Sparģeļi ir garšīgi un veselīgi dārzeņi. Tajos ir daudz antioksidantu, kā arī A un C vitamīna, tomēr dažkārt sparģeļi tiek nepelnīti nopelti. Bieži vien tas notiek tad, ja nemāk tos pareizi izvēlēties vai pagatavot.
Iepērkoties vienmēr izvēlamies gatavas ogas, nebojātus ābolus un sulīgus tomātus. Tāpēc nevajadzētu pirkt kuru katru sparģeļu bunti, kas redzama lielveikalu plauktos. Kvalitatīviem sparģeļiem kāti ir maza diametra, stingri un nesakrunkoti, bet galviņas ir ciešas un kompaktas.
Ja sparģeļu kāti ir lieli un biezi, tas nozīmē ka sparģeļi novākti pārāk vēlu un būs koksnaini ar rūgtu piegaršu. Pārāk vēlu novākti ir arī sparģeļi ar izstīdzējušām vai vaļīgām galviņām. Ja sparģeļi ir savītuši un ļengani, tie noteikti ir pavadījuši pārāk daudz laika veikala plauktā un sāk jau sadalīties – bēdziet ko kājas nes. Ideāli garšos sparģeļi apmēram zīmuļa biezumā. Tomēr tādus ne vienmēr var atrast, tāpēc var izlīdzēties arī ar nedaudz biezākiem.
Ja negrasāties apēst sparģeļus uzreiz, parūpējaties par tiem kā par grieztajiem ziediem. Nogrieziet apmēram 1/2 cm kāta galos un ievietojiet glāzē ar nedaudz ūdens. Tad ievietojiet polietilēna maisiņā un noglabājiet ledusskapī.
Sparģeļa galviņa ir vismaigākā un kāts pakāpeniski kļūst arvien stingrāks un cietāks. Tajā vietā kur kāts kļūst pārāk ciets, tas paliek arī negaršīgs, tāpēc jāatrod punkts, kurš atdala sparģeļa gardo un maigo daļu no cietās un negaršīgās. To nav tik vienkārši noskaidrot, bet par laimi sparģelis pats to labi zina. Satveriet sparģeļa stiebri ar abām rokām apmēram 3cm attālumā no abiem galiem un viegli salieciet, līdz tas pārlūzt punktā, kur beidzas tā pārkoksnējusies, negaršīgā daļa. Tādā veidā pārlauziet visus sparģeļus.
Ja veikalā gadījušies pārāk biezi sparģeļi, šķiedrainās daļas var nomizot ar dārzeņu mizojamo nazi. Sparģeļus var cept, grillēt, vārīt, sautēt un tvaicēt.
Visos veidos pagatavoti sparģeļi būs gana gardi, taču ar noteikumu, ja tie ir mīksti, bet nedaudz kraukšķīgi. Visvienkāršāk to var panākt, vārot sparģeļus katliņā seklā ūdenī.
Uzkarsē ūdeni un, kad tas sāk vārīties, ieliek sparģeļus. Kad sparģeļi kļūst gaiši zaļi, ūdeni nekavējoties nolej. Tad pievieno šķipsnu sāls, pustējkaroti balzametiķa, vienu ēdamkaroti olīveļļas un piparus pēc vēlēšanās. Visu viegli samaisa un nekavējoties pasniedz.