Lielbritānijas ugunskuru naktī dedzina Putina un Barrozu lelles

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad par Gaja Foksa dienas jeb ugunskuru nakts tradicionālajās svētku parādēs izrādīto leļļu prototipiem kalpojuši Krievijas prezidents Vladimirs Putins un bijušais Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Putina lelle, kas bija iesēdināta tankā, trešdien tika izrādīta un pēc tam sadedzināta parādē Lūisā Anglijas dienvidaustrumos, kur ik gadu norisinās vienas no lielākajām ugunskuru nakts svinībām. Krievijas līderis bija tērpts vien spilgti zaļā apakšveļā, kas līdzinājās tai, ko nēsājis kinokomēdijas varonis Borats.

Tikmēr Edenbridžā Kentā izveidota 10 metrus augsta Barrozu lelle. Barrozu, tērpts zilā uzvalkā ar ES karoga zvaigznēm, vienā rokā tur Eiropas Savienības (ES) budžeta likumprojektu, bet otrā - britu buldogu. Lelles veidotāji tā nepārprotami norādījuši uz Briseles nesen Londonai sagatavoto rēķinu par 2,2 miljardiem eiro. Figūru paredzēts sadedzināt sestdien.

Foto: AFP/LETA

«Mēs cenšamies izvēlēties kādu, kas šobrīd ziņās ir aktuāls,» paskaidroja vietējās ugunskuru biedrības pārstāvis Džons Mičels. Viņš piebilda, ka «lēmums pieņemts tikai pagājušajā otrdienā, bet jau ceturtdien sākām veidot Žozē».

Ugunskuru nakts tradicionāli tiek svinēta 5.novembrī, lai pieminētu neizdevušos sazvērestību 1605.gadā, kuras mērķis bija uzspridzināt parlamenta ēkas un karali Džeimsu I.

Tradicionāli ugunskurā tiek sadedzināta figūra Foksa izskatā. Tomēr pēdējos gados aizvien biežāk ugunskuros tiek mestas pēc slavenību vai sabiedrībā pazīstamu cilvēku līdzības veidotas lelles.

2001.gadā Lūisa izcēlās, sadedzinot Osama bin Ladena lelli, savukārt citus gadus ugunskurā nonākuši arī futbolisti Mario Balotelli un Veins Rūnijs, bijušais Francijas prezidents Žaks Širaks, kā arī bijušais Irākas diktators Sadams Huseins.

Sākotnēji ugunskurā bija paredzēts sadedzināt arī Skotijas neatkarības kustības līdera Aleksa Salmonda lelles, tomēr pēc sabiedrības iebildumiem tās no parādes izņemtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu