DP: balsu pirkšana Saeimas vēlēšanās neesot bijusi masveidīga (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Drošības policija (DP) uzskata, ka balsu pirkšana aizvadītajās Saeimas vēlēšanās nav bijusi masveidīga un Latgalē tie bijuši atsevišķi gadījumi. Par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē ir sākti četri kriminālprocesi, bet ne visi par «Vienotības» iespējamajiem pārkāpumiem.

DP pārstāvis šodien Augstākajā tiesā (AT), kur tiek skatīta partijas «Saskaņas» sūdzība par vēlēšanu rezultātiem Latgalē, ka uzaicinātie liecinieki varētu baidīties atklāt, par ko balsoja vēlēšanās, jo to neatklāja arī DP.

AT Administratīvo lietu departaments plkst.14 paredzējis pratināt lieciniekus lietā pēc partijas «Saskaņa» pieteikuma par vēlēšanu rezultātu daļēju vai pilnīgu atcelšanu Latgalē. Tiesas sēdē trešās personas - partijas «Vienotība» - pārstāvis zvērināts advokāts Lauris Leja norādīja, ka «Vienotība» vēlētos uz tiesas sēdi uzaicināt 78 lieciniekus. Daļu no liecinieki pratinās videokonferences veidā.

No rīta paskaidrojumus par prasību tiesā sniedza «Saskaņas» pārstāvis deputāts Andrejs Elksniņš un Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Kristīne Kurzemniece.

Elksniņš savos paskaidrojumos uzsvēra, ka vēlēšanu rezultāti vairākos iecirkņos pierāda, cik neraksturīgi tie ir bijuši, kā arī pauda, ka demokrātiskā valstī nebūtu pieļaujams, ka pār likumdevēju var gulties jebkāda šaubu ēna gadījumā, ja liecības apstiprināsies un rezultāti būs anulējami.

Elksniņš piebilda, ka dažos vēlēšanu iecirkņos atbalsts «Vienotības» deputātam Dzintaram Zaķim esot bijis «kliedzošs» un liecinot par anomāliju.

Elksniņš, atbildot uz jautājumu, ko «Saskaņa» sagaida tiesas nolēmumā, sacīja, ka nenodarbosies ar «politisko huligānismu» un neteiks, ka tiek apstrīdēti visi vēlēšanu rezultāti, tāpēc tiek prasīts, lai tiesa izvērtē, cik leģitīmas šīs Saeimas vēlēšanas bija tieši Latgalē. Jautāts, vai nebūtu jāsagaida spriedums kādā no kriminālprocesiem, deputāts norādīja, ka abi procesi viens otru neizslēdz.

CVK pārstāve tiesas sēdē teorētiski pieļāva atsevišķas korekcijas iecirkņos attiecībā uz vēlēšanu rezultātiem, bet AT pašai būtu jānorāda uz tām balsīm, kas nav skaitāmas.

«Vienotības» pārstāvis Leja, sniedzot paskaidrojumus, minēja, ka pašreiz likums nepieļauj vēlēšanu rezultātu atcelšanu konkrētā apgabalā, šoreiz Latgalē, jo tad vēlēšanas būtu jāorganizē visā Latvijā.

Tiesas sēdē Zaļo un zemnieku savienības un partijas «No sirds Latvijai» pārstāvji atzina, ka «Saskaņas» prasība ir pamatota. «No sirds Latvijai» pārstāve norādīja, ka Drošības policijai (DP) esot nosūtīti materiāli par potenciālu balsu pirkšanu Balvos.

Kā ziņots, «Saskaņa» vērsās AT ar pieteikumu, ar kuru pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti. Pieteikumā lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā.

Partija aicina tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par «Vienotību» atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai deputāta kandidāta Dzintara Zaķa (V) vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš.

«Saskaņa» lūgusi tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas «Vienotība» sarakstā un citu partiju sarakstos.

Politiskais spēks iesniegumā AT norāda uz mediju ziņām par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē un uz vairākiem lieciniekiem, kas var liecināt par balsu pirkšanas faktu Latgales vēlēšanu apgabalā.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu