Dejotājas Lauras Kosītes mājas (34)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Te ir iespēja paskatīties televizoru, mežu vai vienkārši atpūsties. Fonā redzamā lampa iegādāta itāļu mēbeļu veikalā «Natuzzi», nedaudz tālāk labajā pusē manāms arī Lauras un Valda triju gadu laikā kopīgi nopelnītais uzvarētāju kauss,» stāsta mājas saimniece Ingrīda Kosīte.

Miera oāze

Uz nelielā stikla galdiņa atrodas viņas iecienītās orhidejas. Slīpie griesti veidoti apzināti, lai varētu iztikt bez jumta stāva un bēniņiem. Sārti ķiršu toņi lieliski saskan ar griestu sijām, aizkariem un dīvānu. Melnās koka sijas rada ilūziju par augstiem griestiem.

Visi kopā

Lai gan Kosīšu ģimenes dēli Kristaps un Jānis dzīvo atsevišķi, ik pa laikam viņi tiekas mammas un māsas mājā, kas atrodas netālu no Rīgas. Brīnišķīgo ģimenes tandēmu papildina arī kaķene Pūka, kas, pēc saimnieku teiktā, «ir jau cienījamā vecumā un visu laiku labprāt guļ un neko nedara».

Kompakts plānojums

Iegādājoties mājokli, «Saules salona» īpašniece Ingrīda Kosīte un viņas meita sporta deju dejotāja Laura Kosīte par pamatu ņēmušas tā vietu — salīdzinoši tuvā atrašanās Rīgai, meža un ūdens klātesamība un pietiekami daudz vietas, lai vasarā varētu iekārtot piemājas dārziņu. No arhitektūras viedokļa māja projektēta kā vienstāva saimniecība, kurā izvēlēts būvēt augstos griestus, līdz ar to tajā nav bēniņu. Māja sastāv no divām dzīvojamām istabām, trim vannas istabām, lielas viesistabas un virtuves, kā arī neiztrūkstošā darba kabineta. Pazemē izbūvēta turku sauna, garāža un noliktava. Koka elementi, ko var vērot no mājas ārpuses, papildina interjeru arī iekštelpās. Labs piemērs — griesti. Baltā krāsa mijas ar dabīgo koku, kas reizē optiski palielina griestu augstumu un telpas platību. Arhitekti, veidojot šo projektu, ieplānojuši daudz logu, caur kuriem paveras ne tikai brīnišķīgs skats uz apkārtni. To papildina dabīgā gaisma, kas plūst caur visām telpām.

Stikla aizkari

Modernā projektā veiksmīgi apvienota viesistaba ar virtuvi. Gadījumos, kad paredzēts atdalīt šīs telpas, veiksmīgi palīdz milzīgie stikla aizkari, kurus ērti var pārbīdīt. To uzstādīšana nav bijusi viegla: lielā izmēra un svara dēļ bijis grūti transportēt. Šī ir vienīgā vieta, kur griestos iebūvēti jumta logi, kas veicina dabīgās gaismas iekļūšanu mājoklī. Viesistabā mājīgais ķirškrāsas dīvāns lieliski sader ar orhidejām un stikla galdiņu.

Stikla aizkari

Modernā projektā veiksmīgi apvienota viesistaba ar virtuvi. Gadījumos, kad paredzēts atdalīt šīs telpas, veiksmīgi palīdz milzīgie stikla aizkari, kurus ērti var pārbīdīt. To uzstādīšana nav bijusi viegla: lielā izmēra un svara dēļ bijis grūti transportēt. Šī ir vienīgā vieta, kur griestos iebūvēti jumta logi, kas veicina dabīgās gaismas iekļūšanu mājoklī. Viesistabā mājīgais ķirškrāsas dīvāns lieliski sader ar orhidejām un stikla galdiņu.

Milzīgs akvārijs

Lielā izmēra ūdenstilpē cirkulē apmēram 650 litru ūdens. Lai gan akvārija iekārtošana un aprūpe prasa daudz laika, pirmās dekoratīvās zivtiņas ir iedzīvojušās. Tas nozīmē, ka izraudzītā vide tām patīk. «Bija viens gadījums, kad nopirkām jūras zvaigzni, taču tā ar laiku kaut kur ielīda un izgaisa. Laikam pārvērtās par akmeni vai ko citu,» stāsta Ingrīda. Aiz akvārija atrodas viesistaba, kurā redzama itāļu dizaina stāvlampa un fotogrāfiju galerija. Akvārijs simboliski atdala viesistabu no koridora, kas ved uz darba kabinetu un Lauras dzīvojamo istabu.

Laura un bilžu kolekcija

Dekoratīvajos plauktos izvietotas fotogrāfijas, kurās redzama Laura dažādās sporta deju sacensībās un konkursos. Plauktus veiksmīgi papildina nelieli iebūvēti gaismas elementi, un šeit atrodas arī mammas bildes. Jaunībā Ingrīdas kundze aktīvi nodarbojusies ar sporta dejām, viņas aizsākto veiksmīgi turpina arī meita. «Panākumi deju jomā ir lieliski, jo pērn pasaules deju topā Laura ar partneri Valdi Škutānu ierindojās godpilnajā 14. vietā,» stāsta Ingrīda.

Dominē četrstūri

Vannas istabā tradicionālās apaļās formas dušai, vannai, izlietnei un podam šeit nomainītas ar kvadrātveida figūrām. Interjera speciālisti norāda ne tikai uz racionālu telpas plānošanu un vietas izmantošanu, bet ērtībām, ko sniedz šādi priekšmeti. Dziļajā vannā varot ērti izstaipīties. «Tā patiesi ir kā radīta tieši mums — liela, plata, ērti var izgulēties, un pēc treniņiem te ir iespēja relaksēties,» stāsta Laura.

Kur tad bez Pūkas?

Persiešu šķirnes kaķenei mīļākā vieta ir saimnieces atpūtas krēsls, kas lieliski saskan ar minces spalvas krāsu. Pūka nelikās traucēta, vien dažbrīd izrādīja neapmierinātību, pozējot fotogrāfam.

Sarkanie elementi

Mēdz uzskatīt — virtuve ir mājas un saimnieces vizītkarte. Ja tā, tad Ingrīda ir patiesi uzdevumu augstumos. Šeit domāts par caurspīdīgu galdu, sarkaniem krēsliem un tumšām mēbelēm, kas, savstarpēji kontrastējot, mijiedarbojas. «Vienīgais mīnuss ir iebūvētās marmora virsmas. Kā uzkrīt kāds ūdens piliens vai kas cits, tas nekavējoties ieēdas materiālā un to nekādiem līdzekļiem nevar izmazgāt vai dabūt kā ārā. Būs jādomā par citas, praktiskākas virsmas iegādi,» skaidro Ingrīda. Sadzīves tehnika ir iebūvēta, tāpat vietu šajā telpā radis salīdzinoši neliels grils. Domājot par ērtībām, virtuvē, mammas guļamistabā un vannas istabās grīda ir apsildāma. Strādājot virtuvē, var skatīties arī televizoru, plašums starp kolonnām ļauj to ērti darīt. Pie sienas sporta deju pasākumu un sacensību kalendārs.

Gaišos toņos

Pirmais iespaids par telpu — ikvienas dāmas paradīze, taču pēc rūpīgas iedziļināšanas izskatās, ka istaba veidota kā atpūtas stūrītis un sava pasaule. Tajā mitinās Laura. Telpa papildināta ar angļu stila dīvāniņu, caurspīdīgām žalūzijām un galdiņu. Tas rada buduāra noskaņu. Laura priecājas par iespēju tieši no savas istabas siltā laikā doties ārā uz balkoniņu, kas tālāk ved uz pagalmu. Viņa atceras, ka Ziemassvētkos ar dekoratīvajām lampiņām rotājusi mājas fasādi. Laura nākotnē apsver iespēju pa labi esošo sienu rotāt ar milzīgu fototapeti, uz kuras būtu redzama kāda pašas bilde. Atliek vien ieceri realizēt.

Austrumu noskaņās

Iekārtojot mammas istabu, domāts par austrumiem. To veiksmīgi rada ne tikai aizkaru, sienas krāsojuma, gultas pārsega un sienas lampu saskaņotība, bet arī atpūtas krēsls ar leoparda ādas imitāciju. Melnā un bēškrāsas motīvi gultas pārsegā veido lielisku krāsu saspēli. Askētiski iekārtotā guļamistaba ir veidota ar austrumzemju motīviem. «Prieku sagādā lielie logi, kas saulainā laikā istabu piepilda ar gaismu dienas garumā,» komentē saimniece. Pirms vairākiem gadiem, viesojoties Taizemē, Ingrīda iegādājusies gleznu, kura tagad mājvietu radusi tieši viņas telpā.

Prieks un lepnums reizē

Lauras partneris sporta dejās ir Valdis Škutāns, tagad daudz laika nākas veltīt arī TV3 šovam «Dejo ar zvaigzni», kurā Lauras partneris ir mūziķis Roberto Meloni. «Šajā pārī noteikti es esmu zvaigzne, jo man nākas vadīt deju, Roberto raiti nemaz neveicas,» stāsta Laura. Laura ar Valdi dejo jau četrus gadus, viņu balvu fondā ir vairāk nekā simt uzvaras kausu. Puse atrodoties pie Valda, jo viņi godīgi tos sadalot. Pēdējā laikā sacensību rīkotāji sākuši taupīt un katram pārim piešķir pa vienam, nevis kā iepriekš — pa diviem kausiem. «Laikam sacensību organizatori sākuši domāt ekonomiski, tāpēc taupa naudu uz kausu rēķina,» smej Laura. Lielākais ieguvums saņemts pērnā gada nogalē. «Pēdējo triju gadu standartdeju vērtējumā mēs ar Valdi saņēmām «Grand Prix» Latvijas kausu. Tas nozīmē, ka esam labākais deju pāris,» prieku neslēpj dejotāja. Lielākais kauss novietots priekštelpā, to uzreiz pamana arī viesi.

Kopīgs darba kabinets

Abu sieviešu kopīgā darba telpa. Istabas centrā liels, biezs paklājs, kas lietišķo darba vidi pārvērš mājīgā atmosfērā. Saimnieces atzīst, ka īsti nav paveicies ar radiatoru pieskaņošanu, jo tie ir pārāk lieli, taču, kolīdz iestāsies siltāks laiks, domās par to nomaiņu. Attēlā izpalicis, toties klātienē redzams balts ādas dīvāniņš, kas kabinetu dara formālāku. Gaišie toņi lieliski mijiedarbojas ar masīvo tumšo galdu un stūrī esošo skapi, kurā atrodas dažādi suvenīri un citas piemiņas veltes. Telpas stūros izvietotas vāzes, kuras ziemā ir vairāk kā dekoratīvs elements, vasarā — praktisks trauks puķēm. Telpu dekorē arī interesants dizaina objekts — aborigēnu taure, kas atvesta no Austrālijas.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu