Vai viegli būt slavenam? (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja ar skaudību lasi par slavenību glamūrīgo ikdienu, apdomā, vai pati tam būtu gatava. Dzīve Holivudā dažkārt var būt tīrā elle.

Kādu mēs iztēlojamies, piemēram, Dženiferas Lopesas dzīvi? Miljonos mērāmi honorāri, kaudzēm bezmaksas dizaineru drēbju, šiki sarkanā paklāja pasākumi un sajūsminātu fanu pūļi… Retu reizi iedomājamies, ka pielūgsmes reizēm var būt par daudz. Tieši šobrīd dzīvojam laikmetā, kad interese par zvaigžņu dzīvi ir trakāka nekā jebkad agrāk. “Apsēstība ar slavenībām ir sasniegusi virsotni,” uzskata Bufalo universitātes profesore Eleina Repinga, kura padziļināti pētījusi slavenību kultūru. “Agrāk mēs viņus apbrīnojām pa gabalu, bet tagad vēlamies justies tā, it kā pazītu slavenības personīgi, it kā viņi būtu mūsu kaimiņi vai draugi. Mēs gribam zināt katru viņu dzīves intīmāko detaļu.”

Grūti just līdzi cilvēkiem, kuri izvēlējušies publisku un labi apmaksātu profesiju. Tomēr pat vēl pirms desmit gadiem slavenības varēja justies daudz brīvāk nekā šodien. Aktrise Lara Flinna Boila atzīst, ka viņa nav no tām zvaigznēm, kas brīnās, kāpēc viņu neliek mierā, un ka viņai patīk būt slavenai. Tomēr visam ir robežas: “Ja mani interesētu vienīgi aktiermeistarība, es uzstātos kādā Aiovas štata kabarē. Tomēr šobrīd ļaužu uzmanība jau robežojas ar uzmācību – un tas ir biedējoši.”

Baumu ražotne

Visbiežāk nevēlama uzmanība izpaužas detalizētu un dažkārt pat ļoti aizskarošu baumu veidā. Kad Skārletu Johansoni un viņas mammu pamanīja pie kāda kāzu veikala, visa pasaules prese jau sauca tostu jaunajai līgavai. Tikai vēlāk izrādījās, ka aktrise iepērkas kādas radinieces kāzām. Kā reiz atzinās Hjū Grānts, viņa kontā vēl nav nevienas filmas, pēc kuras viņš medijos netiktu “salaulāts” ar ekrāna partneri. Kad aktieris Metjū Makonahijs pēc šķiršanās ar Penelopi Krusu arvien biežāk sāka pavadīt laiku kopā ar riteņbraucēju Lensu Ārmstrongu, kuram arī tieši bija beigušās attiecības ar Šerilu Krovu, dzeltenā prese uzreiz izsecināja, ka Metjū un Lenss ir geji. Draugi par to tikai pasmējās. Diez vai tikpat viegli ir pārdzīvot runas, ka gaidi bērnu, ja patiesībā nemaz neesi stāvoklī. Šādas baumas nesen nācās paciest Umai Tūrmanei, jo kādam paparaci bija izdevies nofotografēt aktrisi rakursā, kurā viņas vēders izskatījās nedaudz piebriedis. Uma pēc tam taisnojās, ka pēc smēķēšanas atmešanas kļuvusi mazliet apaļīgāka. Gluži pretēji paparaci izņirgājās par Lisu Mariju Presliju, nopublicējot The Daily Mail fotogrāfijas ar tekstu, ka Elvisa Preslija meita izplūst miesās un arvien vairāk sāk līdzināties tēvam. “Pēc pazemojošiem uzbrukumiem nedēļas garumā, pēc šausmīgi sagrozītām fotogrāfijām un rakstiem presē man nākas atklāt savas kārtis un piespiedu kārtā paziņot, ka patiesībā es esmu stāvoklī,” viņa beidzot atzinās savā MySpace lapā, piebilstot, ka grūtniecības faktu labprāt būtu paturējusi pie sevis. Savukārt Grejas anatomijas zvaigznes Ērika Deina draugi un paziņas pārcieta šoku, izlasot avīzēs, ka aktierim it kā esot diagnosticēta nāvējoša slimība – ādas vēzis, lai gan viņš žurnālistiem bija minējis tikai vizīti pie dermatologa saistībā ar nelielu ādas bojājumu. Tas nav nekāds retums, ka slavenību teiktais tiek izrauts no kopējā konteksta vai pat pilnībā sagrozīts.

Vajātāji paparaci

Arī tad, ja zvaigznes nerunā ar presi un nepozē fotogrāfiem, tās vienalga ir iekārojams medījums. Par veiksmīgu paparaci uzņēmumu šobrīd maksā līdz pat 150 tūkstošiem latu, un finansiālie motīvi liek šī aroda brāļiem vairoties kā sēnēm pēc lietus. Zinātāji lēš, ka šobrīd Losandželosā vien ir nodarbināti vairāk nekā 100 paparaci – un tas ir vismaz trīs reizes vairāk nekā pirms pāris gadiem. Tādos konkurences apstākļos un ar tik augstām likmēm fotogrāfi ir gatavi uz visu, lai iegūtu iekārojamākos kadrus (piemēram, aktuālus jaunus pārīšus, zvaigžņu mazuļus un slavenību kāzas). Tā vārdā viņi ir gatavi izsekot slavenības cauru diennakti. “Ir vairāki veidi, kā noskaidrot, kur kāda no slavenībām konkrētajā brīdī atradīsies, taču parasti mēs veicam novērošanu,” stāsta Skots Kosmens, aģentūras Flynet Pictures fotogrāfs. “Mēs sēžam pie mājas, kurā zvaigzne dzīvo, un gaidām, kad tā iznāks uz ielas. Pēc tam mēs tai sekojam visu dienu.” Ja objekts kaut kā izsprūk paparaci skatienam, arī tā nav liela bēda – viņiem ir savi spiegi. Slavenību fotoaģentūras Bauer-Griffin līdzīpašnieks Frenks Grifins atzīst, ka dod dzeramnaudu katrai noderīgai personai – sākot no viesnīcu un restorānu darbiniekiem, beidzot ar lidostas personālu un pat policistiem. Lielākā daļa labprāt daloties informācijā apmaiņā pret 20 dolāru banknoti. Skots Kosmens ir dzirdējis par vēl interesantākiem ziņu pienesējiem. “Kāds bezpajumtnieks bija ticis pie mobilā telefona un zvanīja fotogrāfiem ik reizi, kad manīja kādu slavenību,” viņš stāsta. “Kad ieradās fotogrāfs un iedeva viņam 20 dolārus, bezpajumtnieks nopozēja viņam, ubagojot no slavenības naudu.” Zvaigžņu izsekošana 24 stundas diennaktī sevišķi pēdējā laikā kļūst par iemeslu visai bīstamam scenārijam – slavenības cenšas noslēpties no uzmācīgajām kamerām, savukārt fotogrāfi, azarta uzkurināti, sāk dzīvībai bīstamu pakaļdzīšanos ar auto. “Dažkārt tas atgādina autosacīkstes,” atzīst fotogrāfs Rendijs Bauers no aģentūras Bauer-Griffin. “Kad sekojam zvaigznei, kura cenšas no mums izvairīties, pārbraucot krustojumus pie sarkanās gaismas, negadījums var notikt kuru katru mirkli.” Un nelaimes notiek. Skots Kosmens pazīst fotogrāfu, kurš tik aktīvi vajāja Dženiferu Anistoni, ka nejauši sadūrās ar viņas auto (par laimi, Anistone netika ievainota).

Zaudējot personīgo dzīvi

Masīvā mediju uzmanība slavenām personām atņem jebkādu personīgās telpas izjūtu. Ja esi liela zvaigzne, tu bez paparaci klātbūtnes nevari nedz aiziet uz degvielas uzpildes stacijas tualeti, nedz pludmalē noskūpstīt savu mīļoto, nedz doties rīta skrējienā pa parku. Un tu vari būt droša, ka to nopublicēs un nokomentēs. Holivudas šovbiznesa spīdekļi apzinās, ka paparaci ir neatņemama viņu profesijas sastāvdaļa, un pārsvarā gadījumu samierinās ar viņu klātbūtni – vismaz tik tālu, kamēr viņi uz fotogrāfijām izskatās pietiekami skaisti un slaidi. Galvassāpes saviem elkiem sagādā arī fani, kuri nebūt nepalīdz nosargāt slavenību privāto dzīvi. Tā saucamie stalkeri pārkāpj likumu un ielaužas savu pielūgsmes objektu dzīvokļos, un pat miermīlīgi pielūdzēji bieži vien pārkāpj robežu. Aktieris Kevins Beikons nesen sūdzējās Cosmo, ka dažkārt fani vienkārši aizmirst, ka slavenības ir dzīvi cilvēki ar īstām jūtām. “Viņi jūtas tiesīgi nākt man klāt un teikt – hei, tev gan ir jocīga frizūra!” Vai tu vari iedomāties, ka pieej klāt pilnīgi svešam cilvēkam un saki, ka viņam ir jocīga frizūra? Reiz Leonardo di Kaprio brīnījās, ka no pielūdzējiem neesot iespējams izbēgt nevienā pasaules malā. Kad viņš atpūties Brazīlijā, kādā pludmalē simtiem kilometru no pilsētām, viņš saticis indiāņu cilts vecāko un viņa mazo dēlēnu. Angliski viņi nerunāja, bet dēlēns ar tulka palīdzību pavaicājis: “Tu esi Leonardo di Kaprio no Titānika, vai ne?” Tomēr nekas nevar būt ļaunāks par atklāsmi, ka tevi ir nodevusi kāda tuva persona. Lai kā Holivudas zvaigznes censtos noslēgt konfidencialitātes līgumus ar cilvēkiem, kurus nolīgst darbā, viņi nevar piespiest klusēt frizieri vai draudzeni. Stāsta, ka Dženifera Lopesa esot padzinusi savu grima mākslinieku un labu draugu, jo viņai radušās aizdomas, ka viņš nopludina presei informāciju. Arī kāda publiciste, kura vēlējās palikt anonīma, pastāstīja par gadījumu, kad viņas darba devēju – slavenu aktrisi – sākuši šantažēt tabloīdi, draudot publicēt ziņu par viņas grūtniecību, kaut gan par gaidāmo mazuli zinājuši tikai aktrises tuvākie ģimenes locekļi (viņa bijusi vēl tikai trešajā grūtniecības mēnesī). “Viņi nodarbojas ar šantāžu. Vai nu tu piekrīti ziņas publicēšanai, vai arī viņi tevi piespiež atklāt kādu citu pikantu stāstu – apmaiņā pret klusēšanu par tēmu, kuru tev tiešām ir svarīgi saglabāt noslēpumā.”

Maksa par slavu

Psiholoģe Debra Mandela, kuras klientu lokā ir daudzas slavenības, skaidro, ka baumas – vienalga, vai pamatotas vai pilnīgi aplamas – var izraisīt emocionālu satricinājumu. “Piemēram, ja kādu, kurš tikko ticis galā ar savu slimību, nodēvē par anorektiķi, jūs varat iedzīt šo cilvēku tādā izmisumā, ka viņš atkal atgriežas pie postošajiem ēšanas paradumiem. Tāpat iedomājieties, kā jūtas zvaigzne, kurai ir problēmas palikt stāvoklī, ja viņai atkal un atkal ir jālasa par savu grūtniecību.” Vispostošākā ietekme uz slavenu pāru attiecībām vienmēr bijusi baumām par neauglību. “Tādas baumas var izraisīt partneru neuzticēšanos un aizdomas vienam pret otru… pat ja tam nav nekāda pamata. Ja pārim tiešām ir problēmas, šādā situācijā viņu attiecības var vienkārši izjukt.” Privātās telpas deficīts ir tikpat destruktīvs kā tenkas. “Esmu konsultējusi slavenības, kuras cieš no stresa, depresijas un pat paranojas, jo nevar iziet no mājas bez fotogrāfu un sekotāju svītas,” saka Debra Mandela. “Turklāt atšķirtības un izolētības sajūta var izraisīt atkarību no alkohola un narkotikām.” Grāmatas The Frenzy of Renown: Fame and Its History (Vintage) autors Leo Brodijs uzsver, ka viena no ļaunākajām lietām, kas ar cilvēku var notikt, ir apjausma, ka tu vairs nevienam nevari uzticēties. “Draugi un ģimene ir viņu balsts, bet, ja sāc turēt aizdomās arī viņus, tu zaudē pašu svarīgāko – realitātes izjūtu. Un tas jau ir dramatiski.” Tas, kas pēdējo gadu laikā visu mediju acu priekšā noticis ar Britniju Spīrsu un Eimiju Vainhausu, ir tam traģisks pierādījums. Daudzas zvaigznes mēģinājušas meklēt aizstāvību tiesā. Nikolai Kidmenai 2005.gadā izdevās panākt, ka fotogrāfam Džeimijam Fosetam piesprieda aizliegumu tuvoties kinozvaigznei tuvāk par 500 metriem. Tomēr viņa nejutās pasargāta no visiem pārējiem paparaci, tāpēc tagad nolīgusi sev miesassargus, kas nepārtraukti ir viņas tuvumā. Taču nereti pašas slavenības attopas uz apsūdzēto sola, kad pēc saķeršanās ar uzmācīgiem fotogrāfiem viņus iesūdz tiesā par miesas bojājumu vai finansiālu zaudējumu nodarīšanu. Kad Braiena Ferija dēls Otiss Ferijs, aizstāvot Sjennu Milleri pret paparaci uzbrukumu, dusmās iemeta notekā divu fotogrāfu auto aizdedzes atslēgas, tie viņu iesūdzēja par kriminālu nodarījumu. Tiesnesis gan nozieguma sastāvu Ferija lietā nekonstatēja. Aktrise Keita Hadsone nesen aicinājusi ASV valdību pieņemt likumu, kas vismaz aizliegtu paparaci fotografēt slavenību bērnus. Leonardo di Kaprio gan ir padevies. “Man nākas ar to samierināties, kamēr nav pieņemts kāds likums. Ja vien viņi man visur nesekotu un nepadarītu manu dzīvi par elli…”

Viņus vajā stalkeri

Psihologi apgalvo, ka sabiedrība reti uzzina par stalkeriem, kuri vajā slavenības. Zvaigznes nepatīkamo faktu cenšas turēt noslēpumā, jo publicitāte šos dīvaiņus tikai vēl vairāk uzkurina. Šiem pieciem tomēr ir izdevies nokļūt ziņās.

Nikola Kidmena Metjū Hūkers 2001.gadā sūtīja Kidmenai vēstules, dežūrēja pie mājas, piedāvāja saldējumu un gribēja kļūt par viņas bērnu privātskolotāju. Kad tiesa viņam piesprieda turēties no zvaigznes pa gabalu, Hūkers solījās piedzīt no Kidmenas sāpju naudu par dzīves sabojāšanu. Uma Tūrmane

Šobrīd Manhetenā risinās tiesas process pret Umas Tūrmanes vajātāju Džeku Džordanu, kurš traucējis viņas mieru divu gadu garumā. Viņš centies iekļūt aktrises treilerī un draudēji izdarīt pašnāvību, ja ieraudzītu Tūrmani kopā ar citu vīrieti.

Anna Kurņikova 2005.gadā tiesa piesprieda sodu Viljamam Lepeskam, kurš ne tikai sūtīja sajūsmas pilnas vēstules tenisa zvaigznei Annai Kurņikovai, bet arī pilnīgi pliks slaistījās gar viņas māju, klaigājot: “Anna, glāb mani!”

Pamela Andersone Viljams Stansfīlds 2005.gadā bija apmeties teltī netālu no Pamelas Andersones mājas Malibū un centās pierunāt aktrisi pārtraukt filmēties seriālā Stacked, jo viņš speciāli Pamelai rakstot pats savas filmas scenāriju.

Breds Pits 1999.gadā Bredu Pitu vajāja 19 gadus vecā Atēna Rolando. Viņa ielauzās viņa mājā, un aktiera asistents atrada meiteni augšstāva guļamistabā, tērpušos slavenības drēbēs. Kad Atēnu arestēja, viņa taisnojās, ka bijis auksti.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu