdēts ne viens vien stāsts. Taču ir arī sievietes, kurām, tāpat kā vīriešiem, patīk iekarot un pamest pretējā dzimuma pārstāvjus. Par sievietēm trofeju medniecēm stāsta psiholoģe Anita Kanele.

Viņas tiek sauktas par medniecēm, viņas pat tie dēvētas par zaglēm. Taču šādas sievietes nav sastopamas tikai mūsdienās, kad viss it kā būtu atļauts. Šāda tipa sievietes bijušas visos laikos, taču kādreiz viņas nedarbojās tik atklāti, jo laulībai agrāk bija lielāka vērtība. Tagad situācija mainījusies. Pēdējā laikā psiholoģe sastopas ar situāciju, kad klienti skaidro — ir tikai normāli, ka saticīgajā ģimenē gan vīram, gan sievai ir mīļākie. Ja šādā ģimenē aug bērni, nav brīnums, ka viņiem tāds attiecību modelis kļūst par normu.

Nevainīgās atvīlējas

Skaidrojot, kā sieviete kļūst par mednieci, Anita Kanele norāda, ka viss atkarīgs no audzināšanas un no tā, kuram psiholoģiskajam tipam sieviete pieder. Viņa izdala trīs sieviešu tipus — sievietes mātes, sievietes biznesmenes un sievietes mākslinieces. Pirmajām svarīgi būt saimniecēm, pavarda sargātājām. Šādas sievietes ļoti reti kļūst par biznesa sievietēm. Viņas iegūst augstāko izglītību, bet tādu, kas tai ļauj nodoties mājas dzīvei. "Šāda tipa sievietēm sānsoļi nav raksturīgi. Viņas ļoti pārdzīvo, ja izjūk ģimene, un ir gatavas to saglabāt par katru cenu. Viņa grib, lai tai ir viens vīrietis visam mūžam."

Nākamā — biznesa — tipa sievietēm jau kopš bērnības ir ļoti attīstīts intelekts un piemīt zinātkāre. Viņas jau no skolas laikiem ir līderes un neapzināti grib dominēt pār citiem. Šo sieviešu iekšējā neatkarība nosaka to, ka viņas nav tendētas uz ģimenes dzīvi. "Tas gan nenozīmē, ka viņām nav ģimenes. Jebkura sieviete vēlas kļūt par māti, taču viņām šī ģimene vairāk vai mazāk ir formāla, un, tikko bērni ir sasnieguši vecumu, kad tos var atstāt ar vecmāmiņu vai vest uz bērnudārzu, viņas atkal nododas biznesam. Šīs sievietes savas karjeras dēļ var veidot blakus attiecības. Parasti lētās filmiņās rāda sekretāres, kas pārguļ ar priekšnieku, lai pakāptos pa karjeras kāpnēm."

Pēdējais — mākslinieces — tips apprecas ļoti vēlu. "Parasti tautā saka, ka viņas aizvilina un savaldzina vīrus. Tā kā pašām saistības neinteresē, viņas kā mākslinieciskas dvēseles ļoti ātri aizraujas, un tas pats notiek arī ar vīriešiem. Ja viņai kāds iepatīkas, tai absolūti neinteresē, ir vai nav vīrietim ģimene. Tāpat nav svarīgs sociālais stāvoklis. Tā kā aizraušanās ir spontāna, tā tikpat spontāni beidzas. Notiek traģēdijas, bet šī sieviete pat nejūtas vainīga, jo viņa neko nav solījusi, — tā nebija domājusi un neko nav darījusi. Tad nāk nākamā aizraušanās un atkal nākamā. Ja šāda sieviete nodibina ģimeni, viņa cenšas saglabāt iekšējo brīvību un vienlaikus var aizrauties arī ar citiem."

Pierādīt, ka varu iegūt jebkuru!

Ir sievietes, kas tiek dēvētas par medniecēm. Salīdzinot ar vīriešiem — brunču medniekiem —, šādu sieviešu ir mazāk, jo sievietēs mājo izteiktāka vēlme būt uzticīgām ģimenei.

"Viņām, tāpat kā vīriešiem, ir svarīgas jaunas uzvaras," skaidro psiholoģe. "Katra trofeja tām dod lielu gandarījumu. Noskatot jaunu "upuri", viņas pat ir gatavas saderēt, ka ar šo cilvēku pārgulēs. Seko attiecības, kas ilgst kādu laiku un beidzas ar skandālu vai bez tā, un sieviete meklē jaunas attiecības. Tā tas var turpināties kādu laiku, līdz viņa izveido ģimeni. Ja ģimenē viss ir kārtībā, viņa vairs nemeklēs sānsoļus, taču, ja attiecības nav stabilas, sieviete ļoti viegli veidos jaunas attiecības ārpus ģimenes." Psiholoģe piebilst: precētās vīriešu mednieces vēl uztraucas par sekām, bet neprecētās par to pat neiedomājas. Jebkurš viņas tipa vīrietis ir iekāres objekts. Cik ilgti tas turpinās, atkarīgs tikai un vienīgi no pašas sievietes. "Jebkura iekarošana vairāk vai mazāk ir saistīta ar pirmatnējiem instinktiem. Šie pirmatnējie instinkti arī dzen no viena pie otra," stāsta Anita Kanele.

Mednieki ir kā kolekcionāri. Sievietes gūst ļoti lielu morālu gandarījumu, ja ir savaldzinājušas vīriešus, kas sabiedrībā zināmi kā labi un stabili ģimenes cilvēki. Viņa grib pierādīt, ka šo cilvēku var iegūt sev. Viņai ir vajadzīga šī trofeja — bieži vien tikai savas pašapziņas celšanai. "Kad šādai sievietei jautā, kādēļ viņa tā darījusi, viņa nespēj atbildēt, to var redzēt viņas acīs," saka psiholoģe. "Viņas saminstinās un atzīst, ka šis vīrietis patika..."

Kanele skaidro, ka šādas sievietes ir viegli atpazīstamas. "Jebkura vīriešu medniece sabiedrībā ir ļoti koķeta. Atkarībā no ranga, kurā viņa dzīvo, uzvedība atšķiras — augstāka ranga sieviete būs smalki inteliģenta. Katrā ziņā tas ir smaids, izkopts runas stils, apģērbs, kas izceļ viņas seksualitāti. Ja ir noteikta etiķete, blūzei būs vaļā kāda lieka podziņa. Uz šādām sievietēm vīrieši vienmēr atskatās. Viņas pievelk ar savu iekšējo koķetēriju, pirmatnējiem instinktiem. Tas nenozīmē, ka vīrietis uzreiz šādu sievieti iekāro, bet viņš noteikti viņu pamana."

Internets — ideāla vide atvilšanai

Pēdējos gados arvien biežāk mēs runājam arī par tā sauktajām vīru zaglēm. Psiholoģe skaidro, ka šis termins vairāk attiecināms uz šķirtenēm vai sievietēm, kas pēc 30 gadu vecuma vēl nav precējušās, bet ne vienmēr šīs sievietes ir vīriešu mednieces. Viņas vienkārši mēģina nokārtot savu dzīvi. "Pēdējos gados tas ir kļuvis ļoti populāri un daudzi cilvēki vēršas pēc palīdzības. Visbiežāk vīru atvilšana notiek ar interneta starpniecību. Sākumā tā ir kā spēle, un vīrietis nemaz neatzīstas, ka ir precējies. Tad notiek tikšanās, veidojas attiecības, bet pēc laika sieviete uzzina, ka vīrietis ir precējies... Protams, kad par to uzzina sieva, no skandāla un asarām neizvairīties, jo kurai sievietei gan patīk redzēt savu vīrieti citas nagos... Nesen konsultācijā kāda sieviete žēlojās — jā, bet viņam uz pieres taču nav rakstīts, ka viņš ir precēts!" Komentējot sievietes, kurām ir azarts aizvilt citu sieviešu vīrus sporta pēc vai darīt to tā, lai sievas par to uzzinātu, psiholoģe norāda, ka tā ir kā atmaksa otrai. Iespējams, sieviete kādreiz ir sāpināta, un tagad viņa atmaksā citām. "Tā ir sievietes nežēlība un vēlme atmaksāt par to, kas kādreiz nodarīts viņai. Ar laiku aizvainojums var pāriet, un līdz ar to mazinās arī vēlme atspēlēties un nodarīt sāpes.

***

Anita iesaka:

1. NEAIZMIRSTIET, KA ESAT SIEVIETE. Atcerieties, ka esat sieviete. Biežākais iemesls, kādēļ vīrietis piekrāpj sievu (un ne tikai ar vīriešu mednieci, bet visparastāko sievieti), ir tāds, ka viņam mājās vairs nav tās kaisles un uguns — viņš mīl savu sievu, bet dzimumdzīve ir zaudējusi degsmi. Vīrietis neizjūt pirmatnējo mednieka instinktu — pavedināt un iekārot savu sievu. Parasti sievietēm iesaku pucēties arī mājās.

2. KĻŪSTIET LABĀKA! Patiesībā jau sieviete jūt, ja tuvumā parādās sieviete medniece. Vīrs uz šādu sievieti var "iekrist", tādēļ mēģiniet laikus vīrieti no tādas būtnes pasargāt — pašai

kļūstot vēl labākai, proti, seksīgākai, interesantākai. Ja paredzēts, ka pasākumā būs šāda tipa sieviete, centieties izcelties pati.

3. SCĒNAS NELĪDZĒS. Greizsirdības scēnu rīkošana nelīdzēs nekad. Vīrietis vienmēr teiks, ka nekā nav bijis. Scēna tikai liks vīrietim salīdzināt: redz, kā — tā otra smaida, ir mīļa, laba un saprotoša, bet mana sieva par to, ka es uz otru tikai paskatījos, sarīkoja scēnu. Nevajag taisīt scēnas, bet gan izrunāties. Ja ir kaut mazākās šaubas un aizdomas, uzreiz par tām jārunā: ar scēnu rīkošanu tiek panākts tikai pretējs efekts. Vīrs, baidīdamies no skandāliem, attiecības slēps vēl vairāk, un tās kļūs vēl kārdinošākas.

***

Ko viņi domā par vīriešu medniecēm?

Dažreiz izdevīgas

Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis uzskata, ka visas sievietes izvēlas, kuru vīrieti nomedīt, un tad to arī izdara, tādēļ lieku diskusiju nav. "Viņas var atšķirt no pārējām sievietēm, bet tas vairs lielu lomu nespēlē. Taču man grūti nosaukt pazīmes, pēc kurām viņas atšķiras. Nolieciet man priekšā trīs meitenes, un es pateikšu, kura no viņām ir vīriešu medniece. Ir daudzas lietas, kas par to liecina — skatiens, uzvedība." Taujāts, kāda ir viņa attieksme pret šādām sievietēm, Lauris iesmejas, ka viss ir atkarīgs no tā, kāds pašlaik ir dzīves posms. "Tad, kad esmu kopā ar kādu un viss ir kārtībā, tad skatos uz tādām un smaidu, taču, kad esmu viens, tādas sievietes ir vajadzīgas."

Fogele pasmaida

Aģentūras "Mis Latvija" direktore Inta Fogele ļoti bieži apgrozās dažādos sabiedriskos pasākumos un ne reizi vien ievērojusi šāda tipa sievietes, kuras atšķirībā no tām, kas ir mierīgas līdzās savam jau "nomedītajam" vīrietim, ir ļoti labi savedušas sevi kārtībā. "Es esmu bijusi klāt, kad šāda tipa sievietes ļoti rūpīgi ieklausās, ko cita sieviete stāsta par savām attiecībām ar vīrieti, un, ja tajās ir kaut mazākās domstarpības, paies neliels laiks un viņa mēģinās spēlēt emocionāli psiholoģiska ielāpa lomu. Vīrietim viņa pasniegs savu situācijas vērtējumu, un viņam tas šķitīs pieņemamāks. Tādā veidā viņa mēģinās vīrieti piesaistīt sev."

Fogele piebilst, ka negrib saukt uzvārdus, bet zina vismaz piecas sievietes, kas apgrozās zināmu cilvēku aprindās. "Viņas uzreiz var pamanīt. Tiek nodemonstrēts — es šeit esmu! Viņas ir centrālie tēli. Noteikti iesaistīsies, ja būs kādi pasākumi. Viņām svarīgi ir atrasties uzmanības centrā, lai vīrieši tās pamanītu. Es to varētu nosaukt par ačgārnā veidā veiktu riesta deju."

Taujāta, kā viņa jūtas šādu sieviešu sabiedrībā, Fogele pasmaida: "Man ir jautri. Izturos ar tādu nedaudz sarkastisku smaidu. Man diezgan bieži nācies uzturēties šādu sieviešu sabiedrībā, un es ar tādu sportisku interesi skatos, kā šīs sievietes mēģina sevi demonstrēt. Apdraudētības sajūta varētu būt tām, kuras nejūtas stabili blakus savam vīrietim. Ar smaidu noskatos, kā šīs sievietes dejo savu riesta deju ap brīvajiem vai aizņemtajiem vīriešiem. Liekas nožēlojami.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu