Tiesnešu pārkāpuma dēļ Munkevics var cerēt uz mīkstāku sodu (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Būtisks pārkāpums, ko pieļāvušas bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica lietas tiesneses, ļauj viņam notiesāšanas gadījumā cerēt uz mīkstāku sodu, šovakar ziņo LTV raidījums «De facto».

Pirmās instances tiesa Munkevicam piesprieda četrus gadus cietumā. Skatot lietu otrajā instancē, atklājās, ka Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneses pārkāpušas tiesas apspriedes noslēpumu. Tiesnešiem, gatavojot spriedumu vienā krimināllietā, ir aizliegts vienlaikus skatīt citas lietas, bet divas Jūrmalas tiesneses – Solvita Glaudāne un Ilze Freimane – to nav ievērojušas.

Lēmums vēl nav publiskots

Apgabaltiesas lēmums vēl nav publiski pieejams, jo nav stājies spēkā, taču «De facto» zināms, ka šā gada janvārī, kad bija paredzēta apspriešanās par Munkevica lietu, tiesnese Glaudāne ir pieņēmusi lēmumu citā krimināllietā, un viņas kolēģe Freimane šajā laikā skatījusi civillietas, tostarp pieņēmusi spriedumu.

«Šobrīd lieta vēl nav atgriezusies no apgabaltiesas, tādēļ man ir grūti komentēt,» saka Glaudāne. Viņa gan apgalvo, ka vienlaicīgi nav skatījusi citas lietas. Tiesnese Freimane tik senus notikumus neatceroties.

Ja tiešām pārkāpums izdarīts, Freimane tam kā izskaidrojumu min «lielo darba apjomu un, protams, interpretāciju tam, kas ir apspriežu istabas noslēpums».

Tiesnesēm būs jāskaidro notikušais

Jūrmalas tiesas priekšsēdētāja skaidro, ka tiesneses Munkevica sprieduma rakstīšanas laikā pieņēmušas procesuālus lēmumus. Taču Rīgas apgabaltiesa to uzskatījusi par pārkāpumu, tādēļ tiesnesēm lūgts skaidrot apstākļus.

«Man jāsagaida paskaidrojumi, tad tie tiks vērtēti. Tiks domāts par to, vai tas bija tīšs pārkāpums, nolaidība vai kādi citi apstākļi,» saka tiesas priekšsēdētāja Svetlana Beļajeva.

Gandrīz visu laiku kopš aizturēšanas kukuļdošanas lietā apsūdzētais Munkevics bijis uz brīvām kājām – strādāja par deputātu un mēra padomnieku, kandidēja pašvaldību vēlēšanās, tiesa, netika ievēlēts. Negaidītais tiesnešu pārkāpums nozīmē, ka vēl ilgu laiku Munkevicam cietums nedraud.

Munkevics noliedz, ka tiesneses kļūdījušās viņa interesēs.

«Katrā ziņā viņas mani par to nav informējušas,» teic bijušais kūrortpilsētas mērs.

Pagaidām nav skaidrs, vai kāds rosinās disciplinārlietu pret tiesnesēm. Viņām paskaidrojumus prasījusi arī Tieslietu ministrija. Pēc tam tā lems par tālāko rīcību.

Tiesnese Glaudāne jau reiz disciplināri sodīta. Par atrašanos darbā alkohola reibumā viņai uz gadu tika samazināta alga.

Tiesību pārzinātāji uzskata, ka Munkevica tiesas prāva pārkāps «saprātīgos termiņus», tādēļ Munkevics un otrs lietā apsūdzētais Normunds Pīrants varēs pretendēt uz mīkstāku sodu, ja tiks atzīti par vainīgiem.

Soda mīkstināšanu piemēro, ja personai nav nodrošinātas tiesības uz taisnīgu tiesu.

«Tā ir vispārējā prakse Latvijā, ka tiesas nosaka mīkstāku sodu, ja nav ievēroti «saprātīgi termiņi». Tātad mēs varam sagaidīt, ka, ļoti iespējams, arī šajā lietā tiks noteikts mīkstāks sods nekā pirmajā instancē pirmajā reizē,» prognozē Rīgas Juridiskās augstskolas asociētais profesors Mārtiņš Mits.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu