Daukšts: Lužkovs zondē Krievijas ekonomisko interešu labā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

«Tā, protams, ir politiska vizīte, īpaši tāpēc, ka Lužkovs allaž centies sevi parādīt arī kā Krievijas ārpolitsko lietu risinātāju,» par Maskavas valdības vadītāja Jurija Lužkova vizīti Rīgā un Jelgavā «Zemgales Ziņām» saka politologs, Krievijas lietu pētnieks, Kārlis Daukšts.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

«Atceramies kaut vai to, kā viņš devās uz Krimu un paziņoja, ka sadarbība ar Ukrainu būs iespējama tikai tad, ja Sevastopoli pievienos Krievijai un tiks likvidēts Krimas autonomijas statuss.

Lužkovs ir viens no tiem, kurš postpadomju valstīs ļoti spēcīgi virza Krievijas ekonomiskās un politiskās intereses un šī vizīte Latvijā ir ciešā saistībā ar šiem nodomiem,» norāda politologs.

Viņš arī piebilst, ka pēdējos gados starp Maskavas valdību un Kremli pastāv pretrunas, tāpēc Maskavas mērs Kremlī netiekot augstu vērtēts, taču pilnīgi pretēji esot ar Krievijas ekonomiskajo eliti – lielie uzņēmēji ieklausās Lužkova uzskatos un prognozēs.

K.Daukšts J.Lužkova braucienu salīdzina ar neseno Krievijas ekspremjera un tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētāja Jevgeņija Primakova vizīti Latvijā «Viņa mērķis bija izzondēt Latvijas politisko struktūru un novadīt informāciju uz Kremli, bet J.Lužkova brauciens ir vairāk vērsts uz Krievijas ekonomiskajām iespējām un sadarbību ar «Saskaņas centru». Viņam, protams, jautās par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu Rīgā un citas lietas, taču ne par to ir runa,» norāda politologs.

Krievijas pētnieks uzskata, ka vizītei ir liela nozīme arī kā pirmsvēlēšanu laika atbalstam «Saskaņas centram». Savukārt, jautāts par Maskavas mēra braucienu uz Jelgavu, kur pie varas ir nevis SC, bet ZZS mēra Andra Rāviņa vadībā, K.Daukšts norāda, ka te ir runa par nākamās Latvijas valdības aprisēm: «Lužkovs vēlas izzondēt iespējamo koalīciju pēc vēlēšanām, un šeit veidojas laba sadarbība – «Saskaņas centrs» un ZZS, Rīga, Ventspils, Jelgava kā iespējamais mašīnbūves centrs... Krievijai ekonomiski tas būtu izdevīgi.»

Kā zināms, šodien vienas dienas vizītē Latvijā ieradies J.Lužkovs, kā arī vairāki Maskavas valdības ministri. Neviena valsts amatpersona ar Maskavas mēru netiekas. Rīgā J.Lužkovu pieņēma Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņas centrs»), savukārt pēcpusdienā Maskavas galva būs Jelgavā, kur apmeklēs «Amo Plant» rūpnīcu, liks ziedus Fašisma terora upuru piemiņas vietā mežā pie RAF dzīvojamā masīva un tiksies ar Jelgavas mēru Andri Rāviņu (ZZS).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu