Fotostāsts: Mežs, no kura savulaik cēlies Zikas vīruss

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr virkne pasaules valstu Zikas vīrusa dēļ ceļ trauksmi un ievieš drošības pasākumus, vairums ļaužu Ugandā par šo bīstamo kaiti pat nav dzirdējuši. Tomēr Uganda ir viena no vietām, kur mīt tas moskītu paveids, kas Zikas vīrusu var pārnēsāt. Interesanti, ka afrikāņiem pret Zikas vīrusu esot paaugstināta imunitāte, raksta «Reuters».

Zikas vīruss ticis nosaukts Ugandas meža vārdā pēc tam, kad šajā apvidū tika atklāts vēl pirms gandrīz 70 gadiem. Tomēr ziņu, ka tas būtu radījis veselības problēmas šajā rajonā, nav.

Zikas vīrusu mežā Ugandā 1947. gadā atklāja divi skotu zinātnieki - virusologs Geogs Diks un entomologs Aleksanders Hedovs.

Ugandiešu virusologs Juliuss Lutvama izpētījis, ka afrikāņiem pret šo vīrusu ir paaugstināta izturība. «Es domāju, ka šeit ir runa par kaut kāda veida imunitāti pret Zikas vīrusu,» viņš saka, tomēr zinātniskos pētījumos tas vēl nav pierādīts.

Virusologi arī skaidro, ka Zikas vīruss, kurš patlaban plosās Brazīlijā, nav tā paša paveida, kas savulaik atklāts Āfrikā. Tā Āfrikai varētu būt laba ziņa, tomēr nevarot izslēgt epidēmijas risku, ja Brazīlijas Zikas vīrusa paveids pāri Atlantijas okeānam tomēr šajā kontinentā nonāktu.

Tikmēr Zaļā raga salā Rietumāfrikā jau reģistrēti vairāk nekā 7000 inficēšanās gadījumu ar Zikas vīrusu. Arī tur saslimšana tiek saistīta ar vismaz vienu gadījumu, kad bērns piedzimis ar neiroloģiskiem defektiem un mazattīstītām smadzenēm.

Kā ziņots, Zikas vīrusu pārnēsā «Aedes» ģints odi. Lielākoties tas nav bīstams dzīvībai, bet ar šo saslimšanu tiek saistīti aizvien biežākie gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles. Domājams, ka vīruss izraisa bērniem arī muguras smadzeņu un smadzeņu audu iekaisumu, kā arī ietekmē dzirdi un redzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu