Sola palīdzēt ģimenēm, kuras pabalsta pārmaiņu dēļ nokļuvušas vēl lielākā trūkumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Reaģējot uz medijos aktualizēto problēmu, kad ģimenes valsts pabalsta palielinājums neviļus iegrūdis daudzas ģimenes vēl lielākā trūkumā, labklājības ministrs Jānis Reirs («Vienotība») sola labot situāciju un aicina pieteikties Labklājības ministrijā visas tās ģimenes, kurām radusies līdzīga situācija, pirmdien vēstīja LTV «Panorāma».

Lai gan Labklājības ministrija saņemot daudz pateicības vārdu no tiem, kuriem ģimenes valsts pabalsta celšana palīdzējusi, ir arī gluži pretēji gadījumi.

Piemērs. Māte Ilze, bezdarbniece, un tēvs ar 600 eiro algu – abi audzina trīs bērnus, kuri ir skolēni. Ģimene bija trūcīgo statusā, tāpēc saņēma mājokļa pabalstu 130 eiro gadā, katru 1.septembri - 30 eiro, uzsākot jauno mācību gadu, brīvpusdienas bērniem, bezmaksas medicīnas pakalpojumus pieaugušajiem un pārtikas pakas.

Taču,

kolīdz tika palielināts ģimenes valsts pabalsts, izrādījās, ka tas par septiņiem eiro pārsniedz robežu, līdz kurai var kvalificēties trūcīgo statusam.

Tādējādi ģimene mirklī zaudēja arī visu uzskaitīto līdzšinējo pabalstu. Rezultāts -

ģimenes pabalsta palielināšana padarījusi viņus stipri trūcīgākus nekā iepriekš.

Tāpēc arī izskanēja sauciens pēc palīdzības.

«Mēs jau neprasām naudu… Bet

tas mazais atbalsts ir tas, kas mums tagad pietrūkst...

Tie nodokļi, kas tiek celti... Mums vairs nav mašīnas, jo 50 eiro mēnesī jāmaksā par darba mašīnu, ko izmanto privāti... Mums nav arī tās, jo firmai maksāt katru mēnesi 50 eiro - tas ir daudz,» norāda Ilze.

Reirs apgalvo, ka ar situāciju iepazinies, un sola rīkoties. «Es domāju, ka glābiņš šajā situācijā ir jau izstrādāta programma valsts līmenī minimālo ienākumu līmeņa noteikšanai.

Valstij jānosaka minimālais ienākumu līmenis, kas praktiski jāgarantē cilvēkiem.

Šeit nebūtu problēmu, ka, vienam pabalstam palielinoties vai samazinoties, zūd galīgi viss pārējais pabalsts,» teica Reirs.

Vispirms esot jāapzina iesaistītās pašvaldības un tur dzīvojošās ģimenes, kurām radusies līdzīga situācija. Tāpēc, lai process ritētu ātrāk, ministrs aicina visus, kuri cietuši no ģimenes valsts pabalsta palielināšanas, darīt to zināmu Labklājības ministrijai.

Ģimenes var zvanīt labklājības ministra palīdzei pa tālruni 67021600 vai rakstīt uz ministrijas e-pasta adresi lm@lm.gov.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu