Noslēgumam tuvojas Rīgas pils pastāvīgā jumta izbūve un ārējās apdares darbi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tuvākajā laikā tiks pabeigti Rīgas pils pastāvīgā jumta izbūves un ārējās apdares darbi, ziemas sezonā aktīvi turpināsies iekšdarbi, informēja valstij piederošo īpašumu apsaimniekotājs VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ).

Patlaban pilnībā pabeigta ēkas inženiertehnisko komunikāciju atjaunošana un par 90% īstenota Rīgas pils logu restaurācija, turpinās iekšējie labiekārtošanas darbi.

Rīgas pils Baltajā zālē tiek veikta griestu kesonu izbūve, sienu atsāļošana un citi priekšdarbi pirms apmetuma izveides, notiek dekoratīvo veidojumu modeļu sagatavošana. Šajā zālē notiek balkonu koka detaļu restaurācija, bet pilnībā pabeigta trīs esošo Baltās zāles lustru restaurācija.

Savukārt Sūtņu zālē pabeigti pirmsrestaurācijas darbi: sienu un griestu esoša stāvokļa analīze, noņemti krāsojuma slāņu un apmetuma slāņu paraugi un veikta zāles sienu esošās situācijas fotofiksācija un stratigrāfiskā izmeklēšana.

Lai atklātu mākslinieka Anša Cīruļa sienu gleznojuma oriģinālo slāni, veikti sienu virsējo krāsojuma slāņu noņemšanas testi, sienu oriģināla gleznojuma slāņa attīrīšanas testi, kā arī sienu oriģināla gleznojuma slāņa krāsu nostiprināšanas testi. Restaurācijas darbu Sūtņu zālē pirmsoperatīvā fāze tiek noslēgta ar detalizētas restaurācijas darbu metodikas izstrādi.

Svētku zālē ir pabeigta pārsegumu pastiprināšana, griestu apšūšana, tiek veikta pārseguma siltumizolācijas iestrāde, uzsākti sienu apmetuma izveides darbi.

Pašlaik Rīgas pils rekonstrukcijā vidēji tiek nodarbināti 220 cilvēki un vēl 60-70 cilvēki piedalās restaurācijas darbos dažādās darbnīcās visā Latvijā.

Lai sniegtu iespēju apskatīt Rīgas pils pastāvīgo jumtu, iepazīties ar Rīgas pilī paveiktajiem un šobrīd notiekošajiem darbiem, kā arī uzzināt par svecīšu novietošanas vietām un kārtību pie Rīgas pils aizsargmūra Lāčplēša dienā, 11.novembrī, VNĪ mediju pārstāvjiem rīkos vizīti Rīgas pilī trešdien, 5.novembrī, plkst.11. Pils apskates pasākumā piedalīsies VNĪ, pilnsabiedrības «SBRE» un uzņēmuma «Būvalts» pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu