Bībeles mācībai skolās neesot jābūt atsevišķam priekšmetam (327)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe neuzskata, ka Bībeles mācība skolās būtu ieviešama kā atsevišķs mācību priekšmets, taču Bībeles tematiku var iekļaut citos mācību priekšmetos.

Pievienots biedrības "Vecāki par izglītību" pārstāves viedoklis 

Tatjana Koķe (Zaļo un zemnieku savienība) norādīja, ka Bībeles mācību neredz kā atsevišķu mācību priekšmetu, tāpat tas nevar būt obligāts katram skolēnam.

"Bībeles mācību, bet ne kā kristietības vai kādas konfesijas mācību var iekļaut mācību programmā kulturoloģijā vai ētikas zinībās. Pasaule jau nesastāv no priekšmetiem. Jūs esat mācījies skolā matemātiku, latviešu valodu, angļu valodu un ķīmiju, bet jums pasaule un dažādas morāles vērtības, īpaši sākumskolā, ir jāprot ap sevi tvert tuvāk un integrēti," klāstīja ministre.

Mācīt skolā vajag, bet ne kā priekšmetu

"Tāpēc es domāju, ka Bībeles mācība kā atziņas un zināšanas noteikti ir ļoti svarīga un mācāma skolā un ģimenē, bet kā atsevišķs mācību priekšmets, es domāju, nav izskatāms variants, vismaz tuvākajā laikā," viņa atzina, uzsverot arī, ka to nevar ieviest kā piespiedu kārtā obligātu visiem skolēniem.

Tāpat viņa sacīja, ka jebkura jauna mācību priekšmeta ieviešana ir vismaz divus gadus ilgs sagatavošanas darbs, kas prasa arī lielus finanšu ieguldījumus.

"Izglītības sistēma nav ātrās reaģēšanas brigāde, mūsu uzdevums nav dzēst ugunsgrēkus, bet sistemātiski palīdzēt bērnam saprast pasauli, mācīties domāt, nevis dot kaut kādas atsevišķas, fragmentāras aktualitātes," paskaidroja ministre un piebilda, ka izglītība un mācību saturs nav jomas, kur pieļaujamas sasteigtas, ar izglītības speciālistiem neapspriestas darbības.

Kristīgo mācību izvēloties arvien mazāk bērnu

Tāpat Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) zināms, ka dažās skolās piedāvāto izvēles priekšmetu - kristīgo mācību - izvēlas aizvien mazāk bērnu. Tas, pēc ministres domām, norāda, ka jādomā par metodēm, kā šī tematika būtu pasniedzama.

Tajā pašā laikā Koķe izsakās atzinīgi par to, ka izvērsusies diskusija par Bībeles mācību un šajā jautājumā tiek apzināti cilvēku viedokļi.

Jau ziņots, ka Bībeles mācības ieviešanu skolās savā uzrunā Aglonā Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos iniciēja kardināls Jānis Pujats. Šāds ierosinājums izraisīja plašas diskusijas. LPP/LC piektdien jau iesniedza Saeimā likumprojektu par Bībeles mācības ieviešanu 1.-12.klasē.

Jaunais katoļu baznīcas vadītājs nevēlas uzspiest

Savukārt jaunais katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs iestājas par Bībeles mācības ieviešanu skolās, taču neatbalsta tās uzspiešanu citu reliģiju ticīgajiem un neticīgajiem. Viņš iepriekš atzina, ka atbalsta Bībeles mācības ieviešanu visās klasēs. Ar to nāktu milzīga svētība.

Vienlaikus Stankevičs neatbalsta Bībeles mācības uzspiešanu. Citu reliģiju pārstāvjiem un neticīgajiem, kas kategoriski nevēlas apgūt Bībeles mācību, būtu jādod iespēja no tās atteikties. Katoļu baznīca ar Bībeles mācību vēlas informēt, nevis uzspiest. Arhibīskaps arī atzina, ka par reliģijas jautājumiem runāt tikai kultūras vēstures stundās būtu par maz.

Komentāri (327)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu