Saeimas komisiju vadībā ievēlēti 2 ministru amatu kandidāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas komisiju vadībā šodien tika ievēlēti divi iespējamie ministru amatu kandidāti topošajā premjera Valda Dombrovska (V) valdībā.

Piemēram, labklājības ministra amata kandidāte Ilze Viņķele (V) tika ievēlēta par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas vietnieci, savukārt aizsardzības ministra amata kandidāts Artis Pabriks (V) - par Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sekretāru.

Sākot pildīt ministra amata pienākumus un noliekot deputāta mandātu, šajos amatos komisijās būs jāievēl jauni deputāti. Tāpat komisijās ar Saeimas lēmumu būs jāiekļauj vairāki jauni deputāti, kuri nāks ar "mīkstajiem" mandātiem par ministriem kļuvušo deputātu vietā.

Šāds lieks darbs un juceklis komisiju veidošanā izveidojies, jo vēl nav apstiprināta jaunā valdība, bet dažām Saeimas komisijām jau jāsāk steidzami strādāt.

Saeimā ir 16 pastāvīgās komisijas

Šodien tika ievēlēta vadība 11 komisijām, četrām komisijām vadību plānots ievēlēt rīt, bet vienai komisijai iespējamās priekšsēdētājas prombūtnes dēļ vadību plānots vēlēt tikai otrdien, 25.oktobrī.

Šodien četrās komisijās par priekšsēdētājiem tika ievēlēti "Vienotības" pārstāvji, kuri šīs komisijas vadīja arī 10.Saeimas laikā. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju turpinās vadīt Jānis Reirs, Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju - Ina Druviete, Juridisko komisiju - Ilma Čepāne, bet Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju - Ainars Latkovskis.

Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvji ieguva priekšsēdētāju amatus trīs komisijās - Eiropas lietu komisiju vadīs Zanda Kalniņa-Lukaševica, Ārlietu komisiju - Romualds Ražuks, bet Tautsaimniecības, agrārās, reģionālās un vides politikas komisiju - Vjačeslavs Dombrovskis.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti šodien tika pie vienas komisijas priekšsēdētāja amata - Dzintars Kudums vadīs Saimniecisko komisiju.

Bez komisiju vadītāju amatiem nepalika arī opozīcijas pārstāvji - "Saskaņas centrs" (SC) tika pat pie divu komisiju vadīšanas, bet Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) kolēģi atvēlēja vienu komisijas priekšsēdētāja amatu. Tā Mandātu, ētikas un iesniegumu izskatīšanas komisiju arī šajā Saeimā turpinās vadīt Vitālijs Orlovs (SC), par Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāju ievēlēja Sergeju Dolgopolovu (SC), bet Sociālo un darba lietu komisiju turpinās vadīt Aija Barča (ZZS). Opozīcijas deputāti arī kļuvuši par vairāku komisiju priekšsēdētāju biedriem vai komisiju sekretāriem.

Atlikušajās piecās komisijās, kurās vadība tiks ievēlēta rīt un nākamnedēļ, opozīcijas partijām priekšsēdētāju amati gan nav paredzēti. Savukārt viens amats ir paredzēts ZRP šķeltniekiem, kuri izveidojuši neatkarīgu deputātu grupu un iekļāvušies koalīcijas sastāvā, - plānots, ka Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja amatā varētu ievēlēt Elīnu Siliņu.

Saeimas Pieprasījumu komisiju varētu vadīt Ojārs Ēriks Kalniņš (V), Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas amatā varētu tikt ievēlēta Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja amatu varētu ieņemt eksprezidents Valdis Zatlers (ZRP), bet Pilsonības likuma izpildes komisiju varētu vadīt Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK), liecina neoficiālā informācija.

Ja visi minētie politiķi tiks šajos amatos ievēlēti, tad visvairāk komisiju - piecas - vadīs "Vienotības" pārstāvji, ZRP tiks pie četrām komisijām, VL-TB/LNNK varētu vadīt trīs komisijas, SC - divas, bet ZZS un neatkarīgie deputāti - pa vienai komisijai.

Kā ziņots, jauno koalīciju patlaban veido 56 deputāti - 20 "Vienotības", 16 ZRP, 14 VL-TB/LNNK, kā arī seši neatkarīgie deputāti, kuri vēl pirms Saeimas pirmās sēdes atšķēlās no ZRP. Savukārt opozīcijā palicis 31 SC deputāts un 13 ZZS pārstāvji.

Koalīcijas premjera amata kandidāts ir pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, kura jaunās valdības apstiprināšana paredzēta nākamnedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu