Šodienas redaktors:
Māris Kūrēns
Iesūti ziņu!

Kalmes – tīrībai un svaigumam

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Inga Kundziņa

Kādreiz kalmes Latvijā bija ļoti izplatīts un lietots augs. Šodien to ir krietni mazāk, jo šis augs neaug netīrās, piesārņotās, purvainās vietās. Senatnē kalmes stādīja pie ūdenskrātuvēm, no kurām ņēma dzeramo ūdeni. Ja kalmes vairs labi neauga, tad secināja, ka ūdens nav lietojams dzeršanai. Sasmalcinātas kalmju saknes izmantoja arī dzeramā ūdens attīrīšanai un aromatizēšanai.

Kalmju dzimtene ir Indija un Dienvidaustrumu Āzija. Eiropā tās ieveda arābi. Pašreiz kalmes ir izplatītas visā Eiropā. Kalmju saknēs ir 2 – 4% ēterisko eļļu, līdz 150 mg askorbīnskābes, miecvielas, glikozīdi, rūgtvielas, holīns, fitosteroli, akorīns. Kalmēm ir daudz labu dziedniecisku, garšas un citu īpašību, tādēļ tās tiek plaši izmantotas. Ārstniecībā izmanto kalmju saknes, kuras ievāc vasaras sākumā vai arī rudenī.

Kalmes izmanto

Alkoholisko dzērienu rūpniecībā, lai aromatizētu liķierus, aperitīvus, alu, džinu.

Kalme ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām garšvielu maisījumos zivju ēdieniem. Laba piedeva zupām, gaļas buljoniem, tumšajām mērcēm, treknai ceptai gaļai, ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem, sarkanajiem kāpostiem. Laba piedeva arī saldajiem ēdieniem.

Izmantojums šim augam atrasts arī kosmetoloģijā, ar to aromatizē zobu pastas, pulverus un eliksīrus. Veļas aromatizēšanai un svaiguma radīšanai saknītes glabā veļas skapī. Saknes iznīcina arī blusas, pievieno kvēpināmiem maisījumiem.

Dziedniecībā kalmes sakni lieto:

lai mazinātu sāpes kuņģī,

lai novērstu gremošanas traucējumus. Var izmantot cilvēki gan ar pazeminātu, gan ar paaugstinātu skābes daudzumu,

lai uzlabotu apetīti,

lai uzlabotu žults darbību,

gripas profilaksei. Jākošļā trīs reizes dienā. Kalmes košļāja arī citu epidēmiju laikā, lai dezinficētos,

ja ir dedzinošas sajūtas kuņģī, lieto pa naža galam pulveri trīs reizes dienā,

brūces un čūlas ātrāk sadzīst, ja apkaisa ar sakņu pulveri,

dažādu mutes problēmu gadījumos (smaganu ievainojumi, asiņošana, smaganu stiprināšanai, pret mutes smakošanu) košļā vai lieto novārījumu skalošanai,

lai atbrīvotos no smēķēšanas. Saknes košļāšana pēc izsmēķētas cigaretes izsauc vemšanas vēlmi,

sakņu sula uzlabo redzi, dzirdi, atmiņu,

lai dziedinātu nervu slimības,

atbrīvotos no galvas sāpēm un reiboņiem,

lai atbrīvotos no disbakteriozes,

lai mazinātu zobu sāpes,

tuberkulozes ārstēšanā,

lai mazinātu reimatiskās sāpes,

potences palielināšanai,

lai samazinātu matu izkrišanu,

lai atvieglotu klimaksa periodu,

lai mazinātu caureju,

pret urīnpūšļa iekaisumiem,

rozes dziedināšanai,

kuņģa un 12 pirkstu zarnas čūlas dziedināšanai,

pret hepatītu,

pret hronisku pileonefrītu,

pret bronhu – plaušu slimībām,

pret alerģijām,

kalmju izvilkumu izmanto pret psoriāzi, furunkulozi, čūlām, sauso seboreju,

kalmju un lielās ālantes saknes izmanto cīņā ar bronhiālo astmu,

epilepsijas, histērijas, neirožu dziedniecībā,

asinsrites uzlabošanai,

kā palīglīdzekli meningīta, ērču encefalīta, smadzeņu satricinājuma, izkaisītās sklerozes gadījumos,

menstruālā cikla normalizēšanai,

sajūtu orgānu uztveres pastiprināšanai,

lai samazinātu jutību pret indēm,

kā organisma attīrīšanas līdzekli,

kā pēcbadošanās laika atvieglotāju,

apsaldējumu dziedināšanai izmanto kalmju vannas un kompreses. Tās palīdz arī cilvēkiem, kam ir aukstas rokas un kājas.

***

Kulinārijā kalmes izmanto kā garšvielu un aromatizatoru saldajiem ēdieniem.

Kalmju lapu ievārījums

1 kg kalmju lapu apakšējo daļu

0,7 kg cukura

300 g ūdens

Lapas smalki sagriež un vāra cukura sīrupā uz nelielas uguns līdz gatavībai.

Ievārījums ar kalmju saknēm

100 g žāvētu sakņu

700 g augļu vai ogu

700 g cukura

300 g ūdens

Saknes sasmalcina un vāra 10 min sīrupā, pievieno augļus vai ogas un vāra līdz gatavībai.

Kalmju sīrups

100 g žāvētu sakņu

500 g cukura

1 l ūdens

2 g citronskābes

Saknes sasmalcina, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj dienu ievilkties. Tad nokāš un sajauc ar cukura sīrupu, un salej pudelēs. Izmanto saldo ēdienu un dzērienu aromatizācijai.

Kalmju saknes

cukurā

1 kg nelielos gabaliņos sagrieztu sakņu

800 g cukura

200 g ūdens

Kalmju saknes apvītina gaisā un vāra cukura sīrupā 10 min. Pēc tam izņem no sīrupa un noliek uz paplātes žūt.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu