NATO būtu gatava diskusijām par plašāku sadarbību ar ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO būtu gatava diskusijām par plašāku sadarbību ar Eiropas Savienību (ES), jo tās pārziņā ir nepieciešamā ekspertīze un zināšanas vairāku situāciju risināšanai, intervijā aģentūrai LETA un aizsardzības portālam «Defence Matters» sprieda Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hans Lotārs Domroze.

Vaicāts par alianses un ES turpmāko sadarbību, Domroze norādīja, ka NATO spēj izcili nodrošināt drošību, kā arī sapulcēt karavīrus, taču, piemēram, situācijas uzlabošanai kādā reģionā nepieciešams papildu atbalsts.

«Tam visam vajag drošību, bet nepieciešama arī ekspertīze, zināšanas un nauda. ES tas viss ir. Tā ir laba kombinācija. Kopumā plašāka sadarbība ir iespējama,» viņš sprieda.

Jau vēstīts, ka Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejā sagatavotajā ziņojuma projektā, kura referente ir EP deputāte Sandra Kalniete (V), izteikts aicinājums ES un tās dalībvalstīm uzlabot savu stratēģisko autonomiju attiecībā uz aizsardzības spējām un potenciālu, lai tās pilnā saskaņotībā ar NATO būtu gatavas reaģēt uz plašo civilo un militāro apdraudējumu un risku loku.

Tāpat tajā izteikts mudinājums ES veicināt saskaņotu un strukturētu sadarbību aizsardzības jomas pētniecībā un attiecībā uz rūpniecisko bāzi un kiberaizsardzību, apvienojot un koplietojot resursus, lai efektīvāk izmantotu valstu aizsardzības budžetus.

Ziņojumā arī vērsta uzmanība uz nepieciešamību nostiprināt Eiropas Aizsardzības aģentūras (EAA) lomu un palielināt tai piešķirtos resursus, lai tā varētu rīkoties iedarbīgāk.

Tāpat vērsta uzmanība uz nepieciešamību stiprināt ES un NATO sadarbību un atbalstīt tādu Eiropas spēku izveidi, kas teritoriālajā aizsardzībā papildinātu NATO un spētu autonomi veikt intervences operācijas ārpus ES, kā arī atbalstīt vispārēji kopīgu telpu jūras, gaisa telpas, kosmosa un kibertelpas efektīvas pārvaldes turpmākai padziļināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu