Ziemeļkoreja līdz 200g samazina dienas pārtikas devu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ziemeļkoreja par divām trešdaļām samazinājusi pārtikas devas un tai izmisīgi nepieciešama ārvalstu palīdzība, lai pabarotu miljoniem cilvēku, piektdien pēc vizītes izolētajā komunistu valstī paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietniece humānos jautājumos Valērija Eimosa.

ANO aģentūras ir teikušas, ka aptuveni sešiem miljoniem valsts iedzīvotāju ir steidzami nepieciešama pārtika, taču to izteiktais lūgums piešķirt 73 miljonus dolāru pārtikas sagādei Ziemeļkorejai šogad ir izpildīts tikai par 34%.

"Tur ir reāla nepieciešamība, jūs nevarat ļaut Ziemeļkorejas tautai ciest," Pekinā žurnālistiem pēc piecu dienu vizītes Ziemeļkorejā pavēstīja Eimosa. "Tā ir valsts, kas ir hroniski nabadzīga un neattīstīta. Nav nekādu iespēju, pat ar vislabāko gribu pasaulē un vislabākajiem klimata apstākļiem, lai Ziemeļkoreja varētu pati sevi pabarot."

Pēc viņas teiktā, šī gada raža "ir tāda pati vai nedaudz labāka" kā pērnā, taču tik un tā ar to ir nepietiekami 24 miljonu iedzīvotāju pabarošanai.

Lai arī daļēji ir vainojams aramzemes trūkums, sava loma ir arī augsnes degradācijai, sliktas kvalitātes sēklām, ierobežotajai mēslojuma pieejamībai, nelabvēlīgajiem laika apstākļiem un mašīnu trūkumam ražas novākšanai.

Situācija īpaši smaga ir valsts ziemeļos, kur no pārtikas trūkuma cieš teju puse bērnu.

Pēc Eimosas teiktā, dienas pārtikas devas valsts pārtikas izdalīšanas centros ir samazinātas no 600 gramiem līdz tikai 200.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu