Viņķele: pensiju indeksāciju varēs vērtēt no 2013.gada

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunā labklājības ministre Ilze Viņķele atbalsta visu pensiju indeksāciju, taču vienlaikus viņa norāda, ka tikai 2013.gadā būtu iespējams vērtēt, vai pensiju indeksācija ir iespējama.

"Mana pārliecība ir, ka ir jāindeksē visas pensijas," pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja jaunā labklājības ministre Ilze Viņķele.

"Pretējā gadījumā šī nav taisnīga pieeja. Ja vienmēr pie kādām korekcijām ieguvējis būs tikai mazāko pensiju saņēmēji, tas nemotivēs cilvēkus legalizēties un maksāt lielākas sociālās iemaksas," sacīja Viņķele.

Viņa gan norādīja, ka 2012.gads ir par agru un pensiju indeksācijas iespējamību varētu vērtēt 2013.gadā.

"2013.gadā ir jāvērtē, kāda ir situācija sociālajā budžetā un vai ir iespējama pensiju indeksācija 2013.gada beigās," sacīja ministre.

Viņa arī piebilda, ka Latvija neizvairīsies no pensijas vecuma paaugstināšanas, taču līdz ar to varētu arī lemt par priekšlaicīgas pensionēšanās vecuma pagarināšanu.

Latvijā vienmēr bijusi liela neapmierinātība ar zemajām vecuma pensijām. Pēdējos gados situācija pasliktinājusies, jo samazinājušās obligātās iemaksas sociālajā budžetā, taču izdevumi pieauguši, tādēļ jau ilgāku laiku tiek runāts par to, ka būtu nepieciešama visaptveroša sociālā budžeta reforma. Pagaidām gan šajā virzienā nekādi soļi nav sperti.

LM gada beigās plāno iepazīstināt ar ģimenes valsts pabalsta reformu, plāno to dažādot

LM šā gada beigās plāno pieteikt ģimenes valsts pabalsta reformu, kas paredzēs diferencētas pabalsta formas, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja jaunā labklājības ministre Ilze Viņķele.

Viņa skaidroja, ka ir ģimenes, kurām efektīvākais atbalsts ir tīri finansiālais pabalsts, kas noteikti nebūs mazāks par pašreizējiem 8 latiem mēnesī par vienu bērnu.

Savukārt, lai mudinātu cilvēkus strādāt legāli, ministrija arī iecerējusi palielināt nodokļu atvieglojumus par apgādībā esošām personām. Viņķele gan norādīja, ka vēl jārēķina, cik lielā apmērā būs iespējams palielināt atvieglojumus. Tāpat būtu apspriežams jautājums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaidēm par apgādājamām personām ar zināmu progresivitāti.

"Reāli cilvēki too varētu just no 2013.gada," sacīja Viņķele.

Viņa gan uzsvēra, ka reformu nepieciešams pieteikt jau šī gada beigās, lai to varētu apspriest sabiedrībā.

Šobrīd ģimenes valsts pabalsts ir 8 lati mēnesī par vienu bērnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu