Rozes, kas zied un vijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Dzīvžogā, lapenē, košumaugu kompozīcijā un smaržīgi košs savrups akcents – tik dažādi var izmantot vīteņrozes.

Tās kļūst arvien populārākas. Ir šķirnes ar vijīgākiem dzinumiem, citas stabilākas?– patīk drīzāk kāpelēt, tāpēc šo augu formu var veidot.

Vīteņrozēm ir gari (1,5–5 m), lokani zari ar līkiem, smailiem ērkšķiem. Ziediņi salīdzinoši mazi (2–3 cm diametrā), daļēji vai pavisam pildīti, vai vienkārši. Toties bagātīgi zied vasaras pirmajā pusē vismaz mēnesi. Krustojot šīs grupas augus ar tējhibrīdu, floribundrozēm, iegūtas mūsdienās izplatītās vīteņrozes ar lielākiem ziediem (vismaz 4 cm). No tām daudzas zied atkārtoti sezonas laikā. Šīs rozes ir izturīgākas pret slimībām un salcietīgākas, bet ne visas – par katras šķirnes īpatnībām jājautā pārdevējam.

Stādīšana un kopšana

Rozes labāk stādīt agri pavasarī, bet to var darīt arī vēlāk, īpaši ja stādi audzēti konteinerīšos. Vīteņrozēm piemērota no vējiem aizsargāta un saulaina vieta. Dažām šķirnēm der arī daļēji ēnota teritorija. Rozēm patīk trūdvielām bagāta, gaisu caurlaidīga augsne. Skāba, ļoti mitra vieta neder, un gruntsūdeņi nedrīkst būt augsti. Rok aptuveni 0,5 m dziļu bedri, kurā pilda augsni ar kūdru, kompostu, var piejaukt labi sadalījušos kūtsmēslus, minerālmēslojumu. Ieteicams lietot dārzkopības centros nopērkamos speciālos rožu kompleksus. Ja zeme sausa, iepriekšējā vakarā jāsalaista. Stāda tā, lai augsne pārklāj potējuma vietu vismaz par dažiem centimetriem. Aplaista.

Pavasarī un vasarā rozes jāpiebaro – 4–5 reizes sezonā jādod papildmēslojums, lai tās krāšņi ziedētu. Vasaras sākumā vairāk slāpekli, rudenī – kāliju. Mēslošanu pārtrauc augusta sākumā. Rozes kārtīgi jālaista reizi 7–12 dienās, tomēr nedrīkst būt arī pārlieks mitrums. Augsni var pārklāt ar mulču, lai saglabātu mitrumu. Ziedēšanas stimulēšanai noziedējušos dzinumus izgriež.

Kad jaunie zari paaugušies, iepriekšējā gada dzinumiem jāliek balsts.

Apgriešana un apsegšana

Lai veidotos vēlamas formas krūms un bagātīgāk ziedētu, daļu vīteņrožu šķirņu ieteicams apgriezt. Rudenī pirms ieziemošanas notīra vecās lapas un izgriež bojātos dzinumus, pavasarī – sala skartos.

* Ja augs zied vienreiz sezonā un ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, pēc noziedēšanas tos apgriež, lai krūmā būtu kādi 3–5 divgadīgie un tikpat viengadīgie dzinumi.

* Ja vīteņroze sezonā zied atkārtoti, ziedi veidojas uz pamatdzinumiem vairākus gadus. Laika gaitā ziedu bagātība samazinās, tāpēc šie zari pēc 4–5 gadiem līdz pamatam jāizņem, lai aug jauni. Ja jauno daudz, jāizņem arī daļa šo dzinumu, lai krūmā paliek daži viengadīgie un 3–7 pamatdzinumi, uz kuriem veidojas ziedi. Atkārtoti ziedošās vīteņrozes ieteicams apgriezt agri pavasarī.

Tuvojoties ziemai, jāgatavojas piesegšanai – pirms iestājas sals, jāpierauš zeme, jāpieliec zari. Ja sagaidīs salu, zari liecot var lūzt, bet arī pārāk agri to nedrīkst darīt. Dzinumu nostiprināšanai pie zemes izmanto koka vai metāla spraudņus. Zem zariem var paklāt sausas lapas. Kārtīgi apsedz ar egļu zariem, skujām, bet «sega» nedrīkst būt tik bieza, ka augi nevar elpot. Lai tur neiemitinātos peles, var novietot grauzēju atbaidītājpreparātu. Bargā salā var uzmest vairāk sniega, kailsalā uzlikt finiera vai kartona kārtu. Pavasarī segumu pakāpeniski noņem.

* Mūsu dārzkopības centros nav īpaši liels vīteņrožu piedāvājums. Iesācējiem ieteicama «Flammentanz», kas ir izturīgāka pret salu. Rozes slaikie dzinumi izaug līdz 3–5 m gari, zied no jūnija līdz augustam vidēji lieliem, pildītiem sarkaniem ziediem. Pēc noziedēšanas dekoratīvi arī auglīši. Salizturīga ir arī «Rosarium Untersen», kas ir mazāka auguma, bagātīgi zied pildītiem rozā ziediem.

***

Zināšanai

Pirms iegādājas attēlā redzētu brīnišķīga krūma stādu, jānoskaidro dažas svarīgas lietas:

=kādu vainagu roze veido – vai dzinumi vijīgi, kāpelējoši vai drīzāk krūmveida;

=vai tā sezonas laikā zied vienreiz vai atkārtoti.

No šīm īpašībām atkarīga stādīšanas vietas izvēle, dzinumu apgriešana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu