Neskatoties uz atsevišķiem pārkāpumiem, Sīrijas pamiers pamatā tiek ievērots

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Galvenie Sīrijas konflikta spēlētāji svētdien apmainījās savstarpējiem apvainojumiem par atsevišķiem pamiera pārkāpumiem, tomēr ugunspārtraukšanas režīms pamiera otrajā dienā pamatā ticis ievērots.

Rijādā bāzētā opozīcijas alianse Augstākā sarunu komiteja svētdien pamieru raksturoja kā «pozitīvu», tomēr arī iesniedza oficiālu sūdzību ANO un ārvalstu valdībām par pirmajā dienā notikušajiem pārkāpumiem.

«Šur un tur ir pārkāpumi, tomēr kopumā situācija ir daudz labāka nekā pirms tam, un cilvēki jūtas ērti,» sacīja Saūda Arābijas atbalstītās alianse preses sekretārs Salems al Meslets.

Opozīcija gribētu, lai pamiers «ilgst mūžīgi», viņš sacīja, piebilstot, ka tā ir «Savienoto Valstu atbildība - panākt, lai pārkāpumi tiktu izbeigti».

Opozicionāru komitejas vēstulē ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam Sīrijas valdība un tās sabiedrotie apsūdzēti «24 pārkāpumos ar artilēriju un piecās sauszemes operācijās 26 apvidos, kurus kontrolē mērenā opozīcija».

Krievija veikusi «26 uzlidojumus apvidos, kas ietilpst pamiera zonā», teikts vēstulē, kuru parakstījis komitejas vadītājs Riads Hidžabs. Pamiera pārkāpumu gaitā nogalināti 29 cilvēki un vairāki desmiti ievainoti.

Krievija, kas Sīrijas konfliktā atbalsta valdību, apsūdzēja «mērenos» nemierniekus un džihādistus, ka viņi deviņas reizes pārkāpuši pamieru, arī no Turcijas teritorijas.

Tomēr «kopumā ugunspārtraukšanas režīms Sīrijā tiek ievērots», sacīja ģenerālleitnants Sergejs Kuraļenko, kurš Sīrijā vada Maskavas koordinācijas centru.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» ziņoja par septiņiem Alepo un Hamas provincēs notikušiem uzlidojumiem, kurus veikuši vai nu Krievijas, vai Sīrijas gaisa spēki.

Tiesa gan, nav skaidrs, vai uzlidojumi notikuši pamiera zonā.

Kā jau vēstīts, ASV un Krievija vienojušās, ka, sākot ar sestdienu, Sīrijā tiek ievērots pamiers, kas attiecas uz Sīrijas valdības spēkiem, ārvalstu spēkiem un konkrētiem opozīcijas grupējumiem.

Pamiers neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā «Islāma valsts» un «Al Nusra».

Sīrijas valdība apliecinājusi, ka pamieru ievēros. Opozīcijas Augstākā sarunu komiteja piektdien paziņoja, ka pamieru ievēros teju 100 bruņotās opozīcijas grupējumi.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu