Smiltenē, Vecajā parkā atkal uzdarbojas vandāļi (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ziemellatvija.lv

Šo ceturtdien, ap pulksten sešiem no rīta ierodoties darbā Smiltenes Vecajā parkā, sētniece bija šokēta. Visi smagie akmens soliņi un pie tiem novietotie atkritumu konteineri bija apgāzti, un daži pat aizvilkti līdz asfaltētā ceļa vidum.

"Citreiz Vecajā parkā bija apgāzti divi vai trīs soliņi. Šis ir briesmīgākais gadījums," atzīst Vecā parka sētniece A. Sieviete nevēlas nosaukt avīzē savu vārdu un uzvārdu, jo baidās no varbūtējas jauniešu atriebības. Tieši jauno paaudzi sētniece tur aizdomās, jo viņi parkā bieži tusējot.

Bijuši arī gadījumi, kad apaļās atkritumu tvertnes ar tehnikas palīdzību jāzvejo ārā no Vidusezera, jo kādam izklaidi sagādājusi to ieripināšana ūdenī.

Aicina vecākus audzināt bērnus

Ceturtdien rīta pusē soliņi un konteineri jau bija atgriezušies savā vietā. Sētniece A. stāsta, ka tos atpakaļ novietojuši divi izpalīdzīgi garāmgājēji jaunieši.

Par notikumiem Smiltenē, Vecajā parkā, vietējā pašvaldība regulāri informē Valkas rajona Policijas pārvaldi - gan mutiski, gan rakstiski.

"Pēdējā laikā ar iesniegumu policijā esam vērsušies vismaz divas reizes," saka Smiltenes novada domes ainavu arhitekte Laima Šmite Ūdre.

Viņa secina, ka palīdz pastiprinātas policistu patruļas Vecajā parkā, jo tad no soliņu gāzējiem vismaz uz laiku esot miers. Valkas rajona Policijas pārvalde vairākkārt arī sastādījusi administratīvo pārkāpumu protokolus par alkohola lietošanu Vecajā parkā, kas ir sabiedriska vieta.

"Soliņus nost pēc notikušā neņemsim, kaut gan arī sargu pie tiem visu laiku nepieliksim. Tā ir cīņa ar vējdzirnavām," nopūšas Smiltenes NKUP valdes priekšsēdētājs Raitis Melderis.

Viņš aicina vecākus mācīt saviem bērniem morāles un pieklājības normas un cieņu pret citu cilvēku darbu, jo bez audzināšanas ģimenē demolēšana un huligānisms sabiedrībā tikai zels un plauks.

Aculiecinieki runāt nevēloties

Līdzīgi domā divi Vecajā parkā ceturtdienas vakarpusē sastapti 20 un 23 gadus veci jaunieši, kuri sēd uz soliņa un malko alu. Uzzinot par iepriekšējā naktī apgāztajiem soliņiem, arī viņi domā, ka vainīgi varētu būt vienaudži vai gados jaunāki pusaudži, bet soliņu apgāšanu uzskata par dīvainu izrādīšanos. Pašiem vainīgajiem taču arī vajagot, uz kā sēdēt.

"Es uzskatu, ka tur vairāk ir vecāku vaina, jo viņi izlaiž savus bērnus," saka 20 gadus vecais jaunietis un nosauc vēl vairākus citus viņam zināmus demolēšanas gadījumus.

"Strādāju šovasar ģimnāzijā. Blakus ir māja priekš bērniem, un tai bija izgāzta sēta. Mēs, strādnieki, sētu par brīvu sataisījām. Tad vēl te, Vecajā parkā, bija forša marga blakus taciņai, kas ved kalnā. To arī nopostīja," saka jaunietis.

Iedzīvotāji spriež, ka atrast vainīgos ir neiespējami. Ja kāds garāmgājējs pat būtu kaut ko redzējis, tad klusētu vienaldzības vai baiļu dēļ.

Tam piekrīt R. Melderis. Jau bijis gadījums, kad kāda iedzīvotāja dzīvoklim Smiltenē izsisti logi un vēl piedraudēts. "Cilvēki bieži klusē, lai paši neciestu," secina NKUP priekšsēdētājs.

"Ziemeļlatvija" ierosina Smiltenes novada un apkārtējo novadu sporta dzīves organizatoriem sarīkot spēkavīru sacensības iesācējiem, kurās jaunieši varētu izlādēt savu uzkrāto negatīvo enerģiju un demonstrēt spēku.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu