Vides aizstāvju un deputātu konflikts par koku ciršanu Īles mežā - bez rezultāta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiekoties nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» Saeimas deputātiem, valsts akciju sabiedrības «Latvijas Valsts meži» (LVM) vadības pārstāvjiem un vides aizsardzības aktīvistiem, sarunas dalībnieki konfliktu par koku izciršanu Īles mežā skatīja no atšķirīgiem rakursiem, kopīgu valodu nerodot.

«Es šai lielajai vētrai nesaskatu pamatu, domāju, tā ir atsevišķu indivīdu bļaustīšanās,» aģentūrai LETA sacīja deputāte Inguna Rībena (VL-TB/LNNK). Viņa uzsvēra, ka satraukumam par Īles partizānu piemiņas vietas izpostīšanu nav pamata. Pēc viņas un pārējo deputātu novērojumiem, apkārt partizānu bunkuram un piemiņas vietai viss ir labā kārtībā, un viņai radusies pārliecība, ka LVM arī turpmāk gādās par tās uzturēšanu.

Tāpat viņa neuzskata, ka būtu nepieciešams veidot darba grupu. «Neizkristalizējās neviens konstruktīvs arguments, ko darba grupai vajadzētu pētīt,» sacīja deputāte.

Toties Vides aizsardzības kluba (VAK) viceprezidente Elita Kalniņa aģentūrai LETA atzina, ka saruna ar Saeimas pārstāvjiem neizdevās, jo VAK vēlējās šo sarunu izvērst plašāk un apspriest Īles Krievukalna-Vilkukalna mežu masīva teritoriju, ne tikai Īles partizānu bunkura vietu. «Pat nebija paredzēts, ka mums dos vārdu, tas bija jāņem ar varu,» pauda Kalniņa.

Viņa norādīja, ka masīvs ir ekomežs, teritorija, kam vajadzētu nopietnāku aizsardzības statusu. «Mēs uzstājam, lai mežā tiktu rīkotas nevis kailcirtes, bet gan izlases cirtes un lai mežs netiek izcirsts ceļmalās, kur tas rada tūristiem nepievilcīgu vidi,» stāstīja VAK viceprezidente.

Viņa arī sacīja, ka VAK vērsās pie VL-TB/LNNK, jo tieši ar nacionālās apvienības atbalstu Īles bunkurs tika veidots. Taču pēc šīs tikšanās VAK plāno atkārtoti izsūtīt savus priekšlikumus, šoreiz - visām frakcijām. Pēc VAK domām, ir jāizveido darba grupa meža apsaimniekošanai.

Kalniņa arī skaidroja, ka ir būtiski mežu neizcirst, jo Zemgales reģionā ir mazākais mežainums Latvijā un te atrodas mazāk nekā 20% no visiem Latvijas mežiem. Tālab VAK par gada aizsargājamo vērtību izvēlējies Zemgales mežus.

«Nacionālo partizānu bunkurs bija mežā, un, ja mežs tiks izcirsts, vairs nebūs atainota vēsturiskā situācija,» sacīja Kalniņa. Taču viņa atzina, ka bažām par apdraudējumu pašam partizānu bunkuram nav pamata.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā vides aktīvisti nonāca konfliktā ar LVM vadību un darbiniekiem, aktīvistiem protestējot pret ciršanas darbiem nacionālo partizānu bunkura un tūristu dabas taku apkaimē, pēc kā protestētāji sūdzējās, ka viņu aicinājumi uz sarunām no LVM puses esot ignorēti bez jebkādiem komentāriem vai skaidrojumiem un kailcirte tomēr turpināta. Iepriekš ģeogrāfe un vides gide Anita Biseniece pastāstīja, ka nocirsti esot jau 13 hektāri tūrisma ceļa malā, bet vides aizstāvji lūdz necirst pārējos divus meža apgabalus, kas arī atrodas tūrisma ceļa malā.

LVM piecos gados saskaņā ar apsaimniekošanas plānu rekreācijas ekomežā «Vilkukalna-Krievu kalnu masīvs» (Īles mežs) gatavojas izcirst 130 hektārus jeb mazāk nekā 0,5% no kopējās teritorijas, aģentūru LETA iepriekš informēja LVM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu