Modernā izkapts – pļāvējs un trimmeris (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja jums ir privātmāja, vasarnīca vai mazdārziņš, tad ļoti labi zināt, ka viens no skaistas teritorijas noslēpumiem ir sakopta apkārtne. Tas nozīmē?– glīts mauriņš, smuka mājas priekša, kur no pakšiem nelien ārā zāļu un nezāļu kumšķi. Var jau tēlot varoni, ņemt rokā izkapti, lai pierādītu, ka esi krietns senču tradīciju kopējs. Dažiem tas izdosies, citi sarīkos kārtīgu šovu ģimenei un kaimiņiem. Nav ko mocīties un smīdināt tautu, jo zāles pļāvēju izvēle veikalos ir ļoti plaša.

Zāles pļāvējus pēc barošanas avota var iedalīt vairākos veidos – elektriskie, pļāvēji ar benzīna dzinēju, mehāniskie jeb stumjamie, mauriņa traktori un trimmeri. Atliek vien izvēlēties, kas jums vairāk piemērots. Tos iedala arī zāli savācošajos, zāli atstājošajos un mauriņu mulčējošajos. Zāli savācošajiem pļāvējiem ir pievienots plastmasas konteiners, kurā nopļautā zāle tiek savākta, un tā no konteinera laiku pa laikam ir jāizber. Šādi zāles pļāvēji vairāk piemēroti mazām dārza platībām. Lielākām platībām ieteicami zāli atstājošie vai mauriņu mulčējošie zāles pļāvēji. Pēdējais no tiem sasmalcina nopļauto zāli un tad izsēj to.

Elektriskie

Elektriskie zāles pļāvēji vairāk domāti mazāku teritoriju appļaušanai, jo to izmantošanai nepieciešama elektrība. Šādas ierīces var būt ar gaisa spilveniem vai bez tiem. Zāles pļāvēji uz gaisa spilvena ir piemēroti nogāžu un sarežģītas formas zālienu appļaušanai.

Labu elektrisko pļāvēju var iegādāties par Ls 100 – 150.

Benzīna

Benzīna zāles pļāvēji ir ērtāk vadāmi, taču tie ir apmēram divreiz dārgāki par elektriskajiem. Taču ērti gan bezgala, jo atšķirībā no elektriskajiem tiem nav traucējošā vada. Vienīgais mīnuss – tie ir samērā smagi. Vidējā cena ap Ls 200.

Trimmeri

Trimmeris jāiegādājas tad, ja nepieciešams pļaut zālienu nelīdzenās vietās, grāvju malās vai ap kokiem un krūmiem. Arī trimmeri var būt gan elektriskie, gan benzīna. Dārgākajiem, ar benzīna motoru aprīkotajiem trimmera modeļiem komplektā nāk zāģripa un metāla asmens, kas paredzēts cietu un biezu nezāļu pļaušanai. Krūmāju trimmerim var pievienot papildu aprīkojumu?– dzīvžoga apgriešanas un līdzināšanas ierīci un atstarotāja zāģi.

Trimmeri uz riteņiem ir izteikti spēcīgas ierīces biezi aizaugušu un nelīdzenu apvidu sakopšanai. Tie ir aprīkoti ar izturīgām trimmera auklām, lieliem riteņiem, spēcīgu motoru, uzticamu drošības sistēmu?– drošam, ērtam un efektīvam darbam.

Trimmeri var nopirkt gan par Ls 15, gan arī par Ls 150. Viss atkarīgs no jūsu vajadzībām un iespējām.

***

Svarīgi

=Kāds ir pļaujamās teritorijas lielums?

=Vai šī teritorija ir klaja un līdzena, vai arī tajā ir koki un krūmi?

=Kādam pļaušanas veidam vai stilam dod priekšroku?

Uz šiem jautājumiem vajadzētu atbildēt, pirms dodaties uz veikalu, lai pirktu pļāvēju vai trimmeri.

=Iedarbināšana – vienkāršākiem, ar benzīna motoru aprīkotiem pļāvējiem jāpavelk rokas startera aukla, dārgākiem elektriskā startera vietā ir mehānisks "Self Starter": pļāvējs tiek iedarbināts, vienkārši piespiežot pogu.

=Pļaušanas platums parasti ir standarta – no 32 centimetriem un vairāk. Pļāvēja asmenim ir jābūt noteiktam rotēšanas ātrumam, kas savukārt ir saistīts ar dzinēja apgriezienu skaitu. Pļaušanas platums un ierīces jauda ir savstarpēji saistīti.

=Lai zāles pļāvējs kalpotu ilgāk, svarīga ir tā apkope. Pavasara apkopē pļāvējam ar benzīna dzinēju būtu jānomaina gaisa filtrs un eļļa, jāpārbauda un vajadzības gadījumā jānomaina svece. Par sveces nolietošanos liecina tas, ka zāles pļāvēju ir grūti iedarbināt. Arī asmens būtu reizi sezonā jāuzasina.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu