Tadžikistānā plāno referendumu, kas ļaus līderim Rahmonam palikt amatā uz mūžu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tadžikistānas parlaments trešdien vienbalsīgi nolēmis maijā rīkot referendumu par labojumiem konstitūcijā, kas faktiski ļaus valsts ilggadējam līderim Emomali Rahmonam palikt prezidenta amatā līdz mūža galam.

63 gadus vecais Rahmons Tadžikistānu vada kopš 1992.gada.

Pagājušajā gadā viņam tika oficiāli piešķirts Nācijas līdera tituls, un ierosinātās pārmaiņas konstitūcijā paredz, ka kandidāts ar šādu titulu var pretendēt uz prezidenta amatu neierobežotu skaitu reižu.

Pārējie joprojām varēs kandidēt ne vairāk kā divus termiņus.

Jaunie konstitūcijas labojumi arī samazinātu no 35 uz 30 gadiem vecuma robežu, no kuras sākot iespējams kandidēt uz prezidenta amatu.

Analītiķi pieļauj, kas tas tiek darīts, lai ļautu prezidenta 28 gadus vecajam dēlam Rustamam Emomali, iespējams, kandidēt uz prezidenta amatu 2020.gadā.

Pārmaiņas konstitūcijā arī paredz aizliegt uz reliģisko pārliecību balstītas partijas, acīmredzot vēršoties pret opozīcijā esošo Tadžikistānas Islāma atjaunošanas partiju, kas pērn tika slēgta un pasludināta par teroristisku.

Referendumu plānots rīkot 22.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu