Ko mēs zinām par baumu ietekmi uz cilvēku (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katram no kaut kā ir bail. Viens panikā kliedz, ieraugot zirnekli, cits nespēj ieiet telpā bez logiem, vēl kāds baidās no augstuma. Amerikāņu pētnieki secinājuši, ka starp desmit izplatītākajām bailēm ir arī bailes no mīlestības, bailes no tuvības (arī dzimumsakariem) un bailes no vientulības. Taču ir cilvēki, kurus ik dienas nomoka bailes arī no aprunāšanas. Turklāt šīs bailes mēdz kļūt tik lielas, ka reizēm var pārvērsties par apsēstību un vajāšanas māniju.

Bailes tikt aprunātam vai nopeltam citu acīs daudziem var izraisīt pat baiļu sindromu un iekšējo spriedzi.

Aprunāšanu nekontrolēsi, bet reakciju gan

Psihoterapeite Aelita Vagale norāda, ka svarīgi definēt, kas ir aprunāšana. "Es to saprotu kā lietas, kas tiek teiktas kādai personai nezinot. Ikdienā mēs to saucam par klačām. Cilvēkam, kuru aprunā, šīs bailes ir tīri pamatotas. Tā ir informācija, kas skar viņu personīgi un tiek kaut kādā veidā pārveidota. Aprunātājs grib kaut ko panākt — varu, kontroli pār šo cilvēku. Tā ir saistīta ar atkarības sajūtu, jo cilvēks, kuru aprunā, pats šo procesu var ietekmēt ļoti maz. Viņš var mainīt tikai savu reakciju."

Izjūtas, kas mūs pārņem brīdī, kad uzzinām, ka par mums tiek izplatītas dažādas baumas, ir saistītas ar to, kāds ir mūsu pašvērtējums un kādas, mūsuprāt, ir citu cilvēku domas par mums. "Jo vairāk cilvēks jūtas atkarīgs no aprunāšanas, jo vairāk citi izplata negatīvu un nepatiesu informāciju, jo vairāk viņš jutīsies ietekmējams. Ja ir stabils paštēls, ja esam sev atbildējuši uz jautājumu — kas es esmu un kāds es esmu, mūs klačas un aprunāšana var ietekmēt ļoti maz."

"Baiļu gadījumā ir divas cilvēku reakcijas: cilvēks sastingst un nav spējīgs rīkoties vai arī — gatavojas aktīvai darbībai un dara kaut ko. Šiem te otriem dzīvē veicas pat labāk, jo darbība noņem trauksmi. Problēma aktīvi tiek risināta un netiek uzkrāta sevī. Jāatceras, ka bailes neļauj cilvēkam būt brīvam, cilvēks jūtas sasaistīts, aizdomīgs. Jo, kamēr cilvēks baidās un uzskata, ka otrs ir ļauns un var viņu sāpināt, attiecības var neveidot. Ir cilvēki, kas, neveidojot attiecības un neuzticoties, jūtas slikti, bet baidās, ka, iesaistoties attiecībās, var būt vēl sliktāk." Aizdomīgums būtībā ir bailes no citiem cilvēkiem, visticamāk, no vilšanās.

Bailes tikt sāpinātam

Pie iemesliem, kādēļ cilvēks baidās no apmelošanas, Vagale min uzticības zaudēšanu citiem. "Tad rodas šīs te pamatotās bailes, ka viņa sniegto informāciju otrs izmantos ļaunos nolūkos. No otras puses, tas, ko saka aprunājot, var cilvēkam daudz ko par viņu pateikt. Nav tikai negatīvā puse. Būtībā arī bailēm ir pozitīvā puse — tās taču dara mūs piesardzīgus, arī pasargā, kamēr ir veselīgas."

Taču ir cilvēku grupa, kuriem vienmēr liekas, ka visi viņus aprunā. "Visticamāk, tas ir saistīts ar kādu pārdzīvojumu iepriekš. Cilvēkam ir svarīgi, ko par viņu domā citi — vispirms jau agrā bērnībā vecāki un īpaši jau pusaudžu vecumā, kad notiek grupēšanās. Tad, cīnoties par varu, viens par otru kaut ko saka. Iespējams, tādā vecumā cilvēkam ir bijusi situācija, kad viņu mēģinājuši ietekmēt aprunājot. Šī problēma nav atrisināta, un tagad viņam pret pasauli izveidojusies tāda aizvainota nostāja. Aizdomīguma pamatā var būt arī situācija ģimenē. Piemēram, vecāki mājās ir aprunājuši citus cilvēkus vai bērnam klātesot teikuši par viņa vienaudžiem vai draugiem pavisam ko citu, nekā tos satiekot. Piesardzīgā attieksme veidojas tāpēc, ka bērnam kaut kādā veidā ir bijis jāaizsargājas pret pasauli."

Ne uz visām baumām jāreaģē

Sabiedrībā pazīstami cilvēki saskaras ar to, ka pār viņiem veļas vesela gūzma rupju, neiecietīgu un bieži vien personību aizskarošu komentāru. Psihoterapeite norāda: šajā gadījumā jāsaprot, ka cilvēki vienkārši izgāž savu agresiju. "Tās ir lietas, kuras, saglabājot sirdsmieru, vislabāk ieteicams ignorēt. Taču, ja tā ir nozīmīga tēma vai tas jums ir nozīmīgs cilvēks, kuru aprunā, tad labākais veids ir izrunāšanās. Klača jau ir tāda lieta, kas kā sniega kamols, ripojot no kalna, apaug un apaug. Beigās ir pieliktas klāt vairākas lietas."

***

Aelita iesaka

1. Sakārtojiet savas prioritātes. Vai tas, ko par jums saka, jums ir svarīgs un vērā ņemams.

2. Izrunājieties ar baumu izplatītāju. Lūdziet, lai viņš jums pasaka to, ko par jums ir teicis citiem cilvēkiem. Tā jūs atgūsiet kontroli pār situāciju. Taču, ja cilvēks neko nedara un krāj sevī dusmas un aizvainojumu, tas tikai palielina iekšējo trauksmi. Ne vienmēr uz visiem apvainojumiem vai aprunāšanām ir jāatbild. Cilvēkam ir jāizsver, cik tas viņam ir nozīmīgi. Jo trauksmaināks cilvēks, jo aizdomīgāks. Varbūt reizēm "bailēm ir lielas acis" un cilvēks saskata aprunāšanu tur, kur tās nemaz nav.

3. Ja nevēlaties meklēt palīdzību pie speciālista, tad varat griezties pie jums nozīmīgiem cilvēkiem, radiem un palūgt, lai viņi trīs vārdos katrs jūs raksturo. Tad to salīdziniet ar savu pašraksturojumu. Būtu labi, ja šo jautājumu uzdotu arī tiem cilvēkiem, kas ne vienmēr pieglaimojas un saka tikai labās lietas. Paskatieties, vai šie cilvēki jūs raksturo vienādi vai tomēr dažādi. Reizēm ir ļoti labi pārdomāt savu uzvedību.

***

Slaveni un aprunāti

Pašlaik visaprunātākie cilvēki Latvijā ir deju šova "Dejo ar zvaigzni" dalībnieki. Internetā vai ik dienas parādās dažādi komentāri, kas pārplūdināti ar negatīviem vārdiem. Visimūnākie pret klačām izrādījās profesionālais dejotājs Valdis Škutāns un dziedātājs Lauris Reiniks, savukārt tirdzniecības centra "Alfa" direktore Iveta Feldmane tikai mācās sadzīvot ar dažādām baumām, kas parādījušās.

Draugi pazīst īsto Ivetu

Tirdzniecības centra "Alfa" direktore Iveta Feldmane, piekrītot piedalīties šādā publiskā pasākumā, jau rēķinājusies ar to, ka zināmā mērā taps aprunāta, pelta, slavēta, mīlēta un sista. "To es apzinājos. Nebija ilūziju, ka tas tā nenotiks. Tā kā esmu jaunienācēja šajā vidē un sfērā, sākotnēji mani tas uztrauca un pat zināmā mērā ietekmēja. Mani draugi un tuvinieki ieteica nepievērst uzmanību un nelasīt interneta komentētāju tekstus, es pakāpeniski to apguvu un tā arī darīju. Lēnām audzēju "biezāku ādu". Tie cilvēki, kas mani pazīst, zina, kāda es esmu īstenībā, un man nevienam nekas nav jāpierāda. Reizēm esmu lasījusi šos komentārus, bet tagad esmu Barselonā un mēģinu ķert sauli, kuras nav, un pat nezinu, kas notiek un ko par mani raksta. Taču, ziņkārības dzīta, esmu lasījusi šos tekstus. No otras puses, ne jau visi ir ļauni un ne jau visi ir slikti. Aprunāšana ir tik zema nodarbošanās! Tas ir tik muļķīgi. Ar to nodarbojas cilvēki, kuriem pietrūkst pašiem savas dzīves. Tad, kad viņiem pietrūkst notikumu un satura pašu dzīvē, viņi mēģina ielīst svešā dzīvē, urķēties, kaut ko sameklēt un ieraudzīt to, ko gribētu savā dzīvē. Tas ir tik muļķīgi."

Par Ivetu raksta:

Doroteja: "Es sākumā biju Feldmanes fane, bet viņas augstprātība bija nepatīkama. Reiniks nekad nebija mans favorīts, bet kopā ar partneri, ar savu atraisītību, emocionalitāti paņēma. Forši!!!!!"

oris: "Ai, ai — ne Škutāns, ne Feldmane nepateica paldies savām ģimenēm!

Jā, un arī Marija.

ŽĒL to ģimeņu.....................................

Iveta savam vīram tik daudz kauna izdarījusi, ka šis vairs darbā nevarēs lāpīt, kā vajag. Es tagad pie viņa uz operāciju neietu."

Jau sen ignorēju

Tā kā dziedātājs Lauris Reiniks šovbiznesā ir jau ne vienu vien gadu, viņš ir iemācījies ignorēt visus, kas par viņu rakstot sliktus komentārus. "Kā saka Agita Mironova: ja mēs klausītos visu to, ko par mums cilvēki domā un saka, tad mūsu attīstība apstātos. Zinu, ka sliktās lietas par mani raksta tie cilvēki, kas turēja īkšķus par Valdi un Ivetu. Tas ir normāli. Ja būtu pretējs šova rezultāts, tad noteikti tie, kas turēja īkšķus par mums, kaut ko sliktu rakstītu par viņiem. Nesaku, ka man ir patīkami kaut ko tādu lasīt un dzirdēt. Vienkārši tā "biezā āda" pa šo laiku ir uzaudzēta un rezultāti runā paši par sevi. Ja daži desmiti vai simti kaut ko pasaka, tad kopējā vide jau ir ļoti pozitīva. Par mums nobalsoja vairāk nekā 70 tūkstoši cilvēku. Neuzskatu, ka būtu izdarījis kaut ko tādu, par ko man būtu jāsarkst un jāuztraucas. Cilvēkiem ir visādas fantāzijas, un es pat dažreiz nevaru izdomāt, no kurienes tas viss rodas. Ir cilvēki, kas apskauž, un tad viņi izdomā dažādus stāstus."

Par Lauri raksta:

Zibilla: "Reiniks ar to sasmiņķēto Sašu dejoja ar tik rupjām kļūdām un tik pretīgi gorīja savu pakaļu :((( Uzvara pienācās Ivetiņai un Škutānam. Viņi tiešām slīdēja un virpuļoja pa deju grīdu tik viegli un gaisīgi — kā skaists gulbju pāris."

abc: "Reiniks ped***. Ne dziedāt prot, ne dejot. Kaut kādi sīkie tik fano. Tas IR šovs. Tas ir šovs, kurā piedalās zvaigznes. Tāpēc ir interesanti skatīties, kā zvaigznes skaisti dejo, nevis uz kleino Reiniku."

Ar imunitāti

Dejotājs un Ivetas Feldmanes partneris deju šovā Valdis Škutāns smej, ka esot visimūnākais pret aprunāšanu. "Interneta komentārus neesmu lasījis nekad, jo, kā man ir teikuši draugi, kas raksta šos komentārus, viņi pēc saspringtas darba dienas tā noņem negatīvo enerģiju. Es sevi cenšos no tā pasargāt." Arī dejotāju vidē neiztrūkstošas ir dažādas intrigas un arī aprunāšana, tāpēc tieši tur Valdis arī esot guvis savu imunitāti. "Tajā vidē, kur esmu uzaudzis, ir ļoti daudz viltus, un mēs, dejotāji, esam iemācījušies ikdienā tam tikt pāri. Tas nāk tikai gadu laikā. Vienmēr ir cilvēki, kas saka arī labu."

Par Valdi raksta:

žēlums: "A man žēl Lauras Kosītes, ka viņai brūtgāns tāds āzis kā Valdis. Bet visas cerības, ka šī paaugsies un sāks ko saprast no vīriešiem. Nu kurs tāds mīkstais...fui."

tab: "Nu Valdi iegāza nejēgā lielība. Salikts vēl kopā ar tādu pašu pacelto degunu Ivetu. TAUTU, DĒLIŅ, NEAPMĀNĪSI:))))), esat jūs abi lecīgi divu pakaļu augstumā, un tur nekā nevar darīt. Āmen. Iznākums tāds, kā ir. Lauriņ, tu padejo ar šito āpsi vēl, kamēr jauna, un tad meklē ko sirsnīgāku un cilvēciskāku sev blakus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu