ES ministri diskutēs par Eiropas robežspēku izveidošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošā valsts Nīderlande aicinājusi bloka dalībvalstis vienoties par jauniem Eiropas mēroga spēkiem ārējo robežu stiprināšanai un Šengenas zonas glābšanai.

ES iekšlietu un tieslietu ministri pirmdien Amsterdamā pulcējas uz divas dienas ilgu neformālu sanāksmi ar mērķi vairot atbalstu Eiropas robežu un krasta apsardzes spēkiem, lai mazinātu spiedienu uz bloka ārējām robežām.

Eiropas Savienībā pērn ieradās vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu, izraisot lielāko bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara.

Ministri Amsterdamā arī diskutēs par to, kā uzlabot sadarbību izlūkošanas jomā un pretterorisma pasākumus - jautājumus, kas aktualizējās pēc teroristu uzbrukumiem 13. un 14. novembrī Parīzē, kuros tika noslepkavoti 130 cilvēki.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs uzsvēra, ka jārīkojas ātri, lai saglabātu Šengenas zonu dzīvu.

Viens no pasākumiem, kas tiks apspriests neformālajā sanāksmē, ir Šengenas robežu kodeksa 16.panta izmantošana, kas ļautu dalībvalstīm pagarināt iekšējo robežkontroli ilgāk par noteiktajām 30 dienām.

ES iekšlietu un tieslietu ministru tikšanās Amsterdamā ir pirmā no šāda veida sanāksmēm, kuru mērķis ir Nīderlandes prezidentūras laikā līdz 30.jūnijam panākt vienošanos par jauniem robežapsardzības spēkiem.

Grieķijas Eiropas lietu ministra vietnieks svētdien kritizēja Austrijas iekšlietu ministri par ierosinājumu Grieķiju uz laiku izslēgt no Šengenas zonas.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pagājušajā nedēļā brīdināja, ka Šengenas zona sabruks, ja imigrantu krīze netiks pakļauta kontrolei divu mēnešu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu