Huligāne, karaliene, lēdija - Vivjena Vestvuda (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viņa tik tiešām ir lēdija, jo tāds tituls britu modes māksliniecei Vivjenai Vestvudai piešķirts oficiāli – karaliste tādējādi izrādījusi pateicību savai pavalstniecei. Titulu "panku karaliene" viņa ieguvusi tāpēc, ka 29 gadu vecumā uz savas galvas izveidojusi panku frizūru un domubiedriem piedāvājusi arī attiecīgu apģērbu. Bet huligāne? Kā citādi uzslavēt vairāk nekā 60 gadu vecu dāmu, kura vizītē pie karalienes Bakingemas pilī ieradusies bez apakšveļas...

Esi tu pati!

Viņa nepiedzima par modes mākslinieci?– vispirms šī ierindas angliete bija mājsaimniece, mašīnrakstītāja un skolotāja. Toties tagad, kad viņai jautā, vai vajadzīga liela pašapziņa, lai ģērbtos tā, kā viņa, Vivjena Vestvuda pabrīnās: vai tad mana āriene kādu tracina? Un piebilst: droši vien, radot savu tēlu, esmu mēģinājusi pielabot to, ko dabai bija slinkums pieslīpēt. Tām, kuras uztraucas par savu izskatu, viņa neliedz padomu: dārgs tērps neglābs, ja tā valkātāja pirmām kārtām nebūs par sevi pārliecināta. Acīmredzami viņas vārdi no darbiem neatšķiras. Vestvudas tagadējais vīrs ir 20 gadu jaunāks. Un prom nemūk. Vestvuda nekoķetē, atceroties, ka pirms tam ilgus gadus dzīvojusi viena, lieliski iztikusi un pirmajam pretimnācējam ap kaklu nemaz negrasījusies mesties. Tāpat kā tagad – seksuālajos piedzīvojumos, jo "man ar vienu vīrieti pilnīgi pietiek". Savu jauniņo vīru ekspansīvā modes karaliene saitītē netur: "Esam kopā, jo mums ir interesanti." Un vēl viens Vestvudas ieteikums savām ciltsmāsām: lai izskatītos vismaz par 30 gadiem jaunāka, vajag būt pašpietiekamai personībai. Tad visu pārējo dzīve pasniegs kā dāvanu.

Smalkā stila parodētāja

Kādu dāvanu saņēmusi septītajā gadu desmitā iesoļojusī rudmatainā modes bestija? Apskaužami – ne vienu vien! Viņa dzimusi 1941. gadā un jau krietnu laika strēķīti dzīvo pati ar savu vēju. Tagadējie panki nez vai zina, ka viņu frizūras, dumpinieku stila apģērbu pirms gadiem 30 radīja viena angļu provinciāle. Šobrīd viņa ir 20. gadsimta otrās puses pazīstamākā modes māksliniece Vivjena Vestvuda. Arī tagad panku stila "māte" nespēj atteikties no huligānes imidža. Pat tad, kad viņa uz kādu pieņemšanu ierodas it kā korektā kostīmā, īstenībā tas nozīmē smalku ironiju par balansēšanu uz sliktas gaumes un pieklājības robežas. Kāpēc? Tāpēc, ka Vestvudas kostīmiņš viduklī ir krietni iežņaugtāks, nekā piedienētos, svārki īsāki un gurnos platāki, nekā pieņemts, bet ap kaklu, piemēram, sudraba ķēdē iekārta cūka. Taču viņa nav huligāne tālab, lai izrādītos, viņa vienkārši tā dzīvo: viegli, brīvi un nerēķinoties ar citu cilvēku viedokli par sevi. Viņa uzvelk kiltus un brauc ar velosipēdu. Vai zem kiltiem ir apakšveļa? Tas lai uztrauc jūs, nevis Vestvudu!

No panka līdz augstajai modei

Taču Vestvudas modes dizaineres karjera sākās pavisam nepretenciozi. Kādudien (tā, saprotams, sākas visas pasakas un veiksmes stāsti) viņai pieriebās mierīgā mājsaimnieces dzīve, kurā ietilpa vīrs, dēls un eksistence klusā Anglijas pilsētiņā. Vivjena aizmuka pie brāļa uz Londonu. Brālis mācījās, Vivjena strādāja par skolotāju. Labi vien bija, jo tur viņa iepazinās ar vēlāko pankroka grupas "Sex Pistols" dibinātāju un menedžeri Malkolmu Maklarenu – tievu, drūmu studentu, kurš mācījās mākslas vēsturi. Protams, Vestvudas bonuss bija arī laiks, kurā viņai palaimējās dzīvot: 20. gadsimta 60. gadu beigas, hipiji visiem apnikuši, jaunatne grib kaut ko nebijušu. Par tādu kļuva panku stils. Maklarens un Co radīja panku filozofiju, stilu, mūziku, bet Vestvuda to attiecīgi "iepakoja".

Vestvuda pirmā nogrieza panku frizūru un izbalināja matus ar ūdeņraža pārskābi. Šis stiliņš kļuva par panku firmas zīmi visā pasaulē. Viņai tolaik bija 29 gadi un divi bērni. Viņa pirmā "piesmēja" klasisko balto T–kreklu: noplēsa tam piedurknes, izārdīja plecu vīles, izrotāja ar provocējošiem uzrakstiem un zīmējumiem (tekstus izdomāja Maklarens). Skandalozākais, šķiet, bija T–krekls ar Anglijas karalienes attēlu, kur viņas lūpas bija caurdurtas ar kniepadatu. Viņa pirmā ieviesa lecīgus aksesuārus – ķēdes, kakla siksnas, kā arī saplēstas bikses. Vestvuda sevi šajā laikā neuzskatīja par modes mākslinieci, viņa vienkārši radīja ielas stilu un atvēra veikalu "Viss dumpiniekiem", kurā pirmā mēģināja piedāvāt apģērbu puišiem, kuri spēlēja pankroku, un viņu draudzenēm. Tur ģērbās visa Londonas progresīvā jaunatne. Sākumā viņa nebija necik oriģināla, drīzāk kopēja rokenrola stilu. Tikai 1981. gadā Vestvuda tautās izveda savu pirmo apģērbu kolekciju "Pirāti" un saprata, ka IR modes māksliniece.

O, bikses no "Trim musketieriem"!

Viņa pati apgalvo: kad pancīgais buntošanās laiks pagāja, tāpat kā 13 gadu ilgā kopdzīve ar Maklarenu, viņa gribējusi pamest modes biznesu. Tomēr pirms tam nolēmusi papētīt, kā strādā citi modes dizaineri. Piemēram, slavenais Diors. Viņš, pēc Vestvudas vārdiem, nolūkojis karalienes Elizabetes laikmeta stilu, saglabājis siluetus, bet visu pārējo nomainījis un papildinājis. Un – še tev – slavens kā dievs! "Es arī izdomāju?– pienācis laiks vēsturei," neslēpj Vestvuda. Kopš tā laika panku karaliene kļuva par vēsturiskā romantisma proponētāju. Viņa izlasīja daudz grāmatu, līdz saprata, ko grib un ko, viņasprāt, vajag tautai. Proti, bikses, kuras izskatītos tā, it kā tās nenovelkot būtu nēsājušas nez cik paaudzes: atkāries dibens, izstaipītas kabatas... "Vienā vecā gravīrā ieraudzīju tādu modeli," Vestvudas atklātība atbruņo. Ko tu neteiksi! Pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā tas bija visavangardiskākais modelis! "No "Trim musketieriem" radās mani "Pirāti"," viņa nokauj ar tiešumu.

Vestvuda pirmā mūsdienu apģērbā ieviesa sarežģīto pagājušo gadsimtu piegriezumu, pirmā uz "mēles" izveda modeles, kuras valkāja Vestvudas firmas zīmi – pseidokrinolīnu: uz dibena piestiprinātus spilgtus spilvenus. Viņa pirmā emancipētajām dāmām atgādināja, cik seksuāli izskatās lapsenes viduklis un stingrā korsetē paceltas krūtis... Toties viņa nekad tieši nekopēja vēsturiskos tērpus, viņa tos interpretēja. Un Vestvuda – tā nekad nav bijusi masu produkcija! Neparasts drapējums, apjomīgi silueti, neprātīgas krāsu kombinācijas un faktūru miksēšana – tāds ir Vivjenas Vestvudas modes nama rokraksts.

***

Der zināt!

Panku stilam raksturīgs:

=āda, džinsi, britu rūtis,

=ādas vai džinsa jaka un veste ar uzrakstiem vai dekoratīviem logo ielāpiem, kas norāda uz muzikālo gaumi vai politiskajiem uzskatiem,

=T–krekli (bez piedurknēm) ar ironiskiem uzrakstiem, džemperis ar kapuci,

=ļoti šauras ādas vai džinsa bikses,

=armijas stila zābaki, kedas,

=ķēdes, riņķi, spraužamadatas, rāvējslēdzēji, ādas aksesuāri ar kniedēm,

=matu sakārtojumam mēdz pievērst lielu nozīmi – mati tiek krāsoti košās krāsās: sarkani, zili, zaļi, rozā vai oranži, raksturīga ir "grebene"?– mati sānos ir vai nu izdzīti, vai ievērojami īsāki nekā galvas vidusdaļā, kas tiek uzkasīti stāvus gaisā,

=pīrsings, tetovējumi.

Izmantoti materiāli no www.kuMODE.lv

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu