Nežēlīgi kautiņi, ņirgāšanās un apsaukāšanās - bērnu ikdiena? (76)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nežēlīgi kautiņi, ņirgāšanās un apsaukāšanās – pusaudžu vidū fiziska un emocionāla vardarbība ir ļoti izplatīta. Par to liecina arī jaunākais Xerox veiktais pētījums - 90% jauniešu ir cietuši no vienaudžu vardarbības. Kampaņā pret vardarbību iesaistījušies arī sabiedrībā pazīstami cilvēki, kuri skolās ar jauniešiem diskutē par šo problēmu. Kāda ir skolēnu pieredze?

Rīgas Komercģimnāzijā uz diskusiju par vardarbību pulcējušies daudzi jaunieši, un viņi aktīvi izsaka savu viedokli. Diskusijas laikā atklājas, ka gandrīz katram jaunietim ir kāds piemērs par vardarbību vienaudžu vidū.

Miķelis, 10.klases skolēns: „Diemžēl jāsaka, ka esmu redzējis ļoti daudz. Daudzas lietas būtu gribējis, ka nebūtu redzējis. Man tiešām negribas to stāstīt, jo tas ir mazliet skarbi.”

Ērika, 10.klases skolniece: „It īpaši skolā. Jaunākajās klasēs, arī vecākajās, un kā vispār saka pareizi, ka vecākajās klasēs vardarbība kļūst izsmalcinātāka un dara to uzmanīgāk.”

Dmitrijs, 9.klases skolēns: „Zēni ir daudz biežāk vardarbīgi, tas ir fakts, bet, kad meitenes kļūst vardarbīgas, tas ir daudz asiņaināk un brutālāk, kā esmu redzējis.”

Ļoti bieži par emocionālās vardarbības iemeslu kļūst jaunieša citādāks izskats vai domāšana.

Kampaņā pret vardarbību piedalās arī LNT ziņu moderatore Kristīne Garklāva. Viņa savulaik skolā aizstāvēja tos, kurus citi apsmej.

Kristīne Garklāva: „Tā kā pati esmu bijusi vārda vardarbības upuris mazākajās klasēs dažādu iemeslu dēļ, tad es biju pamatskolā viens no klases līderiem un biju spēcīga savos uzskatos, un līdz ar to es parasti rūpējos par tiem, kuri tika apsmieti.”

Iemesli, kāpēc pusaudžu vidū vardarbība ir tik izplatīta, ir dažādi.

Zane Siliņa, psiholoģe: „Cilvēks, kurš jūtas stiprs vai ir veselīga pašapziņa, citiem pāri nedara. Pāri dara bezspēcīgie. Vardarbība rodas no bezspēcības.”

Eksperti norāda – pusaudžiem jāskaidro, ka vardarbība nav norma un ka konflikti jārisina mierīgā ceļā. Turklāt nav jābaidās vērsties pēc palīdzības. Nākamnedēļ nāks klajā grāmata „Var?darbība. Bezdarbība”, kurā būs apkopota sabiedrībā pazīstamu cilvēku pieredze un viedokļi par vardarbību.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu