Savu balsi Saeimai uzticējuši 62,63% vēlētāju (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kopš vēlēšanu nakts tikai mazliet mainījies balsstiesīgo vēlētāju skaits, kuri piedalījušies 10.Saeimas vēlēšanās. Pēdējie apkopotie rezultāti svētdien liecinot, ka sākotnējais aktivitātes procents 62,62 ir palielinājies līdz 62,63%, tātad – labojums par vienu procenta simtdaļu, līdz ar to nobalsojuši 934 366 cilvēki, tā svētdien informēja LNT ziņas.

Skatoties lielos vēlēšanu apgabalus, var secināt, ka līderos ir izvirzījusies Rīga – galvaspilsētā pie vēlēšanu urnām 2.oktobrī bija devušies teju 70% vēlētāju, tad seko Vidzeme, Kurzeme, Zemgale un Latgale.

Šajās vēlēšanās izcēlies Saulkrastu novads, jo tur nobalsojuši 110,48% balsstiesīgo. Tātad - vairāk cilvēku, nekā tur vispār reģistrēti. Tādējādi var secināt, iespējams, turp bija devušies tie, kas vēlējās nobalsot tieši Vidzemē. Savukārt pasīvākais vēlēšanu apgabals ir bijis Rēzeknes novads, kur nobalsojuši 42,82%.

Salīdzinot ar 9.Saeimas vēlēšanām, kad vēlētāju aktivitāte bijusi viszemākā un sasniegusi tikai 61,88%, šajās vēlēšanās balsot devušies bija par aptuveni 1% vairāk vēlētāju. Salīdzinājumam: pēc kārtas piektajās, sestajās, septītajās un astotajās Saeimas vēlēšanās šis skaitlis bija lielāks - vairāk nekā 71%.

Pēc vēlēšanām sociologs Arnis Kaktiņš LNT ziņām uzsvēris, ka šī samērā zemā vēlētāju aktivitāte esot skaidrojama ar aizbraucēju tūkstošiem, no kuriem ārvalstīs uz iecirkni atnāk neliels skaits cilvēku, lai gan, piemēram, Lielbritānijā pie Latvijas vēstniecības Londonā bija novērotas pat vēlētāju rindas. Procentu slieksni uz augšu, salīdzinot ar vēlēšanām 9. Saeimā, visticamāk, būšot cēluši tieši vietējie balsotāji.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu