Skip to footer
Šodienas redaktors:
Māris Kūrēns
Iesūti ziņu!

Kādu labumu mums dod redīsu sula?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Redīsi vislabāk aug mērenā klimata joslā. Baltos, sarkanos vai rozā dārzeņus ar balto, sulīgo mīkstumu audzē gan segtajās platībās, gan atklātā laukā.

Redīsi ir sakņaugi ar asu, rutkiem līdzīgu garšu. Izmanto nepāraugušus redīsus, kamēr tie mīksti. Uzturā izmanto gan redīsu saknes, gan lapiņas.

Augot un nobriestot, redīsos uzkrājas vērtīgi mikroelementi un vitamīni - C , B grupas vitamīni, karotīns. Tajos ir arī sinepju eļļa, kas redīsus aizsargā pret grauzējiem un citiem ienaidniekiem, bet cilvēkam ir teicams dezinficējošs līdzeklis, kas iedarbojas uz mutes gļotādu, mēli, kuņģi un zarnu traktu, iznīcinot kaitīgās baktērijas.

Redīsu sula stimulē zarnu peristaltiku, kavē akmeņu veidošanos nierēs, urīnpūslī un žultspūslī, pazemina holesterīna līmeni asinīs. Redīsu sula iznīcina baktērijas un sēnītes kuņģī un zarnu traktā, aktivizē nervu un galvas smadzeņu darbību, slimojot ar klepu un iesnām, veicina gļotu izdalīšanos. Redīsi palīdz attīrīt deguna dobumu, stimulējot gļotu izdalīšanos, dezinficē gļotādu un neļauj attīstieties infekcijām. Tā likvidē arī meteorismu, caureju aizcietējumus. Zarnās uzkrājušās baktērijas var veicināt meteorismu, kā arī caureju, zarnu sēnītes, piemēram, kandida, var izraisīt zarnās kairinājumu vai pat nopietnas saslimšanas.

Redīsu sulu var gatavot ne tikai no to saknēm, bet arī no lapām. Šo sulu lieto tikai kopā ar citu dārzeņu sulām, jo tā var radīt spēcīgu reakciju. Redīsu un burkānu sulu maisījums ļoti labvēlīgi ietekmē kuņģa gļotādas tonusu, bet vēl labāku efektu var gūt, ja to dzer stundas laikā pēc tam, kad izdzerts mārrutku un citronu sulas maisījums. Mārrutku sula šķīdina gļotas, bet redīsu sula tās izvada no organisma, atjauno gļotādu un to nomierina.

Redīsu uzglabāšanas termiņš ir visai ilgs, tāpēc varēsiet kārtīgi saņemties, pirms izmēģināt šo „gardo” suliņu!

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu