ETA pasludina pamieru (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Basku separātistu grupējums ETA pasludinājis pamieru savā jau 42 gadus ilgušajā cīņā par Basku zemes neatkarību, svētdien vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz videoierakstu, kas nonācis tās rīcībā.

Drīz pēc tam šis videomateriāls ar tulkojumu spāņu valodā parādījies arī separātistu izdevuma "Gara" interneta versijā.

Tajā norādīts, ka ETA pirms vairākiem mēnešiem pieņēmusi lēmumu atturēties no bruņotās darbības savā cīņā par basku reģiona neatkarību, lai "dotu ceļu demokrātiskam procesam".

Ierakstā redzami trīs cilvēki maskās pie basku karogiem rotāta galda ar ETA simboliku fonā.

"ETA apliecina, ka apņemas atrast konfliktam demokrātisku risinājumu," paziņojusi sieviete maskā, viena no šīs trijotnes. "Apņemoties [ievērot] demokrātisku procesu, lai brīvi un demokrātiski lemtu mūsu nākotni dialoga un sarunu ceļā, ETA šodien, tāpat kā vakar, ir gatava piekrist minimāliem demokrātiskiem nosacījumiem, kas nepieciešami, lai aizsāktu demokrātisku procesu, ja Spānijas valdība to vēlas."

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā, lai cīnītos par basku reģiona neatkarību Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos. Bruņoto grupējumu vaino 829 cilvēku nāvē.

Kopš pagājušā gada augusta ETA Spānijas teritorijā nav sarīkojusi nevienu uzbrukumu, savukārt Spānijas un Francijas varas iestādes apcietinājušas daudzus grupējuma augstākos līderus.

Pirms divām dienām pamiera aicinājumu grupējumam ETA izteica tā politiskais spārns - partija "Batasuna", kā arī nacionālistu partija "Eusko Alkartasuna" ("Basku Solidaritāte").

Kā vēstīja Spānijas mediji, tās vērsušās pie ETA, piedāvājot "miera procesa ceļa karti" un aicinot grupējumu pasludināt "paliekošu pamieru starptautiskā uzraudzībā".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu