Lībijas konflikta attīstība

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien pasauli pāršalkusi ziņa, ka miris līdzšinējais Lībijas diktators Muamars Kadafi un ieņemta viņa dzimtā pilsēta Sirta.

Piedāvājam atskatu uz konfliktu, kurš sākās pirms astoņiem mēnešiem

15.-19.februāris. Iedvesmojoties no nemieriem citās arābu valstīs, tostarp kaimiņos esošajā Tunisijā un Ēģiptē, Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī izceļas nemieri.

19.marts. Saņemot ANO mandātu, Francijas, ASV un Lielbritānijas spēki sāk uzlidojumus Lībijas režīmam. Mandāts dod atļauju veikt gaisa uzlidojumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus no Kadafi lojālo spēku uzbrukumiem.

31.marts. Lībijas militārās operācijas vadību pārņem NATO.

20.aprīlis. Francija un Itālija pievienojas Lielbritānijai un nosūta savus militāros padomniekus palīgā nemiernieku spēkiem.

1.maijs. Kadafi paglābjas no NATO gaisa uzlidojuma. Režīma pārstāvji ziņo, ka tajā gājis bojā Kadafi jaunākais dēls Seifs al Arabs un trīs Kadafi mazbērni.

29.jūnijs. Francija paziņo, ka tās lidmašīnas nometušas ieročus nemiernieku spēkiem.

15.jūlijs. Rietumu lielvalstu un ietekmīgāko reģiona valstu grupa - tā dēvētā Lībijas kontaktgrupa - atzīst nemiernieku izveidoto Nacionālo pārejas padomi (NPP) par valsts "valdības tiesisko pārstāvniecību", paverot ceļu Kadafi iesaldēto līdzekļu iegūšanai.

28.jūlijs. Lībijas rietumos tiek nogalināts nemiernieku militārais līderis ģenerālis Abdelfatahs Juniss, kurš savulaik bija viena no augstākajām Kadafi režīma amatpersonām, taču vēlāk pārbēga nemiernieku pusē, uzņemoties dumpinieku spēku komandēšanu.

10.augusts. Eiropas Savienība (ES) paplašina sankcijas pret Kadafi režīmu.

23.augusts. Pēc smagām cīņām nemiernieki ieņem Kadafi nocietināto štābu Tripolē. Ne Kadafi, ne viņa dēli netiek atrasti.

1.septembris. Apmaiņā pret solījumiem uz demokrātisku pāreju pasaules līderi Parīzē "Lībijas draugu" konferencē atbloķē 15 miljardus dolāru, lai palīdzētu Lībijas nemierniekiem atjaunot karadarbībā izpostīto valsti.

9.septembris. Pēc Starptautiskās Krimināltiesas (ICC) lūguma Interpols aicina pasaules valstis atrast un aizturēt Lībijas līderi Kadafi, viņa dēlu Seifu al Islāmu un režīma izlūkdienesta priekšnieku Abdullu as Senusi par pastrādātajiem noziegumiem pret cilvēci.

12.septembris. Nigēra paziņo, ka valstī ieradušās 32 Kadafi tuvu stāvošas personas, tostarp arī līdera dēls Saadi, kurš 2004.gadā atteicās no futbolista karjeras, lai pievienotos armijai, kur viņš vadīja elites karaspēka vienību.

15.septembris. Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ierodas vizītē Lībijā. Nemiernieku kaujinieki uzbrūk Kadafi dzimtajai pilsētai Sirtai.

16.septembris. ANO Ģenerālā asambleja nolemj, ka Lībijas vietu ANO turpmāk ieņems NPP.

20.septembris. ASV prezidents Baraks Obama tiekas ar NPP vadītāju Mustafu Abdeldžalilu, kurš paziņo, ka konflikta laikā dzīvību zaudējuši jau 25 000 cilvēku.

21.septembris. Lībijas jaunās varas - NPP - armijas karotāji paziņo par valsts dienvidos esošās pilsētas Sebhas ieņemšanu, bet cieš smagus zaudējumus Sirtā.

9.oktobris. NPP spēki pārņem savā kontrolē galvenos objektus Sirtā, tostarp arī Vagadugu konferenču centru, universitāti un slimnīcu. 11.oktobrī viņi ieņem Sirtas policijas štābu.

13.oktobris. Daļa Lībijas gaisa telpas tiek atvērta komerciāliem lidojumiem. Tiek atjaunotas dabasgāzes piegādes Itālijai caur "Greenstream" cauruļvadu.

14.oktobris. Tripolē izceļas sadursmes NPP spēku un Kadafi atbalstītāju starpā.

15.oktobris. Kadafi lojālie spēki izrāda spēcīgu pretestību NPP kaujiniekiem Sirtā, atspiežot tos atpakaļ no ieņemtajām pozīcijām.

17.oktobris. NPP komandieri paziņo par Kadafi spēku kontrolētās Benī Valīdas pilsētas atbrīvošanu.

18.oktobris. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone ierodas iepriekš neizziņotā vizītē Tripolē.

19.oktobris. Lībijas jaunās varas pagaidu premjerministrs Mahmuds Džibrils brīdina, ka bijušo nemiernieku nodošanās politizēšanai var iegrūst valsti haosā.

20.oktobris. NPP un Lībijas mediji vēsta par Kadafi sagūstīšanu un nāvi. NPP komandieri paziņo par Sirtas ieņemšanu.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu