ASV tiesa Čalovskim piespriež ieslodzījumu, kas vienāds ar apcietinājumā pavadīto laiku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas izdotajam kibernoziegumos apsūdzētajam Denisam Čalovskim ASV tiesa otrdien piesprieda ieslodzījumu, kas vienāds ar apcietinājumā jau pavadīto laiku, ziņo aģentūra «Bloomberg».

Prokuroratūra bija pieprasījusi Čalovskim piespriest vismaz divus gadus cietumā. Savukārt apsūdzētā advokāts norādīja, ka Čalovskis apcietinājumā ir pavadījis desmit ar pusi mēnešu Latvijā, gaidot, kā tiks atrisināts jautājums par viņa izdošanu ASV, kā arī desmit mēnešu Savienotajās Valstīs, un viņam nevajadzētu pavadīt nebrīvē vēl ilgāku laiku.

Federālās tiesas Ņujorkas rajonā Manhetenā tiesnese Kimba Vuda Čalovskim piesprieda ieslodzījumu, kas ir vienāds ar apcietinājumā pavadīto laiku, vēsta «Bloomberg».

Jau ziņots, ka pagājušā gada 4.septembrī Čalovskis tiesā atzina savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās par ielaušanos datorsistēmās.

Savu vainu Čalovskis atzina pēc vienošanās ar ASV varas iestādēm, kas paredz, ka apmaiņā pret to, ka viņš atzīst savu vainu, viņam var piespriest ne vairāk kā pusotra līdz divus gadus ilgu ieslodzījumu.

Pirms šīs vienošanās Čalovskim draudēja līdz 67 gadus ilgs ieslodzījums un viņš savu vainu neatzina.

Pagājušā gada februārī Čalovskis, kurš tiek dēvēts par Imantas hakeri, tika izdots ASV. Čalovskis tika aizturēts jau 2012.gada decembrī, taču neveiksmīgi mēģināja kavēt savu izdošanu ASV, sūdzoties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Savienotajās Valstīs Čalovski vaino par kibernoziegumiem, kas skāruši vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstošus datoru ASV. Ar Čalovska līdzdalību izstrādātais datorvīruss «Gozi» inficējis arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru. Ar vīrusa palīdzību tikusi iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāva ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem eiro vērtībā, liecina apsūdzība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu