Drošības policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Benesu Aijo (117)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne / LETA

Drošības policija (DP) vakar Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret kādu Latvijas pilsoni pēc trīs Krimināllikuma pantiem - par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, likvidēt Latvijas valstisko neatkarību un graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kriminālvajāšanu DP lūgusi sākt pret nacionālboļševiku Benesu Aijo. Viņš ir vienīgā zināmā persona, pret kuru DP šogad sāka kriminālprocesu pēc šādiem pantiem.

Kā aģentūra LETA uzzināja DP, pret personu lūgts sākt kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, par ko ir paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 81.pantā, 82.pantā un 83.pantā.

Krimināllikuma 81.pantā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir par aicinājums vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. 82.pants ir par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas Republikas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā. Savukārt 83.pants ir par publisku aicinājumu graut Latvijas Republikas teritoriālo vienotību.

DP informē, ka šā gada 2.aprīlī sāktā kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika iegūti pierādījumi, kas ļauj secināt, ka Latvijas pilsoņa veiktās darbības bija apzinātas un vērstas uz vardarbīgu Latvijas valsts varas gāšanu, valsts iekārtas grozīšanu nelikumīgā veidā, kā arī Latvijas teritoriālās vienotības graušanu. Izvērtējot kriminālprocesa materiālus kopumā, procesa virzītājs konstatēja, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai ierosinātu sākt kriminālvajāšanu un nodotu kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Aijo uzskata, ka šī ir pret viņu vērsta politiska represija un politiska provokācija, tādā veidā arī represējot visu kreiso opozīciju Latvijā.

Pēc viņa domām, valsts vara baidās no tā, ka kreisās opozīcijas dalībnieki aktivizē savu darbību un tādā veidā tiks zaudēta vara.

Viņš arī uzskata, ka šāds kriminālprocess ir izdevīgs priekšvēlēšanu laikā, jo valsts gribot noskaņot un mobilizēt nacionāli domājošo elektorātu, lai balsis tiktu atdotas tieši par labējām partijām, norādot uz viņa darbībām, kas it kā ir vērstas uz valsts varas gāšanu.

LETA jau ziņoja, ka Aijo tika aizturēts 14.maijā Rīgas lidostā.

DP paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka Aijo tika izraidīts no Ukrainas, jo, neievērojot iepriekš uzlikto aizliegumu iebraukt šajā valstī trīs gadus, kopā ar vēl diviem aktīvistiem maija sākumā tomēr centās nelegāli iekļūt Ukrainā. Tieši ar reisu no Ukrainas Aijo ieradās Rīgas lidostā.

Šī Aijo ir jau otrā lieta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa 2005.gada novembrī atzina Aijo par vainīgu aicinājumā vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. Par to apgabaltiesa piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. Apelācijas instances tiesa vēlāk cietumsodu aizstāja ar 9600 latu (13 660 eiro) naudas sodu, savukārt kasācijas sūdzība lietā tika noraidīta.

Saskaņā ar pirmās instances tiesas spriedumu Aijo 2004.gada 17.oktobrī devies uz laikraksta «Diena» redakciju, kur apsargam nodevis divas A4 formāta skrejlapas ar tekstu krievu valodā, kas satur Latvijas nacionālboļševiku uzsaukumus. Iesniegtajā tekstā vairākas reizes pausta naidīga attieksme un uzsaukumi, kas asi vērsti pret Latvijas varas iestādēm, Valsts prezidenti, valdību un Rīgas domi.

Uzsaukumi laikrakstā «Diena» netika publicēti, bet gan nodoti izvērtēšanai DP.

Jau ziņots, ka Ukrainas robežsargi šā gada pirmajā pusē aizturēja Aijo, kurš vēl ar diviem citiem cilvēkiem centās nelegāli iekļūt Ukrainā, apejot robežpunktu, paziņoja Ukrainas Robežsardzes valsts dienests. Pārbaudē pie viņiem tika atrasta video un fotoaparatūra, Luhanskas apgabala karte, «Donbasa tautas zemessardzes» caurlaide un maskēšanās drēbes.

Tālākā pārbaudē tika noskaidrots, ka Aijo pirms noteikts aizliegums iebraukt Ukrainā trīs gadus.

Aijo martā iesaistījās Krimas «pašaizsardzības spēkos», kur bija pazīstams ar iesauku «Beņa-Antimaidans».

Komentāri (117)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu