Tikai 3% Latvijas iedzīvotāju vecās elektropreces regulāri nodod pārstrādei (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Informācijas trūkuma dēļ tikai 3% Latvijas iedzīvotāju vecās elektropreces regulāri nodod pārstrādei, liecina krāsaino metālu pārstrādes uzņēmumam SIA "Dīlers" piederošās preču zīmes "Eleco" un "OMD Snapshots" veiktais pētījums.

Pētījums atklāj, ka 11% Latvijas iedzīvotāju kaut reizi pēdējā pusgada laikā ir utilizējuši elektropreces vai elektroiekārtas, bet tikai 3% darījuši to vairākkārt, 8% - vismaz vienu reizi, savukārt 89% to nav darījuši ne reizi.

Kā galvenos iemeslus datortehnikas, televizoru, ledusskapju un citu elektropreču nenodošanai otrreizējai pārstrādei aptaujātie min utilizācijai paredzēto vietu trūkumu, kā arī nezināšanu, kur šādi utilizācijas punkti atrodas.

Situācija šajā jomā pēdējo divu gadu laikā gandrīz nav uzlabojusies. Līdzīgā aptaujā, kas tika veikta 2007.gadā, 7% respondentu atzina, ka kaut reizi pēdējā pusgada laikā ir utilizējuši elektropreces, savukārt 93% pirms diviem gadiem atzina, ka to nav darījuši ne reizi.

Visaktīvākie nolietoto elektropreču utilizētāji ir reģionu iedzīvotāji, kā arī vairāk nekā puse respondentu, kas ir nodevuši elektropreces utilizācijai, ir vīrieši - 64%, bet tikai 36% - sievietes.

Kā galvenos iemeslus elektropreču nenodošanai pārstrādei iedzīvotāji min nezināšanu, kur atrodas šādi savākšanas punkti, un neērtības, ko sagādā došanās uz šādiem punktiem. Informācijas trūkumu kā galveno iemeslu visbiežāk min rīdzinieki - 18%, kā arī jaunieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem - 25%.

"Eleco" direktors Arnis Kozlovskis uzsver, ka, iegādājoties jebkuru elektropreci, iedzīvotājs automātiski samaksā arī par tās pārstrādi ražotājam, kas tālāk maksā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam vai arī valstij. Lai šī maksa iedzīvotājam samazinātos, svarīgi, lai šie produkti, beidzoties kalpošanas laikam, tiktu nodoti utilizācijai.

"Līdz šim otrreizējas utilizācijas sistēma Latvijā nav darbojusies efektīvi. To uzskatāmi parāda arī "Eurostat" dati - pērn Latvijā utilizācijai tika nodoti trīs kilogrami elektropreču uz vienu iedzīvotāju. Tai pašā laikā šis pats rādītājs tādās valstīs kā Zviedrija, Norvēģija un Vācija ir vairāk nekā astoņi kilogrami uz vienu iedzīvotāju. Latvija atpaliek arī no kaimiņvalstīm - Igaunijā un Lietuvā pērn tika nodoti utilizācijai 4-5 kilogrami elektropreču uz vienu iedzīvotāju," skaidro Kozlovskis.

Kopš šī gada pavasara Latvijas iedzīvotājiem ir daudz vienkāršāk nodot elektropreces otrreizējai pārstrādei - kompānija "Eleco", kas specializējas lietotu elektrisku un elektronisku iekārtu utilizācijā, papildus plašajam pieņemšanas punktu tīklam sākusi piedāvāt arī bezmaksas transportēšanas pakalpojumu visā Latvijas teritorijā.

"Eleco" valdes loceklis Deniss Zaicevs uzskata, ka iedzīvotājiem trūkst informācijas gan par utilizācijas nozīmi, piemēram, apkārtējās vides aizsardzībā, gan arī iedzīvotāji vienkārši nezina, kā tas izdarāms. "Tā kā Latvijā utilizācijai nodoto veco elektropreču apjoms ir katastrofāli mazs, šajā pavasarī esam ieviesuši bezmaksas savākšanas un transportēšanas pakalpojumu," sacīja Zaicevs.

Iedzīvotājiem ir jāpiezvana uz "Eleco" "zaļo līniju" pa tālruni 80000515, un uzņēmuma pārstāvji atbrauks pakaļ vecajai elektrotehnikai, nonesīs no jebkura stāva lejā un aizgādās prom bez maksas.

"Eleco" un "OMD Snapshots" iedzīvotāju aptaujā piedalījās vairāk nekā 1500 Latvijas iedzīvotāju.

"Eleco" ir "Dīlers" piederoša preču zīme, kas izveidota sadarbībā ar AS "Latvijas Zaļais elektrons" nolietotu elektrisku un elektronisku iekārtu bezmaksas utilizācijas pakalpojumam.

"Dīlers" dibināts 1997.gadā, tas ir viens no lielākajiem krāsaino metālu pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmuma specializācija ir otrreizējā alumīnija sakausējumu lējumu ražošana, kā arī melno un krāsaino metāllūžņu pārstrāde un tirdzniecība.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu