Advokāts: Jaundžeikaram inkriminē uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji šodien atzinuši bijušo iekšlietu ministru un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžeikaru (LPP/LC) par aizdomās turēto noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma (KL) 94.pantā un 144.pantā, žurnālistus informēja Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks.

Jaundžeikars esot uzkūdīts

KL 94.pants ir par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, tomēr Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana izpaust neizpaužamo informāciju, skaidroja advokāts. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no KNAB.

KL 94.pantā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām,

atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat Jaundžeikaram tiek inkriminēts noziedzīgs nodarījums, kas paredzēts KL 144.pantā - korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšana.

Tomēr Jaundžeikara aizstāvji ir pārliecināti, ka viņu klients nav pārkāpis likumu, tāpēc šodienas tiesas lēmumu par apcietinājuma piemērošanu viņi plāno pārsūdzēt. Pilns tiesas lēmuma teksts būs pieejams rīt, un to varēs apstrīdēt septiņu dienu laikā.

Esot politiska atriebība

"Mēs uzskatām, ka šī lieta ir tikai politiskā atriebība Jaundžeikaram," norādīja Rebenoks, uzsverot, ka tas gan ir tikai aizstāvības viedoklis, bet pats Jaundžeikars šo lietu komentēt pagaidām nevēlas. Arī žurnālistiem bijušais politiķis pēc izvešanas no tiesas zāles sacīja: "Es nedodu komentārus."

Advokāts vērsa uzmanību uz to, ka 1.novembrī ap plkst.19 plašsaziņas līdzekļos parādījušies Jaundžeikara izteikumi par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbu. Jau pēc trim stundām ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers parakstījis dokumentu, kas atļauj veikt kratīšanu Jaundžeikara dzīvesvietā Limbažu novadā. Vēl pēc divām stundām Jaundžeikars ticis aizturēts.

Rebenoks pastāstīja, ka naktī uz 2.novembri Jaundžeikara dzīvesvietā notikušās kratīšanas laikā neesot izņemti nekādi svarīgi pierādījumi, tikai mobilie tālruņi un bērnu datori.

Jautāts, par kādu laika periodu šajā kriminālprocesā ir runa, Rebenoks precīzu atbildi sniegt nevarēja, vien norādīja, ka lietā ir pieminēts 2009.gads, katrā gadījumā "tas nav svaigākais materiāls," sacīja advokāts.

Publiskajā telpā izskanējušie minējumi par šīs lietas saistību ar bijušo KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti vai politiķi un uzņēmēju, Jaundžeikara partijas biedru Aināru Šleseru neatbilst patiesībai, norādīja advokāts, piebilstot, ka vismaz viņš šos uzvārdus kriminālprocesa materiālos pagaidām neesot redzējis. Tāpat lietā neesot iesaistītas arī citas personas, kas pēdējo divu dienu laikā nonākušas pastiprinātā mediju redzeslokā.

Jaundžeikaru tiesā šodien aizstāvēja arī advokāts Andrejs Krūmiņš.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien Jaundžeikaram kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Lūgumu apcietināt bijušo politiķi bija izteicis KNAB, kura darbinieki naktī uz 2.novembri viņu aizturēja. Pats birojs šo informāciju iepriekš plaši nekomentēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu