Aptauja: Puse iedzīvotāju uzskata, ka meži Latvijā tiek pārāk daudz izcirsti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mazliet vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā meži tiek izcirsti pārāk daudz, liecina Latvijas Dabas fonda (LDF) veiktās aptaujas rezultāti.

Iedzīvotāji bija lūgti norādīt, kuram apgalvojumam par mežu apsaimniekošanu Latvijā viņi visvairāk piekrīt, un 52% norādīja, ka piekrīt apgalvojumam, ka meži tiek izcirsti pārāk daudz. Tāpat 37% norādīja, ka, viņuprāt, kopumā Latvijā mežu platība samazinās, bet 36% pauda viedokli, ka mežos ir pārāk daudz kailciršu.

Tikmēr

34% ir pārliecināti, ka valstī ir pārāk daudz neapsaimniekotu vai slikti apsaimniekotu mežu, bet 34% norādīja, ka kopumā meži tiek apsaimniekoti ilgtspējīgi.

Vien 10% norādīja, ka mežu platība Latvijā palielinās, un 1% norādīja, ka meži Latvijā tiek cirsti nepietiekamā apjomā un tos vajadzētu cirst vairāk.

Savukārt jautājumā par mežistrādes ierobežošanu putnu ligzdošanas laikā lielākā daļa jeb 79% uzskata, ka tā ir ierobežojama.

Aptauja veikta pagājušā gada nogalē, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Kā vērtīgākais resurss, ko sniedz mežs, aptaujā visbiežāk norādīta skābekļa ražošana un ogļskābās gāzes piesaistīšana - tā domā 72% respondentu. Otrajā vietā pēc atbilžu biežuma ir dabas velšu iegūšana - to kā vērtīgāko norādījuši 40% aptaujāto, bet 30% minējuši, ka mežs ir dažādu savvaļas augu mājvieta. Vēl 26% atzīmējuši, ka mežs ir svarīgs kā koksnes iegūšanas avots, bet 17% mežu uztver kā vietu, kur sportot vai pastaigāties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu