RSF: 2015. gadā pasaulē nogalināti 110 žurnālisti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Visā pasaulē 2015.gadā nogalināti 110 žurnālisti, otrdien paziņoja organizācija «Reportieri bez robežām» (RSF), norādot, ka pieaudzis to preses pārstāvju skaits, kas savu pienākumu pildīšanas dēļ gājuši bojā šķietami mierīgās valstīs.

67 žurnālisti šogad nogalināti, pildot savus pienākumus, bet vēl 43 reportieru bojāejas apstākļi ir neskaidri, teikts RSF ikgadējā ziņojumā. Šogad nogalināti arī 27 neprofesionāli «pilsoniskie žurnālisti» un septiņi citi mediju pārstāvji.

Vairumā gadījumu nāves cēlonis ir «apzināta vardarbība pret žurnālistiem», kas liecina, ka pasākumi mediju darbinieku aizsardzībai ir neveiksmīgi, teikts ziņojumā, aicinot ANO uz aktīvāku rīcību.

Ziņojuma autori uzsver pieaugošo lomu, ko noziegumos pret žurnālistiem spēlē «nevalstiskie grupējumi», īpaši tādi islāmistu ekstrēmistu formējumi kā teroristiskais grupējums «Islāma valsts».

2014.gadā divas trešdaļas no nogalinātajiem žurnālistiem gāja bojā karadarbības zonās, taču šogad divas trešdaļas no bojāgājušajiem nogalinātas valstīs, kurās valda miers.

Tomēr arī šogad visbīstamākās vietas žurnālistiem bija kara plosītā Irāka un Sīrija, kur attiecīgi gājuši bojā 11 un desmit reportieri.

Taču trešā vieta šajā drūmajā sarakstā pieder Francijai, kur islāma ekstrēmistu sarīkotajā slaktiņā satīriskā žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijā janvārī tika noslepkavoti astoņi žurnālisti.

RSF ziņojumā atzīts, ka neviena rietumvalsts līdz šim nebija pieredzējusi tik asiņainu uzbrukumu presei.

Ziņojuma autori īpašu uzmanību pievērsuši arī Indijai, kur kopš gada sākuma nogalināti deviņi žurnālisti. Daļa no viņiem atmaskoja politiķu sakarus ar organizēto noziedzību, bet daži bija pievērsušies nelikumīgajai dabas resursu ieguvei.

Tomēr četru indiešu žurnālistu nāves apstākļi ir neskaidri, un tāpēc tā sarakstā ierindota aiz Francijas.

Neskatoties uz to, Indija atzīta par žurnālistiem bīstamāko Āzijas valsti, no kuras šajā ziņā atpaliek pat Afganistāna un Pakistāna.

Savukārt Bangladešā islāma ekstrēmisti noslepkavojuši četrus sekulāri noskaņotos blogerus.

Ziņojumā norādīts, ka 2015.gada nogalē kā ķīlnieki dažādu teroristisko un noziedzīgo grupējumu rokās atrodas 54 žurnālisti, tostarp 26 reportieri atrodas Sīrijas grupējumu gūstā.

Vēl 153 žurnālisti šobrīd atrodas dažādu valstu cietumos, tostarp 23 Ķīnā un 22 Ēģiptē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu