IzM konkursā lobēta viena firma (56)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/amr_safey

Neatkarīgi juristi, izvērtējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto 12 000 datoru iepirkuma konkursa nolikumu, ir atzinuši, ka konkursa prasības sagatavotas tā, lai maksimāli ierobežotu Latvijas un citu valstu informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu iespējas piedalīties konkursā, šodien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Prasības tehniskās palīdzības dienestam sagatavotas tā, ka tam atbilst tikai Ventspils Digitālais centrs. Datoru iepirkumam no Eiropas Reģionālā attīstības fonda ir paredzēti deviņi miljoni latu.

 IZM, pildot programmu par izglītības iestāžu informatizāciju, 19.augustā izsludināja atklātu konkursu par 12 000 datoru iepirkumu skolām.

 Lai iespējami mazinātu konkurenci, visas iepirkuma atsevišķās daļas (galda datori, monitori, portatīvie datori, interaktīvās tāfeles, sensori un tehniskās palīdzības dienesta pakalpojumi) ir iekļautas vienā iepirkumā, atļaujot piedalīties konkursā tikai un vienīgi ar piedāvājumu par visu iepirkuma apjomu.

"Minēto iepirkuma priekšmetu apvienošana vienā iepirkuma daļā (lotē) ir nepamatota, un tā nesamērīgi sadārdzina piedāvājumu, ko nevar attaisnot ar pasūtītāja administratīvo izdevumu samazinājumu. Ja iepirkums būtu sadalīts daļās, tad datoru ražotāji un piegādātāji savstarpēji konkurētu un piedāvātu maksimāli izdevīgus nosacījumus. Tāpat arī tāfeļu ražotāji un pārējie," norādījuši juristi.

Bet IZM skaidro, ka "šāda pieeja izvēlēta, lai "izglītības iestādēm piegādātā tehnika ir savstarpēji saderīga".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) šodien parakstīs rezolūciju izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) un Iepirkumu uzraudzības birojam, lai steidzamā kārtā saņemtu atbildes uz jautājumiem par to, vai šāds konkurss mākslīgi neierobežo konkurenci un nesadārdzina iepirkumu, informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

"Diemžēl Latvijas iepirkumu vēsturē ir zināmi arī citi līdzīgi piemēri, kad konkursa nolikums rakstīts vienam konkrētam piegādātājam ar nolūku izstumt pārējos pretendentus no dalībnieku loka. Šāda negodīga pieeja nav pieļaujama, tā grauj tiesiskuma un atklātuma principus valsts pārvaldē," uzsver Ministru prezidents.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu