Pret paša Kola gribu Vācijā iznāks grāmata ar ekskanclera intervijām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pretēji Vācijas bijušā kanclera Helmūta Kola gribai šonedēļ iznāk grāmata, kurā apkopotas vaļsirdīgas intervijas ar ekskancleru. Intervijās Kols cita starpā norāda, ka kanclere Angela Merkele «nemāk ēst ar nazi un dakšiņu», bet bijušais padomju līderis Mihails Gorbačovs atstājis viegli aizmirstamu mantojumu.

Grāmatas «Vermächtnis - die Kohl-Protokolle» («Novēlējums - Kola protokoli») atvēršanas svētki notiks trešdien Frankfurtes Grāmatu gadatirgū.

Tajā lasāmas 2001. un 2002.gadā Kola izklāstītās dusmīgās atziņas par saviem kolēģiem Kristīgo demokrātu savienībā (CDU), kuru viņš pie varas spēja noturēt savos 16 bezprecedenta valdīšanas gados.

Kādā intervijā Kols izsmējis Merkeli - savu kādreizējo protežē, pret kuru viņš nostājās pēc tam, kad 1999.gadā izdevumu skandāla rezultātā kanclera amats viņam bija jāpamet.

«Merkeles kundze pat nemāk pareizi turēt dakšiņu un nazi,» grāmatā tiek citēts Kols, kuram tagad ir 84 gadi. «Viņa klīda pa valsts vakariņām, un man vajadzēja viņai pastāvīgi teikt, lai viņa savācas.»

Mazliet vēlīgāk viņš izsakās par bijušo padomju līderi.

«Gorbačova nopelns ir tas, ka viņš deva signālu komunisma galam, daļēji - pret savu gribu, bet īstenībā viņš to piebeidza. Bez vardarbības, bez asinsizliešanas,» sacījis Kols. «Atskaitot to, man ir grūti iedomāties kaut ko vēl īsta mantojuma ziņā.»

Kols uzskata, ka Padomju Savienības sabrukums lielā mērā notika tās vājās tautsaimniecības dēļ, nevis Gorbačova veikto reformu dēļ.

«Viņš izgāja cauri grāmatvedībai, un viņam bija jāatzīst, ka spēle ir beigusies un viņš nevar nostiprināt režīmu,» sacījis Kols.

Kola spriedumi izraisījuši lielu interesi medijos. Kols intervijās atklājas kā cilvēks, kurš izjūt sarūgtinājumu par, paša vērtējumā, CDU uzticības personu nodevību, norāda daži komentētāji. Kolam arī šķiet, ka viņa politiskie sasniegumi nav pienācīgi novērtēti.

Jaunā grāmata ir kulminācijas punkts Kola strīdā ar viņa memuāru līdzautoru Heribertu Švānu, kurš 2001. un 2002.gadā ekskancleru intervējis vairāk nekā 600 stundu.

Pirmie trīs memuāru sējumi iznākuši no 2004. līdz 2007.gadam. Bijis ieplānots arī ceturtais sējums, tomēr, kā skaidro Švāns, viņš ticis atlaists, pēc tam kad viņam ar Kolu izraisījies strīdas par ekskanclera sievas Maikes Rihteres ietekmi uz darbu.

Interviju ieraksti, kā arī citi dokumenti, kas atrodas Švāna īpašumā, rezultātā kļuvuši par tiesāšanās objektu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu