Arī nestrādājošie pensionāri varēs braukt bez maksas (151)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Rīgas domes deputāti šodien nolēma atļaut pilsētas sabiedriskajā transportā bez maksas braukt nestrādājošajiem Rīgas pensionāriem, kā arī 3.grupas redzes un dzirdes invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas seku likvidētājiem.

To paredz šodien pieņemtie saistošie noteikumi "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā". Noteikumi būs vēl jāizvērtē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, pēc tam tie publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas.

Šāda papildus braukšanas maksas atvieglojumu noteikšana radīs pārvadātājam - pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" - aptuveni 3,5 miljonu latu zaudējumus gadā, liecina uzņēmuma aprēķini. Ja atlaides tiks piešķirtas no septembra, tad jau šogad būs nepieciešams uzņēmumam piešķirt papildus vairāk nekā vienu miljonu latu.

"Kļuva skaidrs - pensionāri ir vieni no vismazāk nodrošinātajiem"

Pensionāriem plānots atļaut bez maksas braukt Rīgas sabiedriskajā transportā tāpēc, ka tā ir viena no vismazāk nodrošinātajām iedzīvotāju kategorijām, skaidroja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

"Pašlaik, ņemot vērā administratīvo izdevumu samazinājumu uzņēmumā "Rīgas satiksme" un pilsētas budžeta ieņēmumus, pašvaldība saskatīja iespējas sniegt sociālo palīdzību šai rīdzinieku kategorijai, piešķirot bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā," teica Rīgas mērs.

"Izvērtējot situāciju, ir skaidrs, ka nestrādājošie pensionāri ir viena no vismazāk nodrošinātajām iedzīvotāju kategorijām," norādīja Ušakovs.

Par brīvu no 1.septembra

Jau ziņots, ka Ušakovs pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdei deva uzdevumu veikt nepieciešamās darbības, lai no 1.septembra nestrādājošie Rīgas pensionāri, kā arī 3.grupas redzes un dzirdes invalīdi un Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas seku likvidētāji varētu izmantot pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas.

Rīgas mērs apgalvo, ka, sakārtojot "Rīgas satiksmes" darbu, veicot optimizācijas pasākumus un administrācijas samazināšanu, atradušies līdzekļi atlaidēm. Veiksmīgi pildoties arī pilsētas budžets - ieņēmumi uz 1.augustu par 2% pārsniedz plānotos. "Ņemot vērā šos apstākļus, mums bija divas iespējas - vai nu par dažiem santīmiem samazināt biļešu cenas visiem pasažieriem, vai arī piemērot atlaides kādai konkrētai grupai," skaidro Ušakovs.

No 5. līdz 9. klasei brauks par maksu

Atlaižu piešķiršanu pensionāriem 17.augustā vienbalsīgi atbalstīja Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti. Tomēr apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un partijas LPP/LC Rīgas domes frakciju deputāti neatbalstīja domnieka Ērika Škapara (JL) priekšlikumu atļaut 5.-9. klases skolēniem bez maksas braukt galvaspilsētas sabiedriskajā transportā.

JL frakcijas vadītāja vietnieks Olafs Pulks norāda, ka arguments par naudas trūkumu skolēnu pārvadāšanai neiztur kritiku, jo "Rīgas satiksmei" neesot nojausmas, kur ņemt vajadzīgos miljonus domes priekšsēdētāja vadības uzdevuma izpildei, lai nodrošinātu braukšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā nestrādājošajiem pensionāriem.

Lēmumu saista ar vēlēšanu tuvošanos

Satiksmes komitejas lēmums parāda, ka SC lēmums ir tieši saistīts ar vēlēšanu tuvošanos, uzskata Pulks. "Finanšu līdzekļu trūkst kā vienas, tā otras pasažieru grupas atlaižu piešķiršanai, bet skolēni nevar piedalīties vēlēšanās, tāpēc izvēlēts atbalstīt pensionārus," skaidro deputāts.

Pērn, pirms pašvaldību vēlēšanām valdot priekšvēlēšanu gaisotnei, pēc apvienības "Saskaņas centrs" ierosinājuma Rīgas domes deputāti nolēma piešķirt 50% braukšanas atlaidi visiem nestrādājošiem vecuma pensionāriem līdz 75 gadu vecumam.

Pensionāri vecumā pēc 75 gadiem Rīgas sabiedriskajā transportā jau sen var braukt bez maksas.

Bez maksas var braukt arī 1.-4. klases skolēni, savukārt 5.-9. klases skolēniem pienākas 50% atlaide.

Komentāri (151)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu