Sākotnējie rezultāti: Jaunzēlandieši noraida karoga maiņu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandieši ar pārliecinošu balsu vairākumu noraidījuši piedāvāto atteikšanos no pašreizējā karoga, atmetot tajā redzamo Apvienotās Karalistes simbolu, liecina ceturtdien publiskotie sākotnējie referenduma rezultāti.

Jaunzēlandes vēlēšanu komisija paziņoja, ka 56,61% vēlētāju atbalstījuši pašreizējā karoga saglabāšanu, kamēr par alternatīvo karogu ar «sudraba papardes» attēlu balsojuši tikai 43,16%.

Referenduma iznākums, domājams, tiks vērtēts kā premjerministra Džona Keja sakāve, jo tieši viņš bija galvenais karoga mainīšanas aizstāvis, apgalvojot, ka pašreizējais valsts simbols esot Lielbritānijas koloniālās pagātnes palieka.

Tikmēr vicepremjers Bils Inglišs norādīja, ka valdība turējusies pie stingras demokrātiskas procedūras, dodot iespēju jaunzēlandiešiem izteikties šajā jautājumā.

«Atzīstu, ka būs tādi, kas ir vīlušies iznākumā, taču vairums jaunzēlandiešu ir izteikušies, un mums visiem šis lēmums jāpieņem,» teikts Ingliša izplatītajā paziņojumā.

Balsošana, kas noritēja ar pasta starpniecību, sākās 3.martā un beidzās ceturtdien plkst.19.00 (plkst.8 pēc Latvijas laika), bet jau aptuveni pēc pusotras stundas tika paziņoti sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Referendums vainagoja 18 mēnešus ilgušās debates un izmaksāja 26 miljonus Jaunzēlandes dolāru, ieskaitot arī izdevumus, ko prasīja sākotnējais balsojums decembrī, kurā vēlētājiem bija jāizvēlas viens no piedāvātajiem jaunā karoga variantiem.

Kopumā tika izdalīti aptuveni trīs miljoni balsošanas biļetenu, un referendumā savu viedokli izteica 2,11 miljoni vēlētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu