Kukuļošanas lavīna veļas tālāk (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar tiesa piemēroja apcietinājumu Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram Pēterim Strancim, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturtdien aizturēja. Tās pašas dienas vakarā aizturēts arī bijušais Rīgas un Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis (attēlā), par kura drošības līdzekli tiks lemts šodien.

Viņpus cietuma mūriem atrodas arī izbijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams. Nu jau bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita, kurš aizturēts ar 45 000 latu lielu kukuli, kas esot saistīts ar būvatļaujas saņemšanu uzņēmumam ''''NCC Spilve Development'''', no apcietinājuma atbrīvots. R. Janitu (viņš savu vainu atzīstot daļēji) gan aizkulišu runās dēvē vienīgi par naudas kurjeru, kura ''''darba pienākumos'''' ietilpis kukuļus atdot atbildīgākiem darbiniekiem, lai tie pieņemtu labvēlīgu lēmumu būvniekiem.

P. Strancis, pēc skopi pieejamajām ziņām, aizturēts par vairākkārtējām kukuļņemšanām – ne tikai par labvēlību pret ''''NCC Spilve Development''''. Epizožu skaits, par ko KNAB varētu izrādīt interesi par P. Stranča aktivitātēm, pagaidām netiek izpausts. Noprotams, ka ''''vairākkārtējas'''' nozīmē vairāk nekā divas. Un nebūt nav izslēdzams, ka ar ''''aploksnēs'''' saņemto naudu viņam nācās dalīties ar augstākām domes amatpersonām, ar kuru labvēlību viņš šajā amatā tika ievēlēts un pieņemts par ''''savējo''''.

KNAB ceturtdien aizturējis arī bijušo Rīgas ''''rātes'''' galvu A. Inkuli. Lai arī presē izskanēja informācija par to, ka viņš būtu aizturēts saistībā ar būvatļaujas saņemšanu uzņēmumam ''''NCC Spilve Development'''', ''''LA'''' rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš aizturēts par strīdīgā objekta Kuldīgas ielā 45b būvniecību. Tur domnieki pieļāva daudzstāvu nama būvi zaļajā teritorijā Pārdaugavā. Tikai pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atzinuma deputāti nolēma šā jautājuma izskatīšanu atlikt.

Pērn 28. augustā domes deputāti būvniecības ieceri noraidīja. Balsojumā 24 deputāti atbalstīja ieceri, 22 balsoja "pret", bet divi deputāti atturējās. Domes Juridiskā pārvalde, pārbaudot iecerēto ēku attīstītāja SIA "Kvarta" iebildumus, atzina, ka ar šādu vienādu balsu sadalījumu deputātiem būtu bijis jābalso vēlreiz. Ja arī otrajā balsojumā balsis sadalītos tāpat, būvniecības iecere būtu noraidīta.

Ņemot vērā šo pārvaldes atzinumu, domes deputāti 11. decembrī atkārtoti balsoja par būvniecības ieceri un to savstarpējas nesaprašanās dēļ atbalstīja. Nav izslēdzams, ka šis balsojums bija ''''iebarots''''.

Vides komiteja gan pēc tam 18. decembrī vienbalsīgi atbalstīja un virzīja tālākai izskatīšanai lēmumprojektu par 11. decembra domes sēdē pieņemtā lēmuma atcelšanu. Sabiedriskās apspriešanas laikā atsauksmju anketās un vēstulēs bija saņemti kopumā 214 paraksti un visas atsauksmes bija negatīvas un būvniecības ieceri piedāvātajā variantā noraidošas.

"Kvarta" īpašnieki ar 20% daļu ir Igaunijas kompānijai "Glaric" pilnībā piederošā kompānija SIA "Realty Plus", Igaunijas kompānija "Hansamanager" ar 17,5% un Igaunijas uzņēmumam "Fenniger" piederošā nekustamo īpašumu kompānija AS "Eldikrija" – ar 62,5% daļu. ''''Eldikrijas'''' vadītājs ir A. Inkulis. Starp citu, viņš bija iecerējis veidot kopīgu biznesa projektu ar Igaunijas pilsoni Prītu Tomingu, kurš atzīts par aizdomās turamo kukuļdošanā Rīgas domniekiem ''''NCC Spilve Development'''' lietā. Pēc liecību sniegšanas KNAB viņš no darba savā uzņēmumā atbrīvots.

Ņemot vērā, ka Rīgas domnieku ''''darījumi'''' KNAB uzmanības lokā nonākuši jau ilgāku laika posmu, maz ticams, ka aizturēto skaits aprobežosies tikai ar četriem. KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes visai drosmīgi publiski izteiktais apgalvojums, ka Rīgas domē kukuļošanai ir sistēmisks raksturs, acīmredzot nav bijis bez nopietna pamatojuma.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu