Vienotības un RP deputātu privātajām kampaņām vienāds rokraksts (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Viens no aizvadīto Saeimas vēlēšanu lielākajiem pārsteigumiem ir maz zināmā Saeimas deputāta Jāņa Junkura panākumi Kurzemes vēlēšanu apgabalā. «Vienotības» jaunpienācējs ir spējis izkonkurēt pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu.

Junkurs ir viens no tā dēvētajiem Olšteina sešiem deputātiem, kuri pirms trim gadiem parlamentā atšķēlās no Zatlera Reformu partijas. Arī toreiz, pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām, Junkurs un pārējie olšteinieši paši uz savu roku vēlētājiem izsūtīja avīzes Zatlera partijas vārdā.

30 gadus vecais Saeimas deputāts Jānis Junkurs zina, kā aizstāvēt kuldīdznieku intereses. Pirms trīs gadiem notikušajām ārkārtas vēlēšanām Junkurs Zatlera Reformu partijas avīzē sevi pieteica kā dzimtā reģiona patriotu. Viņš solīja cīnīties par Latvijas reģioniem un piesaistīt investīcijas. Un iekļuva Saeimā.

Pabeidzis skolu un studējis politoloģiju

Junkurs ir kuldīdznieks. Tur pabeidzis skolu, viņš vēlāk izmācījās politoloģiju Rīgā.

Ir piestrādājis vairākos uzņēmumos, bijis arī modelis un kādu brīdi padzīvojis arī Honkongā.

Jana Jansone, Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzijas direktore: «Nu kā skolēns viņš bija apzinīgs, mācījās labi, ambiciozi mērķi viņam bija jau toreiz. Nu tad jau, protams, viņš tālajā pasaulē jau tad plānoja, kas viņš būs. Viņš jau laikam savu mērķi ir īstenojis un ir bijis tālās zemēs.»

Lielajā politikā nonāca pēc Zatlera rīkojuma nr.2

Zatlera rīkojums numur divi Junkuru ieveda lielajā politikā. Neilgi pēc ievēlēšanas vienpadsmitajā Saeimā Junkurs kopā ar vēl pieciem deputātiem Klāva Olšteina vadībā izstājās no Reformu partijas. Viņi kļuva par neatkarīgajiem deputātiem. Aizvadīto triju gadu laikā Junkurs no parlamenta tribīnes runājis tikai deviņas reizes, deputāta zvērestu ieskaitot. Piemēram, pērn oktobrī viņš aicināja balsot par līgumu Latvijas un Baltkrievijas robežas režīmam. Bet šā gada martā viņš īsi runāja par Latvijas un Krievijas līgumu par ceļu nodevu abu valstu autopārvadātājiem. Junkura solīto cīņu par reģionu uzlabošanu kuldīdznieki tā arī nav manījuši.

Tomēr pēdējās Saeimas vēlēšanās Junkuru pārvēlēja Saeimā. Viņš startēja ar desmito kārtas numuru «Vienotības» Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Pretī Junkura vārdam visvairāk krustiņu salika Liepājas, Kuldīgas, Saldus un Talsu vēlētāji. Viņš ieguva otro labāko rezultātu. Kurzemes saraksta līdere Solvita Āboltiņa palika aiz svītras un zaudēja vietu Saeimā.

Solvita Āboltiņa, Saeimas priekšsēdētāja: «Es neesmu apvainojusies. Politiķis nedrīkst apvainoties ne uz ko. Politiķim ir jāstrādā.»

Artis Kampars, partijas «Vienotība» ģenerālsekretārs: «Protams, ka ir zināms aizvainojums. Bet, protams, «Vienotībā» ilgstoši strādājošie cilvēki ļoti labi saprot, ka šī situācija var būt ir atšķirīga no tā, ko varbūt kāds gaidīja, bet tomēr ne tuvu nav kritiska un vēlēšanu rezultāti ir vērtējami kā panākums.»

Mistērija ap avīzes finansētājiem

Kurzemes vēlētāji, tostarp kuldīdznieki, pirms vēlēšanām pastkastēs saņēma it kā «Vienotības» apmaksātu un izdotu avīzi. Tajā vietējās amatpersonas un iedzīvotāju slavē Junkuru un aicina par viņu balsot. Uz avīzes vāka foto Laimdota Straujuma spiež roku Junkuram. Bet avīžu beigu lapās ir attēlots vēlēšanu biļetens. Krustiņš ievilkts pie Junkura vārda. Bet Junkurs blēdījās. Viņš avīzē norādīja, ka izdevumu apmaksā un izdod partija «Vienotība». Bet «Vienotībā» stāsta - partija to nav darījusi un naudu tam nav atvēlējusi. Junkurs pēc sava uzvaras gājiena ir nozudis no sabiedrības acīm.

NP: «Vai jūs esat sazinājušies ar Jāni Junkuru?»

Artis Kampars, partijas «Vienotība» ģenerālsekretārs: «Es personiski nē.»

NP: «Kur viņš ir vispār, jūs zināt?»

Kampars: «Es nezinu.»


NP: «Šodien viņš nav Saeimas sēdē. Kur viņš ir pazudis?»

Jānis Upenieks, pie frakcijām nepiederošais deputāts (izstājās no Zatlera Reformu partijas): «Es nezinu. Es Jāni arī neesmu saticis tagad. Nu, es nezinu, varbūt, kā saka, šī te spriedze un tā.»

NP: «Viņš tā kā izvairās no cilvēkiem?»

Upenieks: «Nu, laikam jau.»

Savādi līdzīgs kampaņas rokraksts

Junkura individuālās kampaņas rokraksts ir ļoti līdzīgs pirms trijiem gadiem veidotajai. Toreiz kā «Zatlera Reformu partijas» kandidāts, Junkurs Kurzemes vēlētājiem izsūtīja partijas avīzi ar savu un Zatlera foto uz vāka. Šogad kampaņas rīkojuši arī «Vienotības» kandidāti Jānis Upenieks un Viktors Valainis, Madars Lasmanis, Vilnis Ķirsis un Inesis Boķis.

Jānis Upenieks, pie frakcijām nepiederošais deputāts: «Mēs ar Vilni Ķirsi esam bijuši vieni no top trīs visaktīvākajiem braucējiem tieši pa reģioniem tikties ar iedzīvotājiem. Un es domāju, tas arī ir tas rezultāts.»

NP: «Un cik jums izmaksāja kampaņa?»

Viktors Valainis, pie frakcijām nepiederošais deputāts: «Nu apmēram 5 tūkstoši eiro.»

NP: «Un, kas bija maksātājs?»

Valainis: «Es pats personiski.»

Pirms vēlēšanām CVK iesniegtā deklarācija rāda, ka Junkuram bija nepilnu septiņi tūkstoši eiro uzkrājums. Vairāk nekā četri tūkstoši bija Valainim, deviņi tūkstoši – Lasmanim un apmēram desmit tūkstoši eiro – Boķim. Bet Upenieka iesniegtajā deklarācijā nav norādīti naudas uzkrājumi.

Artis Gustovskis, startēja vēlēšanās no «Vienotības» Kurzemes vēlēšanu apgabala: «Es neesmu ne aktieris, ne šovmenis, kā daži citi kandidāti iekļuva Saeimā, par ko acīmredzot latviešu tauta balso un vēl. Bet man arī kabatās nemētājas un manos kontos nav tur četri, pieci, seši tūkstoši lieku eiro. Nu man vienkārši nav tādas naudas, cik izmaksā apmēram tik apjomīga kampaņa. Līdz ar to es saku – Latvijā vienkāršam cilvēkam no tautas iekļūt Saeimā – neiespējamā misija!»

«Vienotība» par neatļauti sūtītajām avīzēm klusē

«Vienotības» vadītāji atturīgi izsakās par to, kā partija rīkosies ar deputātiem, kas izsūtījuši neatļautās priekšvēlēšanu avīzes.

Lēmumu partijas valde varētu pieņemt jaunnedēļ.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sola izvērtēt gadījumus, kad priekšvēlēšanu laikā par šiem «Vienotības» kandidātiem aģitēja arī trešās personas.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu